Прочитај ми чланак

После четири године заказано суђење Терзићу

0

Суђење Звездану Терзићу, генералном директору фудбалског клуба Црвена звезда, због сумње да је незаконито присвајао новац од трансфера фудбалера које већ четири године стоји у месту заказано је за средину априла. Ни суд ни тужилаштво нису желели да новинарима КРИК-а кажу због чега се суђење није одржавало, пише Крик.

Како преноси Крик, суђење Звездану Терзићу по оптужбама да је као директор фудбалског клуба ОФК Београд и председник Фудбалског савеза Србије приликом трансфера фудбалера незаконито присвајао новац последњи пут је одржано у априлу 2017. године. Из Вишег суда у Београду нису хтели да одговоре на питања новинарке КРИК-а зашто нису заказивана суђења, а ни тужилаштво није желело да одговори да ли је ургирало да се поступак настави.

Судија Зоран Ђорђевић који води овај поступак заказао је суђење за 15. април.

Терзић је био на челу Фудбалског савеза Србије до марта 2008. године када је поднео оставку на функцију, након што је Инсајдер објавио да је био умешан у малверзације у вези са трансферима играча. Док је Терзић био на челу ФСС-а велики број играча ОФК Београда, чији је он раније био директор, играо је у репрезентацији Србије, што им је подизало цену приликом будућих трансфера, открио је тада Инсајдер.

Од јануара те године Терзић је био ван земље, а полиција је у међувремену покренула истрагу. За њим је била расписана и Интерполова потерница, међутим, ухапшен је тек када се сам предао у Београду 2010. године. У притвору је био осам месеци, а на слободу је изашао пошто је судија Данко Лаушевић који је тада водио поступак прихватио јемство од милион евра.

Терзић је исте године и оптужен, а тужилаштво сматра спорним три посла око продаје фудбалера ОФК Београда у периоду од 1998. до 2006. године. Тужилаштво тврди да је Терзић приликом трансфера фудбалера Вање Грубача, Срђана Станића и Бранислава Ивановића за себе незаконито задржао 1,1 милион немачких марака, као и да је фирмама „Интегратед инвестмент сервицес лтд“ и „Гардиан wорлдwиде ллц“ из Вашингтона мимо закона омогућио да присвоје 3,3 милиона евра. Током истраге тужилаштво није утврдило ко су стварни власници ових фирми. Детаљније о оптужбама прочитајте овде.

Суђење је почело у јануару 2011. године. Неколико пута је почињало испочетка јер су се мењале судије, рочишта су била заказивана ретко и често су одлагана, како је писао Инсајдер.

Док суђење увелико траје Терзић се вратио у спорт и постао директор фудбалског клуба Црвена звезда. Учинио је то, како је сам испричао медијима, на инсистирање Александра Вучића, тада првог потпредседника Владе.

„‘Терза, не питам те да ли хоћеш или нећеш, знам да имаш неке дилеме. Просто, Звезда те зове, знаш’. Ја сам му рекао: ‘Знаш како кажу стари људи – кад командант зове, само кажеш: Господару, заповедај. Нема шта’“, препричао је Терзић један од разговора са Вучићем.