Прочитај ми чланак

ШОК ЗБОГ ЗВЕЗДИНИХ НАВИЈАЧА Енглези нису могли да верују да су „делије“ на Енфилду

0

Чувени Енфилд. Кажу, кад се тамо чује песма навијача Ливерпула, ниједна друга "не остаје у ушима" дуго, дуго. Међутим, на мечу трећег кола Лиге шампиона са Црвеном звезду, на славном стадиону орила се и песма "делија".

УЕФА је недавно казнила српског првака одлуком о двема утакмицама на гостујућем терену без организованог вођења сопствених присталица. А организовано вођење не подразумева да постоји одређена координација везана за сам процес путовања и смештаја, већ искључиво – нема карата на које Звезда може да од домаћина сусрета рачуна у склопу прописа европске куће фудбала, којима је предвиђено пет одсто улазница за госте.

И, кад већ нема продаје карата Звездиним навијачима, логика каже – неће их ни бити на стадиону. Сектор предвиђен за госте је, уосталом, распродат домаћим присталицама, тако је било и у претходном колу елитног надметања, на стадиону Пари Сен Жермена, али… На Енфилду је било „делија“. Било их је и – чули су се.

Неколико стотина њих је ушло на чувени Ливерпулов стадион и, не знајући баш тачно колико их укупно има и где су раштркани по трибинама, била им је потребна нека искра да би се „препознали“ у маси Црвених. Искру су пронашли у Ђердану Шаћирију, репрезентативцу Швајцарске рођеном у Гњилану. Кад год би он добио лопту, „делије“ би се оглашавале звиждуцима.

Први пут је то мало збунило присталице Ливерпула, али брзо су почели да схватају о чему се ради.

„Мислио сам да је УЕФА забранила навијачима Звезде да дођу, али чујемо ‘уа’ када Шаћири има лопту“, јавио је један од Ливерпулових присталица са стадиона.

Међутим, локалним новинарима требало је мало више времена да схвате шта се десило. Тако је „Ливерпул ехо“ још током меча објавио текст о томе како „Храбри Шаћири решава проблеме Ливерпула и поред звиждука“, па су навијачи Црвених морали да јављају штампи да су у питању биле – „делије“.

А иако је њихов тим играо одлично, неверица код оних којима је тим са славног Енфилда у срцу – је расла. Било је ту и питања „Ко је продао карте Звездиним навијачима?“ …

… а и духовитих коментара, у традицији енглеског хумора: „Имајући у виду да је Звездиним навијачима забрањен долазак… прилично су гласни“.

Али, није се све сводило само на звиждање Шаћирију. Груписале су се „делије“ где су могле, и то по различитим секторима стадиона, па је грмело под кровом Енфилда…

… а чувени стихови „Звезда, ле“, којима су надглашавана и химна Евролиге и химна Лиге шампиона у Београду, орили су се са више трибина:

На крају, када су Ливерпулове присталице отишле кућама после победе од 4:0, на Енфилду су остале само „делије“. Онако, за своју душу. Скупљени код улаза, на различитим деловима стадионима, почели су навијачи Звезде да певају. Да се довикују. Да једни почну стих, а други наставе.

Певали су – не марећи за сам резултат. Звезда игра, то им је било довољно. То је увек и једино било важно.

Уосталом, у Европи чувени јутјубер Давид Вујанић и сам је забележио неке од тих сцена са краја, уз стих којим је завршио снимак:

„У твоју славу данас певамо“:

https://twitter.com/DavidVujanic/status/1055216742115561472

Оних 4:0 је, резултатски, било болно. Али, Звезда је и овога пута показала колики је магнет за своје присталице, где год они живели, и где год она играла.

Уосталом, Енфилд и није толико далеко и није неки „забрањени град“ за оне којима је једна од омиљених песама „Бићу увек с тобом, макар нем’о ‘леба, бодрићу те, Звездо – и на Марсу ако треба“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!