Прочитај ми чланак

„Случај Љајић“ и у Немачкој

0

Немачка јавност ни после пет дана не може да се помири са елиминацијом репрезентације са Европског првенства, а као главни разлог неуспеха медији данас наводе одсуство патриотизма код једног дела играча, који пре утакмице нису певали химну.

Химну на полуфиналном мечу против Италије (1:2) нису певали Немац турског порекла Месут Озил, затим Сами Кедира, натурализовани Пољаци Лукас Подолски и Мирослав Клосе, као и фудбалер из Гане Џером Боатенг.

Тренер Волфсбурга Феликс Магат написао је колумну у којој говори да су Италијани били толико гласни, да су у једном тренутку и „вриштали“.

– Из тога се видела њихова жеља и приступ мечу. Код нас је изостала та звучна посвећеност, спремност да се националном тиму да све – написао је Магат за локалне новине из Хамбурга.

Истом темом у тексту „Да ли смо довољно патриотски“ бави се и Билд, који коментарише да је „срамно да сви репрезентативци не певају химну“.

Легендарни немачки фудбалер и шеф Радне групе Светске фудбалске федерације (ФИФА) Франц Бекенбауер рекао је, да је као селектор репрезентације која је 1990. године постала светски првак, играчима давао текст државне песме.

– Преданост и жеља морају да се виде пре почетног ударца, а гласно певање химне може да помогне – објаснио је Бекенбауер.

Министар унутрашњих послава Ханс-Петер Фридрих, који је задужен и за област спорта, изјавио је да певање химне није главни разлог пораза немачких фудбалера.

– Наравно да је лепо када неко пева химну, јер на тај начин показује лојалност према домовини и емоције које су неопходне у таквим мечевима. Ипак, разлоге неуспеха не треба тражити у свему, посебно ако се изгуби у полуфиналу великог такмичењима као што је ЕП – рекао је Фридрих.

Селектор Србије Синиша Михајловић угледајући се на легендарног Бекенбауера удаљио је крајем маја Адема Љајића из националне селекције јер није певао химну пред пријатељски меч са Шпанијом.

Танјуг