Прочитај ми чланак

Србија са Италијом за полуфинале

0

Serbia team(Б92)

Српске кошаркашице играће са Италијом у полуфиналу Европског првенства у Француској у среду од 20 часова.

Изабранице Марине Маљковић су још у недељу заузеле друго место у својој групи, док су Италијанке савладале Црну Гору 66:60 и заузеле треће место у групи Е.

Наше кошаркашице су се у припремном периоду за Европско првенство два пута су састале са селекцијом Италије и оствариле сигурне победе. На „Трофеју Београда“ било је 73:53, а на турниру „Калипски Куп“ у Могиљеву, у Белорусији“, 73:62.

Међутим, нико у табору наших најбољих кошаркашица се не заварава тим победама, јер је у четвртфиналном дуелу неупоредиво већи улог.

„Италијанке су на оба турнира, у Београду и Могиљеву, играле у трећој, а овде на шампионату у Француској су у петој брзини. Сви смо веома свесни да се ради о квалитетном и опасном тиму. Имају све што им је недостајало у квалификацијама, све њихове играчице су се одазвале позиву селектора, компактне су и желе преко нас да се докопају полуфинала и пласмана на Светско првенство“, јасна је Маљковићева, која је и пре турнира „Трофеј Београда“ истицала огроман напредак Италијанки и могућност да буду велико изненађење у Француској.

Селекција Италије у досадашњем делу шампионата остварила половичан учинак, поражене су од Русије, Шпаније и Турске, док су до четвртфинала стигле тријумфима против Шведске, Словачке и Црне Горе.

„Заиста је реч о одличном тиму, који фантастично трчи и игра веома снажно у одбрани. Податак да су у директном дуелу елиминисале са турнира Црну Гору о чијим је квалитетима сувишно говорити, јасно показује какав противник нас чека у четвртфиналу“, нагласила је Маљковићева.

Расположење и атмосфера у нашој репрезентацији је на највишем могућем нивоу. После два стартна пораза, изабранице Марине Маљковић нанизале су четири импресивне победе. Постале прве екипа у историји шампионата Европе која је у другој фази турнира остварила максималан учинак, а да је притом у новоформираној групи стартовала без бодова.

„Моје играчице су интелигентне личности, довољно мудре, да се не опусте и схвате да морамо да будемо сконцентрисани свих 40 минута. Потребно је да се још више боримо, да заборавимо да смо два пута победили селекцију Италије у припремном периоду. И да смо их савладале 15 пута, потребно је да то урадимо још једном, сада кад је најважније“, закључила је селекторка репрезентације Србије.