Прочитај ми чланак

ПУТИН срушио Суперлигу – пројекат пребогатог злочинца из Саудијске арабије

0

Када није прошла прича о улагањима у Њукасл јунајтед, иза брда је почела да се ваља прича о улагањима огромних свота новца у оно што није на крају постало Суперлига Европе.

Немачки Зидојче цајтунг покренуо је праву буру у свету фудбала тврдњом да Суперлигу не финансирају Американци, већ саудијски принц Мохамед Бин Салман.

Контроверзни лик младог принца није био пожељан прошле године када се нашироко говорило о преузимању Њукасла преко Јавног инвестиционог фонда за 390 милиона евра.

Британци су избоксовали да човек који се сумњичи као виновник убиства новинара Џамала Кашогџија не постане и формално део њихове Премијер лиге.

Годину касније, исти човек Мохамед бин Салман могао је, према писању Зидојче цајтунга да постане део фудбалске елите целе Европе.

Немци пишу да је америчка банка Џеј Пи Морган била само посредник у послу у ком је требало да се заврти око шест милијарди долара, а да новац потиче из Саудијске Арабије.

Зато је Манчестер сити био први клуб који је иступио из такмичења. Односно, повукао се као један од 12 клубова оснивача.

Власник Ситија је Абу Даби Јунајтед груп, тачније Мансур бин Зајед Ал Нахјан. Емирати и Саудијска Арабија политички имају и периоде добрих и лоших односа.

Зависи од интересних и политичких тачака. Када је реч о Пари Сен Жермену ком су такође арапски власници, само из Катара, ситуација је још „чистија“.

ПСЖ је одбио да се придружи Суперлиги јер су Саудијска Арабија и Катар нису у добрим односима због саудијске блокаде Катара.

Катарски емир, Тамим бин Хамад Ал Тани је власник Орикс Катар Спортс инвестментса, који у поседу има и Пари Сен Жермен и отуд децидно „не“ Суперлиги из Париза.

Немачки лист је пробао да осветли и везу Реал Мадрида са споменутим инвеститором у Суперлигу.

Наиме, Перезова фирма АЦС, једна од највећих грађевинских у Шпанији, добила је посао и пројекат у Саудијској Арабији где треба да изгради забавни центар Кидију, а све је вредно шест и по милијарди евра.

Реал по слову уговора којим би требало да спонзорише тај пројекат, треба да инкасира 150 милиона. Уносан посао, није чудо што се толико унео и Перез у пројекат.

Мохамед бин Салман је пре четири године стекао део богатства такзваном кампањом против корупције када је одузето много новца дотадашњим милијардерима.

Он је сада „тежак“ око 18 милијарди долара, док цела породица наводно има више од 1,4 трилиона „зелених новчаница“.

Зато не чуди када 450 милиона понуди за стару слику Леонарда Да Винчија, 300 милиона долара за дворац у Француској, или нешто мање од 400 милиона за Њукасл јунајтед.

С друге стране, Јавни инвестициони фонд иза кога стоји Бин Салман има око 300 милијарди долара, тако да је Саудијцима врло тешко рећи „не“.

Баш због порекла новца намењеног Суперлиги, писало се и да је Владимир Путин, најмоћнији човек Русије позвао Романа Абрамовича, власника Челсија и рекао му да стопира целу причу.

Руски Гаспром је један од финансијера Лиге шампиона, која би, да је Суперлига заживела драстично изгубила на квалитету. Што не значи да би се одрекла и новца из Гаспрома.

Манчестер сити и Челси су били и први клубови који су одлучили да се повуку из Суперлиге Европе, мада су то „плавци“ објавили тек после Арсенала, Манчестер јунајтеда, Ливерпула, Ситија и Тотенхема.

Саудијска Арабија већ неко време улаже озбиљан новац у спортске спектакле, па је тамо био бокс меч Ентонија Џошуе и Ендија Руиза, али и Суперкуп Шпаније између Атлетика и Реала.

Тамна страна ове медаље је прича са Кашогџијем, која је отишла у свет, док у оквирима граница Саудијске Арабије остају кршења људских права, мучења, јавне егзекуције и сличне друштвене аномалије.

Арабија је пре две године јавно погубила 37 цивила оптужених за тероризам, а два тела су остављена на јавном месту као опомена.

На све ово се ћути због тога што многе земље зависе од саудијске нафте и њених деривата. Своја права у тој земљи не могу да изборе ни жене, хуманитарна катастрофа у Јемену је догађај за који се криви баш Бин Салман, па је јасно зашто се у Европи зазире када новац води ка младом владару.

Суперлига Европе је потрајала цела три дана под притиском УЕФА и ФИФА, али и навијача.

Европска и светска кућа фудбала претиле су да ће клубови Суперлиге бити избачени из УЕФА такмичења, док играчи ових клубова неће моћи да играју за репрезентације својих земаља.

Мешавина ових фактора утицала је на то да се Суперлига стопира, али споменути Перез остаје њен главни заговорник уз Андреу Ањелија из Јувентуса, јер свако има неки свој рачун који намерава да додатно попуни новчаницама.