• Почетна
  • СПОРТ
  • Присуствујемо ли историјском преокрету Звезде за титулу?
Прочитај ми чланак

Присуствујемо ли историјском преокрету Звезде за титулу?

0

Crvena Zvezda12w(Телеграф.рс)
„Црвено-бели“ на путу до титуле највећа „чуда“ уз асистенције ривала правили 1951. и 2000. године…

Киксеви Партизана у првенству вратили су Црвену звезду у трку за шампионски трон, а симпатизери клуба са “Маракане” понадали су се да би могла да се понови сезона 1999/2000, када су “црвено-бели” пролећни део шампионата почели са трећег места, са седам бодова мање од водећег Обилића и шест мање од Партизана, да би се на крају окитили титулом, упркос томе што су у једном тренутку имали заостатак од девет бодова за “црно-белима”.

Звезду је тада до подвига са клупе предводио Славољиуб Муслин, док је тренер Партизана био Миодраг Јешић.

Недавних 11 бодова предности актуелног шампиона ипак је више од оног што су “црвено-бели” успели да престигну пре више од деценије, а ни тренутних четири бода разлике нису уопште занемарљиви, па ако нови тренер Звезде Португалац Рикардо Са Пинту успе да доведе тим до титуле, то ће бити много већи подвиг од оног који је остварио Муслин, јер данашња Звезда налази се у много тежој ситуацији и располаже осетно скромнијим играчким талентом него пре 13 година.

Израз “Звездино пролеће” настао је својевремено зато што су “црвено-бели” умели често да преотму првенство ривалима иако нису доминирали у јесењем делу шампионата, међутим, никада није надокнађена разлика какву је Партизан донедавно имао.

Звезда је вероватно највеће чудо у том смислу направила када је освојила прву титулу 1951, када је шампионат игран током календарске године, па је завршаван током јесени. “Црвено-бели” су три кола пре краја имали пет бодова мање од загребачког Динама, а очекивали су их мечеви са Хајдуком, Динамом у гостима и Партизаном.

Звезда је победила Хајдук са 1:0, док је Динамо поражен у Сарајеву са 1:3, потом су “црвено-бели” савладали Динамо на “Максимиру” са 2:1 и одложили одлуку о шампиону за последње коло.

Динамо је као гост против БСК-а одиграо само 2:2 и Звезда је дошла у прилику да дан касније против Партизана, од којег је изгубила са 1:6 у претходном мечу, дође до титуле уколико победи довољном разликом 2:о или 5:1, пошто се није рачунала гол-разлика него гол-количник.

Звезда је 4. новембра славила са 2:0 против немотивисаног градског ривала и освојила титулу због бољег количника за 0,012. Имала је и бољу гол-разлику 50:21 према 45:19, те и да је тај критеријум узиман у обзир, била би шампион.

(Телеграф.рс)