Прочитај ми чланак

ПРОБЛЕМИ ЗА ФУДБАЛСКИ САВЕЗ РУСИЈЕ: Казна од ФИФЕ због расизма

0

Проблеми за организаторе предстојећег Светског првенства се не смањују.

Дисциплинска комисија Светске фудбалске федерације казнила је Фудбалски савез Русије 30.000 швајцарских франака због расистичких узвика навијача током пријатељске утакмице Русија – Француска, у Санкт Петербургу.

Током утакмице игране 27. марта, с трибина су се спорадично чули крици налик мајмунским, када би тамнопути фудбалери Француске долазили до лопте, као и када је Пол Погба постигао други гол за победу гостију 3:1. ФИФА наводи да је Дисциплинска комисија после „темељне истраге, укључујући и преглед видео доказа“, приметила „тежину инцидента, али и да су то учинили малобројни навијачи“.

Стадион у Санкт Петербургу биц́е домаћин седам утакмица Светског првенства које се игра од 14. јуна до 15. јула, укључујуц́и утакмицу Русија – Египат, као и једно полуфинале.

Русија ће, поред Египта, за ривале у групи имати још Саудијску Арабију и Уругвај.

Европска фудбалска унија је ове сезоне двапут водила истрагу против Зенита из Санкт Петербурга због расистичких испада на међународним утакмицама, а многи се прибојавају да би локални хулигани могли да изазивају нереде током Мундијала, као што су то чинили за време Европског првенства у Француској, када су у Марсеју брутално тукли Енглезе.