Прочитај ми чланак

Пола гол, пола офсајд

0

Нпадач са истанчаним осећајем за гол и простор, увек на ивици офсајда, играч који је наступао за два највећа клуба Италије, један од највећих заводника италијанског фудбала. Освајач две Лиге шампиона, три Скудета, Купа Италије, три Суперкупа Италије, Светског клубског првенстава. два Суперкупа Европе. Интертото купа, СП-а и вицешампион Европе, Пола гол, пола офсајд, Филипо Пипо Инзаги.

Филипо Инзаги је рођен 9. августа 1973. године у Пјаћенци. Каријеру је почео у клубу из родног града, Пјаћенци. Из Пјаћенце је отишао у Парму, а из Парме је дошао у Аталанту где је почео његов фудбалски успон. Инзаги је у дресу клуба из Бергама постао први стрелац Серије А са 24 постигнута гола. Тих година суверени владар Италије био је Јувентус ком није промакао такав бисер какав је био Пипо. Јуветус га је довео у своје редове и направио је сјајан тандем Дел Пиеро – Инзаги. Са Јувентусом је освојио Суперкуп Италије и Скудето, играо финале ЛШ против Реала из Мадрида које је његов клуб изгубио голом Предрага Мијатовића.

Из Јувентуса је 2001. године прешао у редове Милана, тих година најљућег противника торинских црно-белих, за 31 милион еура. У Милану је годинама у тандему са Андрејем Шефченком чинио убитачан тандем. Са Миланом је освојио трофеј који му је недостајао, Лигу шампиона. Те сезоне 2003. године у финалу су се састали Милан и Јувентус и после бољег извођења пенала Милан је славио, а Пипо је дошао до дуго чеканог трофеја. Са Миланом је освојио и два првенства, још један пехар ЛШ када је у финалу сам срушио Ливерпул са два гола, као и Светско клубско првенство. Са репрезентацијом Италије освојио је Светско првенство 2006. године, а 2000. године је био вицешампион Европе. За репрезентацију Италије постигао је 25 голова. Са 70 постигнутих голова у европским такмичењима налази се на 4. месту вечите листе стрелац иза Раула, Месија и Роналда, а са 156 голова у серији А заузима 18. место. Једини је играч који је успео да постигне гол у свим такмичењима под патронатом ФИФА и УЕФА.

Са укупо 316 постигутих голова заузима 5. место вечите листе стрелаца Италијана иза Пиола, Меаце, Дел Пиера и Роберта Бађа. Своју последњу утакмицу је одиграо 2012. године против Новаре којој је дао гол у 82, минуту утакмице и тако донео победу свом тиму.

Филипо Инзаги је фудбалер који је имао истанчан осећај за гол. Велик број својих голова постигао је из петерца, што из натрчавања на центаршутеве својих саиграча што после сјајних постављања. Увек је знао где ће се одбити лопта и увек је умео да се загради тако да је гол био неминовност. Старији љубитељи фудбала памте такав инстикт код Герда Милера, још једне легенде светског фудбала. Фантастични Инзаги је савршено добро знао да избегне офсајд замку, злонамерни би рекли како судије умориле од дизања заставице али није било тако. Савршено добро је знао када да крене, како да се постави и како да избегне офсајд замке противника, а када би се нашао очи у очи са голманом био би непогрешив. Поседовао је одличан пријем и феноменално је давао фор из истог.

Иако је голове постизао на већ описане начине упамћен ће остати његов гол у дресу Јувентуса против Фиорентине. Тада је Морено Торићели центрирао са десне стране, а Суперпипо ухватио волеј са 15 метара и лопту послао у горњи десни угао противничког гола. Памтиће се и његов гол Јувентусу када је савршено примио лопту поред Монтера, а онда из окрета протурио лопту кроз ноге голмана Јувентуса. Ништа не би било чудно да на голу Јувентуса није био Ђанлуиђи Буфон, један од најбољих голмана свих времена, и да између његових ногу није било једва толико места да прође лопта. Памтиће се и један од ретких голова које је дао изван казненог простора, гол против Бајерна из Минхена када је после фантастичног паса петом Седорфа, избегао офсајд замку и матирао немоћног Кана са 17 метара.

Можемо га волети или не али му никако не можемо спочитавати велико умече и убитачни инстикт за гол који је поседовао, Можда није пленио отменошћу и префињеним потезима какве смо могли да видимо од Дел Пиера, Бађа, Пиксија и многих других великана ове игре, али сасвим је сигурно да је Пипо један од највећих и најбољих нападача у историји фудбала.