Прочитај ми чланак

Срби владају земљом, водом и ваздухом

0

Ђоковић, Јокић и Филиповић без премца у 2021. години - имамо најбољег тенисера, ватерполисту и кошаркаша на планети, што је незапамћено у историји нашег спорта.

Кад бисмо у свему били бар приближно добри, где би нам крај био. Најбољи тенисер света је из Србије, најбољи кошаркаш планете је такође наш, најбољи ватерполиста у 2021. је један „мали“ са Бањице.

Новак Ђоковић, Никола Јокић и Филип Филиповић постали су синоним за успехе и освајање трофеја, живе легенде, пример како се границе померају до недостижних висина.

Некако се чини да још, или и даље, нисмо свесни величине Новака Ђоковића. Не само спортске, већ и људске, јер је толико урадио на слици и имиџу Србије као истински амбасадор, што они који то желе да учине не би могли за још два живота.

Ноле је одавно рекордер по броју недеља на првом месту светске ранг листе у мушкој конкуренцији, јуче је започео 352. седмицу на врху, а сада је корак ближе вечности и Штефи Граф, која је на врху WТА листе провела 377. недеља.

Мали од Србије

Његов лик је на поштанским маркицама, бројне спортске звезде немају проблем да му се поклоне, међу последњима су то урадили кошаркаши Барселоне, као омађијани су редом трчали до Нолета да се сликају покрај паркета после утакмице Евролиге са Црвеном звездом у Београду.

Тај „мали од Србије“ појавио се пре 15 година и покварио журку тениским моћницима. Први турнир освојио је 2006. у Амерсфорту, први гренд слем 2008. у Аустралији, а први играч света постао је 2011. освајањем свог првог Вимблдона. И од тада је трн у оку, јер лепо су Рафаел Надал и Роџер Федерер побеђивали Марата Сафина, Лејтона Хјуита, Марка Филипусиса, Ендија Родика, Маркоса Багдатиса, Томаша Бердиха, шта сад хоће тај Новак Ђоковић?

Хоће да буде најбољи у историји, да остави толико тога иза себе и да промени тенис, а уз то помаже другима. Ноле је први на свету гарантованих 357 недеља, до краја јануара 2022, рекордер по броју гренд слем трофеја (по 20 имају и он и Надал и Федерер), има највише освојених мастерса у историји, више победа против двојице највећих ривала…

Још то олимпијско злато у Паризу 2024. и полако може да се спрема за уживање у пензији.

Шта тек рећи за Николу Јокића? Српски кошаркаш после сезоне у којој је у НБА лиги проглашен за МВП, сада бележи још боље бројке и наставио је да помера границе реалног у најјачој лиги света.

Јокић је почетком јуна званично изабран за најбољег у сезони 2020/2021, постао је први Србин који је освојио ласкаво признање и тек шести странац у НБА историји. Уједно, „Џокер“ је најниже драфтовани играч у историји, јер су да Нагетси „покупили“ са 41. позиције.

Све што центар Денвера ради на паркету делује немогуће, покретима пркоси физици, има свој потез као заштитни знак (Сомбор Схуффле). Уједно је успео и да постане тек трећи човек у историји НБА који је у све три категорије био рангиран у Топ 5 играча у лиги, био је трећи поентер, пети најбољи скакач и трећи асистент, пре њега је то пошло са руком само Вилту Чемберлејну и Елџину Бејлору.

Ове јесени је Јокић наставио где је стао, бележи чудесне бројке и у нападачкој и у одбрамбеној категорији, и толико је испред моћних асова према оба параметра у новој МВП трци.

Златни Филип

Како би српска владавина земљом, ваздухом и водом била заокружена, побринуо се Филип Филиповић. Српски ватерполиста проглашен је за најбољег играча на свету од стране Међународне федерације за водене спортове (ФИНА) на свечаности у Абу Дабију. Најпрестижнија награда и признање за најбољег резултат су доминације и брилијантне игре током целе сезоне.

На Играма у Токију је одиграо последње утакмице као капитен и од репрезентације се опростио одбрањеним олимпијским златом као један од најбољих ватерполиста свих времена, а клупску каријеру наставио је у Олимпијакосу.

„Овде сам пре свега захваљујући саиграчима и тренеру (Дејан Савић, прим.аут) који је успео да сложи све коцкице и доведе нас до свих успеха. Без њих то не би било могуће, као и без подршке моје породице којој сам безрезервно захвалан. Ово је за вас“, истакао је најбоји ватерполиста света на церемонији у Абу Дабију.

На истој свечаности је и Дејан Савић проглашен за најбољег тренера у 2021. и, попут Филиповића, трећи пут је проглашен за најбољег у једној години. Леворуки „бомбардер“ је ласкаво признање добио и 2011. и 2014, а трофејни стручњак 2015. и 2016. године.

Година коју испраћамо могла би да има потпис како најбољи у спорту стварно долазе из Србије.