Прочитај ми чланак

ПРАЗНИК ФУДБАЛА И КОШАРКЕ НА ЗЛАТИБОРУ Стижу Пикси, Дејо, Ђорђевић, Кукоч, Рађа ..

0

Златибор ће наредних месеци бити домаћин значајних културних и спортских догађаја, а већ од 5. до 10. јуна, угостиће младе фудбалере и фудбалске легенде на Првом међународном „Купу пријатељства“. У исто време, седми пут се одржава и Међународни фестивал спортског филма.

„Изузетно ми је драго што ћемо почетком јуна на Златибору успети да спојимо културу и спорт, две делатности које би, уз образовање, требало да буду од фундаменталног значаја за психофизички развој сваког детета. Путем културе и спорта можемо да стварамо прави систем вредности и пошаљемо најздравије и најбоље поруке нашој деци.

Ове манифестације су јако значајане, пресрећан сам што смо у прилици да их спроведемо на Залтибору и од срца се захваљујем нашем домаћину оптшини Чајетина и Туристичкој организацији, јер су препознали значај оваквих манифестација. Захвалан сам свим људима који учествују у овом пројекту, раде феноменалну ствар, а то ће се позитивно одразити и на наш фудбал.

Позивам све људе који могу да дођу на Златибор у време фудбалског фестивала, јер заиста ће имати шта да виде. Биће ту  и бројне фудбалске легенде, крем српског спорта, Драган Џајић, Дејан Савићевић, Драган Стојковић Пикси, Бранко Брновић, Владимир Петровић Пижон, Илија Најдоски. Видимо се на Златибору”, поручио је Саво Милошевић, потпредседник Фудбалског савеза и идејни творац фудбалског Купа пријатељства, на конференцији за новинаре која је одржана у Београду, у згради Југословенске кинотеке

На истој конференцији, директор „Туристичка организација Златибор“, Владимир Живановић, говорећи о великом спортско-културном догађају, који се одржава на нашој најпосећенијој планини, истакао је да је пред нама седми по реду Фестивал спортског филма, подвукавши да је Општина Чајетина, са свим својим јавним предузећима уз помоћ Туристичке организације, створила амбијент како би се ова културна манифестација одвијала сваке године на Златибору.  

„Посебно нас радује чињеница што представници Министарства и Спортског Савеза Србије дају несебичну подршку организацији фестивала, а на нама је да у наредном периоду радимо још више и напорније, привучемо још већи број спонзора. Овај фестивал је изузетно значајан за Златибор. Добра инфраструктура, пре свега спортска инфраструктура,  привукла је значајан број спортиста. Спортисти који овде дођу због чистог ваздуха и спортских садражаја, промовишу и Златибор. Нама је циљ да организујемо што више спортских догађаја. Општина Чејтина је препознала вредност овог турнира и фестивала, мислимо да ће то још више допринети промоцији Златибора као незаобилазне спортске дестинације у Србији, нагласио је Живановић и подсетио окупљене:

„Ове године обележавамо и велики јубилеј, 125 година организованог развоја туризма на Златибору. Сведоци смо да се Златибор последњих десетак година убрзано развија, у фази је трансформације, мења се и изглед насеља. Оно што је до општине Чајетина, јавних предузећа и Туристичке организације, ми исупњавамо, уређујемо локалитете и пружамо гостима додатни туристички садржај. Гости долазе у све већем броју, а статистика показује да је Златибор најпосећенија планина.

Kомплетна сезона и лето ће бити посвећени овом јубилеју, а централна прослава је 19. августа. Читава недеља уочи јубилеја бити посвећена том догађају низом културних наифестација на Тргу. Туристи који ове године посете Златибор и околна села могу да очекују богат програм, садржајно културно лето. Очекује нас вишебој, Дани пастрмке, Дани ракије, али и велики број концерата.”

ФЕСТИВАЛ СПОРТСКОГ ФИЛМА

Међународни фестивал спортског филма одржаће се 7-10. јуна на Златибору у Конгресном центру Србија.

Фестивал ће отворити Рађа, Кукоч, Сале Ђорђевић, Светислав Пешић и дружина из филма: “250 степеника” а затворити Милош Биковић у руском филму: “Лед” и у фестивалској дворани где ће примити специјално признање – за интернационални глумачки успех и велики допринос спортском филму у улогама фудбалера, кошаркаша, шампиона у уметничком клизању…

На фестивалској листи је више од 50 филмова из 22 земље. Очекује се велика екипа мешовитог спортско-уметничког састава.

Фокус овогодишњег Фестивала одредила су два велика догађаја: недавнни фајнал фор европске кошарке у нашем Београду и светско фудбалско првенство у фудбалу, због кога се и фестивал одржава раније од редовног термина. Ето, фудбал све може, па и да разбуктава навијачке жеље и машту – до неслућених размера. У тај имагинарни, скоро уметнички, лавиринт може се сврстати и недавна жеља селектора Хрватске да се у финалу сретне са нашом репрезентацијом… Зато су, ваљда, спорт и филм тако блиски.

На Фестивалу спортског филма, где је све више учесника, страни филмови ће бити изузетно разнолики. Гледаоци ће имати прилику да виде пројекте из Кине, САД, Чешке, Аргентине, а посебно су значајни бразилски филм и филм у француско-руандској продукцији, јер кроз фудбал приказују велике друштвене промене у тим земљама.

На питање новинара „Србин инфо“ да ли ће се ови документарни филмови, који нису комерцијални, али су веома значајни, емитовати и на нашим телевизијама, организатори Фестивала су најавили да је у плану да се неколико филмова емитује на каналима РТС-а у наредном периоду.

УЧЕСНИЦИ КУПА 

Куп пријатељства играће десет клубова из региона, три из Италије, по један из Турске и Шпаније и Мађарске. Учествоваће Црвена звезда, Партизан и Војводина из Србије, Динамо и Осијек из Хрватске, Жељезничар и Сарајево (БиХ), Будућност (Црна Гора), Вардар (Македонија), Олимпија (Словенија), а посебне позивнице добили су Фенербахче (Турска), Еспањол (Шпанија), Удинезе, Торино и Спал (Италија) и Видеотон (Мађарска).

Систем такмичења је такав да ће се победници група пласирати у полуфинале. Победник групе А играће у полуфиналу против првог тима из групе Ц, док ће се у другом полуфиналу састати најбољи из група Б и Д.

Утакмице у групној фази такмичења трају по 70 минута (два пута по 35), док мечеви полуфинала и финала трају по 80 минута (два пута по 40). Уколико се утакмице полуфинала или финала заврше нерешеним резултатом, одмах ће се приступити извођењу једанаестераца.

У првој фази, тимови ће бити подељени у четири групе од по четири тима.

А група: Црвена звезда, Осијек, Сарајево, СПАЛ.
Б група: Партизан, Видеотон, Жељезничар, Фенербахче.
Ц група: Динамо Загреб, Будућност, Торино, Војводина.
Д група: Олимпија, Удинезе, Вардар, Еспањол.