Прочитај ми чланак

Похвале српској визији спорта у Милану

0

Svetski-dan-sporta-u-Milanu

(Фото: А.Милетић)

Милано – Као резултат италијанско-српског пријатељства, али и међусобног уважавања, у Милану је на јединствен начин обележен Светски дан спорта (6. април) који се ове године први пут обележава широм света, а најавио га је прошлог августа у Уједињеним нацијама Новак Ђоковић.

Догађај у Олимпијском комитету Ломбардије организовали су заједно српска организација из Београда „Нова визија спорта„ („Њу спорт вижн” назив за иностранство), Олимпијски комитет Ломбардије (КРЛ) и Регион Ломбардија. Домаћин је био председник КРЛ Пјерлуиђи Марцорати, по многима најбољи италијански кошаркаш свих времена.

Оно што је посебно интересантно за нас јесте то да је једна српска идеја оберучке прихваћена у Италији, земљи врхунских домета у спорту. Александар Авакумовић, који је са супругом Биљаном основао „Нову спортску визију”, успео је заједно са пријатељима и сарадницима из Италије, да окупи око 70 некадашњих асова италијанског спорта, а посебан тон овом еминентном скупу дали су и наши прослављени репрезентативци у кошарци, данашњи селектор Александар Ђорђевић, и потпредседник Кошаркашког савеза Србије (КСС) Дејан Бодирога. Обојица су кроз каријеру били веома везани за Италију, а посебно за Милано у којем Ђорђевић данас и живи.

–Српски спорт поново нуди нове вредности у свету спорта. Тријумфи у спорту се не остварују искључиво на спортском терену, већ и ван њега, што се и догодило сада у Милану – каже Авакумовић, поред осталог и аутор БАМ концепта за младе у кошарци, који је својевремено прихватила Фиба. – Читава иницијатива је потекла из драгуља српског спорта, а то је кошарка. Снажан печат догађају дали су руководиоци наше кошаркашке организације Дејан Бодирога и Александар Ђорђевић, у друштву великих асова италијанске и светске кошарке Ђентилеа, Марцоратија и шампиона који за наше прилике нису толико познати, али долазе из традиционално успешних спортова у Италији бициклизма, мачевања, скијиња… Успели смо то уз велику помоћ наших пријатеља Италијана с којима традиционално имамо одличне односе и делимо заједничке вредности у спорту.

На великом видео-биму био је све време знак кошаркашког савеза Србије, тик уз грб ФК Милано и осталих великих институција. Говорило се на тему „Улога родитеља у свету спорта”, а поред Авакумовића и Бодироге (поздрављени бурним аплаузом), учествовали су и некадашњи италијански кошаркаши Пјерлуиђи Марцорати, Фернандо Ђентиле, Виторио Галинари, затим бивши фудбалски голман Милана, данас шеф млађих категорија тог клуба Филипо Гали, светска вицепрвакиња у скијању Лара Мађони и многи други. Видео-поруке су послали и генерални секретар Светске кошаркашке федерације (ФИБА) Патрик Бауман и један од најбољих италијанских кошаркаша Данило Галинари (играч Денвера), син Виторија Галинарија.

Било је много поучних примера о улози родитеља у каријерама асова, али и о томе да приступ клубова мора да буде сасвим другачији у трећем миленијуму, у знатној мери ослоњен на породицу. То је на упечатљив начин, поткрепљен с пуно примера, објаснио и Филипо Гали, кад је казао да Милан не би могао да буде средина за стварање добрих и стабилних људи да нема редовну и квалитетну комуникацију са родитељима својих играча у млађим категоријама.

(Политика)