Прочитај ми чланак

Ратнички плес у Оукланду – Вориорси за 2:0 у серији!

0

Кошаркаши Голден Стејт Вориорса су савладали Кливленд Кавалирсе резултатом 132:113 у другом мечу финалне серије НБА лиге, и сада у укупном скору воде са 2:0.

У првом мечу финалне серије Голден Стејт је славио убедљиво са 113:91, а за нову победу играо је у својој „Оракл арени“ у Оукланду.

Вориорси су то и успели после одличне утакмице и високог ритма, који су приказале обе екипе. Иако је актуелни шампион Кливленд боље започео сусрет, Голден Стејт је средином прве четвртине преокренуо и чувао сигурно вођство до краја меча. Кавси су у неколико наврата покушавали да се врате и прилазили су на пола коша заостатка, али би тада Вориорси додавали гас и на крају убедљиво славили.

Најефикаснији у тиму Голден Стејта је био Кевин Дурент са 33 поена (13-22 из игре, 4-8 за три), уз 13 скокова, шест асистенција, три украдене лопте и пет блокада. Стеф Кари је убацио пола коша мање (32) у свом првом трипл даблу у каријери у финалу. Он је ухватио и десет лопти и имао 11 асистенција, уз шут 7-17 из игре, 4-11 за три и сјајних 14-14 са пенала.

Двојац Голден Стејта су пратили Клеј Томпсон са 22 поена и седам скокова, Дрејмонд Грин са 12 поена, шест скокова и шест асистенција, док су по десет поена убацили Шон Ливингстон и Иан Кларк.

Вориорси су такође нанизали 14. узастопну плеј-оф победу, што је рекорд НБА лиге, а ово је и први меч финалне серије у историји да су играчи противничких тимова остварили по трипл-дабл (Кари, Џејмс).

У пораженом тиму Кливленда Леброн Џејмс је постигао 29 поена (шут из игре 12-18, 1-3 за три), имао је 11 скокова и 14 асистенција, што је његов осми трипл-дабл у финалима чиме се на вечној листи изједначио са Меџиком Џонсоном на првом месту.

Кевин Лав је убацио 27 поена, уз седам скокова, док се касно разбудио Кајри Ирвинг, али је ипак имао 19 поена и седам асистенција. Остали играчи Кавалирса у кошгетерском учинку су били далеко иза, и нико више није имао двоцифрен учинак.

На клупу Вориорса се после „боловања“ још од прве рунде плеј-офа вратио и први тренер Стив Кер, кога је у међувремену мењао Мајк Браун. Кер је одсуствовао због здравствених проблема са леђима, који су били узроковани операцијом од пре две године, али је на повратку забележио важну победу пред наставак плеј-офа.

Наредни меч финалне серије се игра у Кливленду, у ноћи између среде и четвртка, уз директан пренос на Спорт клубу 1 од 3,00.

Foto: NBA.com

Ток утакмице:

Енергично је почела утакмица у Калифорнији, а прве поене за Кливленд је погодио Леброн Џејмс. Вориорси су изгубили неколико лопти одмах на старту, а Кевин Лав и Џејмс су одвели своју екипу на 9:3. Стеф Кари је затим погодио три слободна бацања, а укључио се и Клеј Томпсон. После четири минута било је 13:13, а Голден Стејт је кренуо да погађа шутеве, па је прешао у вођство. На 6:13 минута до краја прве деонице Дрејмонд Грин је погодио тројку, смањио је Тристан Томпсон двојком, али је узвратио Стеф Кари за два, па је тренер Кливленда Тајрон Лу при „минусу“ од 23:16 био принуђен да узме тајм-аут.

Тек после осам минута је и Кајри Ирвинг дошао до првих поена тројком, а Лу је на терен послао и Ченинга Фраја, кога није користио у првом мечу. Вориорси су у тим моментима већ сакупили четири изгубљене лопте, исто колико су имали укупно у првом дуелу, али су били у резултатској предности (33:27).

На 30 секунди пре краја четвртине Грин „чисто“ блокира Кајла Корвера при шуту за три, али судије показују на линију слободних бацања, која кошаркаш Кавса реализује. На другој страни Кевин Дурент погађа за три и поставља коначан резултат прве четвртине, 40:34 за Голден Стејт.

