• Почетна
  • СПОРТ
  • Са Пинту о Србима: Страствени сте, волите фудбал и своју земљу
Прочитај ми чланак

Са Пинту о Србима: Страствени сте, волите фудбал и своју земљу

0

pinto-07_f(Блиц, текст: М.Милошевић)
Е, да смо ми сад у Португалу. Све би било у реду…

Знаш ти како је тамо: седе по цео дан у неким кафанама, пију вино, гледају фудбал, деру се ко ненормални…

То ти је Бразил у Европи, разумеш”, гласи цитат из чувеног филма “Муње” који најбоље описује како Срби доживљавају Португал. Сви путеви воде одавде воде ка овој земљи, а ни један назад. Ипак, један Португалац је кренуо другим правцем и одлучио да замени мали рај на Атлантику врелим асфалтом Београда – Рикардо Са Пинту.

Сви који су га упознали у клубу или око њега кажу да је гладан успеха. Када се помене реч фудбал прва асоцијација Са Пинтуа је:

 Ђоковић је понос ове земље
Рикардо Са Пинту веома воли тенис, а притом изузетно цени Новака Ђоковића.
– Тенис је мој други спорт. Новак Ђоковић је велики спортиста и ас, Србија треба да буде поносна на таквог човека. Знам да је велики навијач Црвене звезде. Што се његове игре тиче технички је беспрекоран, али плени својим шармом јер се види да ужива на терену. Имао снажан карактер, а често се нашали са публиком или противницима – одушевљен је Португалац.

– Победа – као из топа “пуца” Са Пинту у разговору за “Блиц” – Као играч желео сам да побеђујем, исти мотив имам и сада када сам тренер. Хоћу да будем први! То је оно што сам ја. Живим за победе! Желим да себе мотивишем да стално будем на врху.

До победе се према животној филозофији Португалца може доћи само на један начин – радом. Овај разговор је вођен пред празник који слави рад. Пинту ће га славити, али одмарати неће.

– Немам кад – кроз осмех каже Звездин тренер и наставља – У јеку смо првенства, боримо се за титулу, сада није време одмора. Већ данас  имамо тешко гостовање. Али пошто је важан датум покушаћу да нађем пар сати да се одморим и обележим га.

Ипак, неће моћи то да уради са породицом, а неће ни у граду.

– Атмосфера ме подсећа на Лисабон, нарочито због карактера људи. Српски народ је духом и темпераментом сличан португалском. Страствени сте људи, волите фудбал и своју земљу, дружељубиви сте. Сада ми породица није ту.

Деца ми иду у школу и морају да заврше школску годину тамо, али за два месеца ће доћи у Београд и живеће овде са мном. Радујем се што ће и они упознати ваш народ и културу.

Делије су аутентичне
– Недавно сам атмосферу коју стварају упоредио са оном коју праве навијаче Боке. Али видим да су “делије” аутентичне, већ препознајем њихове песме, наравно не могу да их певам, али уживам у њима.
Надам се да ћу имати прилику да доживим пун стадион, само то недостаје, па да атмосфера на нашим мечевима буде на највишем могућем нивоу. Зато морам да дам све од себе како бих помогао клубу да побеђује, а навијачи били задовољни.

Са Пинту се истиче и тиме што је увек елегантно обучен, а приметно је и да веома пази на своју фризуру.

– Не знам ко ће да ме шиша…Нисам пронашао фризера, нисам чак имао времена ни за то. Сам се старам о фризури, али надам се да ћу се ускоро у Београду одомаћити па ћу имати и свог фризера.

Са Пинту се труди и да научи језик. Имена играча одлично изговара…
 
– Још не знам довољно речи да се изразим. Разумем доста тога чак и схватам поенту изреченог у неким реченицама. Научио сам бројеве и наравно “хвала” и “молим”. Српски је потпуно другачији од португалског.
 
Нови тренер Звезде је веома близу остварења фантастичног подвиг и свом клубу донесе титулу. Само два бода га деле од лидера шампиона.

Поставља се питање да ли би већ сада ситуација била много повољнија по Звезду да је он стигао раније?
 
– Не размишљам тако. Никада не причам о прошлости или будућности. Живим за садашњост, а Звездина садашњост је добра. У доброј смо серији, титула више није тако далеко. Сада је важно победити у сваком мечу и тако редом – закључио је Рикардо Са Пинту.