Прочитај ми чланак

РУКОМЕТ: Србија сјајна, иде у финале!

0

rukomet Srbija 63_orig
Српске рукометашице пласирале су се у финале Светског првенства у нашој земљи, победом над Пољском са 24:18.

Изабранице Саше Бошковића одиграле су сјајно, водиле су током целог сусрета, у неколико наврата имале и двоцифрену предност, и заслужено славиле.

У борби за титулу, у недељу од 17.15, у „Комбанк арени“, наше рукометашице играће са победницама сусрета између селекција Бразила и Данске, које се састају од 20.45.

Сусрет између Србије и Пољске остаће упамћен и по томе што је постављен нови рекорд у броју гледалаца на Светским првенствима, пошто је утакмицу пратило 18.236 људи.

Ток меча:
Утакмица је почела нападом за нашу земљу и прву прилику искористила је Сања Дамњановић за вођство на старту. Уследили су промашаји на обе стране, али су наше рукометашице биле боље, дом изједначења Пољакиња преко Гжиб у четвртом минуту.

Већ у следећем нападу Андреа Лекић је са велике дистанце покушала, али је погодила голмана Пољске, а наше рукометашице искористиле конфузију ривалки и одбрани. Дамњановићева је имала шансу да на исти начин затресе мрежу Пољске, али је шутирала преко гола.

Наш тим се одлично бранио, али није проналазио права решења у нападу у минутима који су следили, а све се променило на почетку осмог минута, када је Јелена Ерић довела Србију у вођство 2:1.

Србија није дуго задржала предност, пошто је Шиодмијак брзо изједначила, али је Јелена Поповић већ у следећем нападу донела ново вођство – 3:2. Катарина Томашевић бриљирала је на голу наше репрезентације, а после стативе, Светлана Огњеновић и Андреа Лекић су одвеле Србију на плус три – 5:2.

Низ нашег тима прекинула је Војташова, а заједно са Ниједзвиједз примакла је Пољску на гол заостатка, али је Огњеновићева другим голом донела Србији 6:4, пре него што је Лекићева поново била прецизна. До тада максимална четири гола предности Србији је одмах донела Драгана Цвијић голом у 17. минуту.

rukomet Srbija 63_orig.jpg0x456

После низа промашаја на обе стране, Цвијићева је повисила на 9:4, да би Лекићева наставила серију и са два сјајна поготка одвела Србију на 11:4.

Кулвинска је у 23. минуту прекинула низ нашег тима, али је Цвијићева одговорила у следећем нападу за 12:5. Стасијак је била стрелац шестог гола за Пољакиње, пошто је Дамњановићева добила жути картон, а потом се Томашевићева поново истакла на голу, пре него што ју је заменила.

Седам голова предности поново је Србији донела Лекићева са седам метара, за вођство 13:6, а Цвијићева је повисила на плус осам, а пошто су до краја полувремена мреже мировале, на одмор се отишло са 14:6.

Први гол у другом полувремену постигла је Јелена Живковић, а Цвијићева је донела Србији плус десет (16:6) већ у следећем нападу. Лекићева је наставила низ, да би се наша одбрана постарала да Пољакиње буду 14 минута без гола, пре него што је Јохимек постигла погодак за 17:7.

Цела Арена поздравила је тај погодак, а Пољакиње су смањиле на једноцифрену предност преко Кудлачове. Десет голова предности Србији је вратила Дамњановићева сјајним голом у паду из веома тешке позиције (18:8).

Пољакиње су се мало пробудиле у наредним минутима, али је после два узастопна гола ривалки, Дамњановићева бриљирала и Србији донела 20:11.

Селекција Пољске је тада претила, пришла је на шест голова разлике (21:15), али су наше рукометашице тада заиграле боље у одбрани, а потом је Лекићева седмим голом прекинула серију ривалки.

 

(Б92, фото: Старспортфото)