Вориорси и Кавси су у првој четвртини заједно убацили 74 поена, што је други најбољи скор у првој четвртини финалних мечева. Филаделфија и Сан Франциско Вориорси су 1967. постигли 84 поена у истом периоду.

Леброн Џејмс је почетком друге четвртине отишао на клупу, али је одмор прве звезде Кавсе коштао двоцифреног резултатског заостатка. Дејвид Вест, Кевин Дурент и Клеј Томпсон су наместили „руку“, док се екипа из Охаја слабо сналазила у нападу, па су Вориорси отишли на плус дванаест (47:35). Кливленд по повратку Џејмса успева да преполови вођство противника, а Леброн успева да дође до осам асистенција.

Краљ Џејмс налази рупе у одбрани Вориорса, док Клеј Томпсон такође стиже од лаких поена за своју екипу на пет минута до одласка на одмор (57:54). Обе екипе су наставиле са „пакленим“ темпом, а на терену су били доминанти Џејмс и Лав, а у тиму из Оукланда Дурент, Кари и Томпсон. Кавалирси су успевали да одржавају прикључак, али су Вориорси увек имали спреман одговор, па је домаћи тим на полувреме отишао са предношћу од 67:64.

Foto: NBA.com

Леброн Џејмс се на одмор упутио са дабл-даблом од 18 поена и 10 асистенција, док је Стеф Кари после 24 минута убацио 15 поена, од тога 10/10 са пенала. Кавалирси су, такође, већ у том моменту убацили више поена из рекета (32) него у првом мечу (30).

А мечу у „Оракл арени“ су присуствовали и звезда НФЛ Одел Бекам јуниор, троструки шампион Формуле 1 Луис Хамилтон и нападач Барселоне Нејмар. Имали су шта да виде, јер је приказана игра два тима била на високом нивоу.

Друго полувреме је почело новим налетом Вориорса, који су после четири минута умакли на десет поена разлике (83:73). Дурент, Кари и Грин су у тим тренуцима кренули да мељу противника, у чијим редовима је најзад стао шут Кевина Лава.

Сјајна утакмица је настављена новим „мини“ повратком Кливленда, где је на сваки већи заостатак све на своја плећа преузимао Леброн Џејмс (86:82).

На четири минута пре краја треће четвртине Клеј Томпсон постиже трећу тројку, свој 17 поен на мечу, у најбољем издању у овогодишњем плеј-офу (96:84). Кари је наставио да беспрекорно погађа слободна бацања (14/14) и Вориорси су се одмакли на +14, док је Кливленд пропустио неколико акција да се барем резултатски приближи на начин како је то чинио у првом полувремену.

Леброн је на 1:32 пре краја трећег дела игре дефанзивним скоком остварио трипл-дабл, његов осми у финалима. Он се тиме изједначио са легендарним Меџиком Џонсоном, док ниједан други играч нема више од два трипл-дабла у финалним сусретима.

 

Трећи део игре је завршен резултатом 35:24 у корист Голден Стејта, који је пред последњи период ушао са предношћу од 102:88.

Иан Кларк одмах повећева на +16, али и Корвер погађа за два поена на старту четврте четвртине. Ирвинг је затим одлично „промешао“ одбрану Вориорса за полагање и два поена, а после још једног тајм-аута на свој конто додаје и тројку. Узвратио је за три поена Клеј Томпсон, док је Ирвинг прекинуо серију од пет поена промашајем.

Све то је било недовољно јер је Кевин Дурент сјајно изблокирао Лава, а затим одлично поентирао за два преко истог играча и Џејмса, чиме је његов тим стекао 18 поена предност (115:97).

Кајри Ирвинг се касно укључио на крају утакмице, док је и Леброн Џејмс посустао када је било јасно да од брејка у Калифорнији нема ништа. Што се тиче Вориорса они су се у последњих пет минута поигравали, а Стеф Кари је дошао до свог првог трипл-дабла у каријери у плеј-офу (127:106).

До завршетка меча није било шансе за Кавсе, који су на крају изгубили са 132:113.