• Почетна
  • СПОРТ
  • Први после Миличића: Недовић изабран у првој рунди драфта
Прочитај ми чланак

Први после Миличића: Недовић изабран у првој рунди драфта

0

Nemanja-Nedovic(Курир)

Кливленд Кавалирс изабрао је јутрос Канађанина Ентонија Бенета као првог пика на овогодишњем драфту најјаче кошаркашке лиге света (НБА), одржаном у Њујорку, док је српског репрезентативца Немању Недовића, као последњег у првој рунди (30.) бирао Финикс и одмах га проследио Голден Стејту.

Пуних десет година Србија није имала играча који је биран у првој рунди драфта. Подсећања ради, последњи којима је то пошло за руком били су Жарко Чабаркапа, Александар Павловић и Дарко Миличић 2003, с тим што је тадашњи центар вршачког Хемофарма Миличић изабран од Детроита као други пик, што је био најбољи пласман једног Европљанина до тада.

Избор Недовића као 30. пика на јутрошњем драфту не значи аутоматски да ће он наставити каријеру у НБА лиги.

У прошлости је било много случајева да су неки од НБА клубова „бацили око“ на српске кошаркашке и бирајући их на драфту стекли право на њихове услуге уколико одлуче да каријеру наставе „преко баре“.

Најпознатији међу њима свакако је Дејан Бодирога који је ипак каријеру завршио у Европи. Од активних играча драфтовани су још Милован Раковић (2007), Тадија Драгићевић (2008), Немања Бјелица (2010) и Милан Мачван (2011), али како тренутно ствари стоје близу одласка у НБА само је Бјелица.

Двадесетдвогодишњи Ужичанин је јутрос свакако добио велико признање. У постојбини кошарке процењено је да он има квалитет за најјачу лигу на света која му већ у старту доноси привилегију на потписивање загарантованог уговора, најмање на две године.

Бивши играч Црвене звезде и сада Лиетувос Ритаса у најкраћем року мораће да донесе одлуку да ли ће се одмах придружити НБА каравану, или ће пут преко океана одложити. Јер, репрезентацији Србије предстоји Европско првенство у Словенији од 4. до 22. септембра, а у Голден Стејту би свакако желели да он учествује у Летњој лиги која почиње средином јула како би се што више упознали са његовим квалитетима.