Прочитај ми чланак

СМЕНА ЗА ТУМБАКОВИЋА?! Нису задовољни његовим радом ни ФСС ни играчи

0

Селектор фудбалске репрезентације Србије Љубиша Тумбаковић могао би већ после шест утакмица на клупи "Орлова" да добије отказ! Руководиоци Фудбалског савеза Србије нису задовољни како је национални тим играо под вођстом некадашњег стратега Партизана и селекције Црне Горе.

Србија је пропустила прилику да се кроз квалификације пласира на Европско првенство 2020. Нашем тиму сад преостаје последња шанса у баражу Лиге нација, а први ривал у полуфиналу биће Норвешка, и то у Ослу 26. марта.

Много ротација

Челници ФСС нису сигурни да ће са Тумбаковићем моћи да направе изненађење и савладају Скандинавце.

– Неколико чланова Извршног одбора (ИО), највишег тела ФСС, оценило је у неформалним разговорима да је довођење Тумбаковића био лош потез. Незадовољни су што репрезентација од његовог доласка није показала никакав помак у игри. Штавише, утисак је да Србија игра све слабије. Такође, за кратко време велики број играча је прошетао кроз репрезентацију, а уместо да смиримо тензије ван терена десио нам се и „случај Јовић“. Очекује се да ИО заседа наредних дана и да тема буде управо Тумбаковић – каже извор из ФСС.

Тумбаковићу замерају што је за шест утакмица, од чега је било пет такмичарских у квалификацијама, позвао чак 34 играча и није се догодило да исти састав започне бар два меча.

– У овом тренутку нико не може да наслути којим би тимом Тумбаковић почео утакмицу против Норвешке, али сви су сигурни да то не би била ниједна од оних шест постава из претходних шест утакмица. Ниједном није уигравао првих, најбољих 11 које имамо, а ми до утакмице у Ослу више немамо буквално ниједан меч. Није могуће ни организовати контролну утакмицу, јер нема термина – каже извор из ФСС за „Информер“.

Србија ниједном откако је Тумбаковић преузео екипу није спојила две утакмице с истом одбраном. За шест мечева је кроз последњу линију продефиловало чак 12 играча! Резултат тога је примљен барем по један гол на свих пет такмичарских утакмица. Луксембруг је усред Београда два пута затресао мрежу „орлова“ (3:2), а једном смо капитулирали и у Литванији (2:1).

– Опште је познато да се одбрана најтеже уиграва, али и да наша репрезентација одавно има проблем с дефанзивном линијом. Тумбаковић је био свестан тога кад је преузео тим и ништа конкретно није урадио. Зато смо на 11 од претходних 12 такмичарских и пријатељских утакмица примили барем један гол. Уместо да покуша да за кратко време устали барем штоперски тандем, он је и ту упорно ротирао играче. Због тога су незадовољни и сами фудбалери. То је можда још важнији податак него чињеница да челници имају замерке на Тумбин рад – додаје извор.

Кокезина опомена

Глас о незадовољству највећих звезда српске репрезентације стигао је наводно и до председник ФСС Славише Кокезе. Из тог угла би требало посматрати његову изјаву о Тумбаковићу, коју је дао непосредно после утакмице са Луксембургом у Београду.

– Важно је једино да смо победили. Добро смо одиграли само прво полувреме, а што се тиче другог, надам се да је селектор видео ко би требало, а ко не би требало да игра – казао је Кокеза, који иначе веома ретко говорио за медије.

Следи разговор с Вељком Пауновићем

Челници ФСС обавиће до краја месеца разговор са Вељком Пауновићем у вези с преузимањем репрезентације. Он је пре неколико дана добио отказ у клубу Чикаго Фајер, који је водио четири године. Пауновић је у САД отишао непосредно после освајања Светског првенства за играче до 20 година са „Орлићима“. Лидери те генерације били су садашњи А репрезентативци попут Рајковића, Сергеја Милинковић-Савића, Гаћиновића, али и Живковић, Грујић, Вељковић..