Прочитај ми чланак

Руски милијардери купују Звезду и Партизан!

0

FK Partizan FK Crvena zvezda2556

Први потпредседник Владе Републике Србије Александар Вучић пре само неколико дана изјавом да „када може Манчестер Јунајтед да буде приватизован зашто не би могли да буду Црвена звезда и Партизан“ наговестио је да се нешто велико иза брда ваља, а до одређених података дошао је дневни лист Наше Новине који сазнаје да се за два најтрофејнија српска клуба интересују поједини руски тајкуни попут власника Анжија Сулејмана Керимова.

Вучић је већ одржао је састанак са руководећим људима Црвене звезде и Партизана и изложио им план приватизације која би могла да буде спроведена тек након што буде промењен или донет нови закон о спорту пошто се испоставило да је актуелни мртво слово на папиру односно да је непримењив.

Како пишу Наше новине, за куповину Звезде, али и Партизана, заинтересовани су поједини руски милијардери, међу којима се најчешће спомиње Сулејман Керимов. Дакле, када су у питању црвено-бели за сада прва опција није руска компанија Гаспром која је дуго фигурирала као главни кандидат за приватизацију клуба. Наиме, власник Анжија одлучио је да смањи улагања у тај клуб јер се суочава са озбиљним оптужбама белоруског истражног комитета за криминалне активности у области производње камене соде, па можда долазак у Србију и инвестирање у наш спорт сматра као одличну прилику да докаже невиност, пишу Наше новине.

Да цела ова прича није без основа, најбоље показује изјава Александра Вучића, који је пре два дана позвао медије да помогну новом министру спорта Вањи Удовичићу око приватизације клубова и уплива здравог капитала. Први потпредседник Владе је додао да је то за добро грађана и навијача, јер неће као сада плаћати 10-15 милиона евра за клубове.

„Знам да ви то разумете, па вас молим да ми помогнете јер наши људи и даље не разумеју да неће навијати за приватника, односно власника, већ за клуб, док приватници могу да се мењају. Зашто да плаћају и бацају тај новац када се он може уложити у нова радна места, у субвенције за пољопривреднике или нешто друго“ – рекао је тада Вучић.

Иако се пре неколико дана помињало да ће црвено-бели уз посредство Владе, уговорити сарадњу са компанијом „Глобал капитал адвајзорс менаџмент“, многи су то повезали и са могућношћу да компанија из Уједињених Арапских Емирата постане власник најтрофејнијег српског клуба.

План је био да Арапи уложе милионе који би помогли да се Звезда извуче из финансијске кризе, док би они заузврат добили право да на плацу поред источне и изнад јужне трибине „Маракане“ направе комерцијални мултифункционални комплекс. Ипак, они су одустали и од тога неће бити ништа. Када је реч о вредности земљишта око Маракане, она према грубим проценама износи око 64 милиона евра. Наиме, плац се простире на 16 хектара, а за квадрат пословног простора Црвена звезда може да добије око 400 евра.

За ФК Партизан још се тражи заинтересовани купац, а оно што будућем власнику сигурно неће промаћи јесте сјајни Спортско-рекреативни центар Земунело, који је у власништву црно-белих. Подсетимо, на површини од десет хектара у западном делу Земуна припремају се све селекције клуба, а између осталог, спортски центар располаже са седам травнатих и два терена са већтачком травом, централном зградом површине преко 4.000 квадрата, у којој се налазе ресторан, савремено опремљен медицински блок, 19 апартмана, сауна, теретана, сале за састанке, пријем гостију, забаву…

Такође, недавно су представници Спортског друштва Партизан одржали састанак са премијером Ивицом Дачићем и вицепремијером Александром Вучићем, који су том приликом црно-белима обећали помоћ за решавање спора око власништва над стадионом у Хумској, наводи се у Нашим новинама.

(хотспорт.рс/Наше Новине)