Прочитај ми чланак

СРАМОТА ШТА РАДЕ: Ђоковићу смештају допинг?!

0

Наша најбоља атлетичарка Ивана Шпановић недавно се пожалила да је у истом дану чак три пута тестирана од стране разних антидопинг агенција, али је додала да је то нормално када су у питању врхунски спортисти.

novak-indijan-vels-zastava-1024x699

У интервјуу датом Информеру председник Одбора за допинг контролу Антидопинг агенције Србије Ненад Дикић сматра да први тенисер света Новак Ђоковић трпи неосновани притисак на Олимпијским играма.

Дикић ће заједно са Маријом Анђелковић из Антидопинг агенције Србије тестирати спортисте на Играма у Рију. Он је рекао да ће у наредним данима тестирати пливаче, а затим и атлетичаре и додао да се српски тим својим знањем и искуством препоручио локалним организаторима.

– Сигурно је да ће бити допинга, ниједне Игре нису прошле без допингованих спортиста. Увек постоји мали проценат, сматра се да ће пет одсто било шта урадити да би добили олимпијску медаљу. Питање је да ли ће бити ухваћени сад, или као што је био случај пре ових Игара, када су ретестирани узорци из Пекинга и Лондона. У тим узорцима пронадјено је 31 позитивних резултата из Пекинга и 23 из Лондона. Методе су унапређене, а и у Рију ће бити слична ситуација – рекао је Дикић.

Дикић је додао да је притисак да се најбољи спортисти ухвате „у греху“ порастао од момента када је „пао“ чувени бициклиста Ленс Армстронг, након чега је порастао углед Антидопиг агенције САД (УСАДА).

– Они желе да ухвате спортисте, ти људи тако размишљају и нису прави пријатељи спорта. Није поента ухватити него спречити и радити са њима да до тога не додје. Новак трпи неоправдано велики притисак, да има друго држављанство не би трпео вероватно ни 70 одсто колико сада трпи. Седео сам у његовој ложи у Лондону, цео стадион навија против њега, плус мора да игра и налази се на Олимпијским играма. Вероватно то само Новак може да издржи – додао је он.