Прочитај ми чланак

Председник ФИФА Инфантино би могао у затвор

0

Ђани Инфантино, председник ФИФА, налази се под оптужбом швајцарског државног тужиоца Штефана Келера, за криминалне радње и могао би да заврши иза решетака.

Како је објавио “Дојче Веле”, Инфантина оптужују да је Инфантино извршио одређене криминалне радње састајући се да бивђим државним тужиоцем Швајцарске, Михаелом Лаубером, који је већ понудио оставку на своју функцију.

Тужиоци имају индикације да је састанак двојице функционера био криминалне природе и да су се они састајали зато што је Лаубер био задужен за истрагу у вези са корупцијом у ФИФА.

Лаубер је покушао да сакрије да је дошло до његовог састанка са Инфантином и лагао је супервизоре на испитивању на Суду. Отуда ће Лаубер напустити функцију крајем августа.

Верује се да су се Инфантино и Лаубер састали тајно три пута током 2016. и 2017. године. Оба су тако нешто порекли, а ФИФА је у априлу оптужбе назвала “малициозним и погрешним”.

Инфантино, који је такође правник по струци, преузео је кормило ФИФА 2016. по одласку Сепа Блатера, који је поднео оставку после бројних оптужби о корупцији и исплатама повезаним са сумњивим исплатама на рачун Мишела Платинија који је у то време био преседник УЕФА.