Прочитај ми чланак

Партизан победио, титула близу!

0

der(Б92)
Фудбалери Партизана победили су Црвену звезду на свом терену са 1:0 (0:0) у 28. колу Јелен Суперлиге Србије и сада су на корак до шесте узастопне титуле.

Једини гол на мечу постигао је Милош Јојић из слободног ударца у 90. минуту, уз ’помоћ’ голмана Звезде Бајковића.

Црно-бели на два кола до краја имају пет бодова више од ’вечитог’ ривала. До краја шампионата Партизан гостује Смедереву и дочекује Спартак, а Звезда игра код куће са Слободом и гостује Војводини у Новом Саду.

Звезда је прва дошла надомак гола, када је Касалица у 17. минуту погодио пречку. Међутим, испоставило се да је то била једина права прилика за црвено-беле на мечу.

У првом полувремену нисмо видели нарочито садржајну утакмицу, а Партизан је у наставку био супериоран. Створили су црно-бели неколико шанси, чак четири прилике промашио је Митровић, и Лазар Марковић био је близу гола, али све до завршнице мреже су мировале.

Онда је у 90. минуту Јојић извео слободан ударац, лопта је погодила пречку, али ју је Бајковић у паду спровео у сопствени гол. На крају, заслужена победа Партизана, којом су црно-бели скоро сигурно обезбедили одбрану трофеја.

Партизан: Стојковић, Миљковић, Пајовић, Иванов, Волков (Лазевски 87), Смиљанић, С. Марковић, Л. Марковић (Брашанац 96), Илић, Лука (Јојић 70), Митровић.
Црвена звезда: Бајковић, Вешовић, Микић (Максимовић 76), Спајић, Петковић, Милијаш, Миливојевић, Гаридо (Милуновић 70), Лазовић (Дауда 15), Каду, Касалица.

Ток меча:

der1Вечити дерби нажалост је добио прву увертиру са негативним предзнаком – каменован је аутобус са фудбалерима Партизана на путу од Телеоптика до стадиона. Нема повређених, причињена је само материјална штета на аутобусу.

На око сат времена пре почетка меча дошло је до сукоба између навијача, летели су каменице и флаше, али полиција је реаговала и спречила веће нереде.

Већ стандардна увредљива скандирања голманина Стојковић и Бајковићу пре почетка меча. Мањи инциденти, али без ескалације, стадион је пун. На атлетској стази појавили су се и кошаркаши Партизана, а из гледалишта су их дочекали гласним овацијама.

Навијачи Партизана са Истока бацили су топовски удар међу играче Звезде, Петковић им је одговорио ‘сликовитом’ гестикулацијом. Играчи Звезде потом су се померили и наставили су загревање нешто даље.

der2Навијачи црвено-белих на северној трибини развили су транспарент „Звездо, згази их све“, а навијачи Партизана одговарају са „На крилима Југа, уз буку и рафале, победа је ту, шансе су им мале“.

3. мин. Касалица је прошао по левој страни и центрирао, лопта је дошла до Милијаша, а његов шут хвата Стојковић. Ипак, претходно је судија Мажић свирао прекршај Касалице у нападу.

6. мин. Први корнер за Звезду, извео га је Лазовић, домаћи без проблема избацују лопту.

der39. мин. У првих пет минута играло се на половини Партизана, а онда су црно-бели пренели тежиште игре на ривалов део терена. Први корнер и за Партизан, без шансе.

11. мин. После једног клизећег старта Дарко Лазовић остао је на земљи. Није могао да настави меч, отишао је шепајући у свлачионицу.

15. мин. Туча на јужној трибини стадиона Партизана, лете и бакље. Повређеног Лазовића заменио је Дауда.

17. мин. Шанса! Звезда је била веома близу водећег гола. Касалица је фантастично шутирао са око 25 метара и погодио је пречку, а Стојковић је само погледом испратио лопту.

der3 der420. мин. Полиција је смирила страсти на јужној трибини, али неколико навијача и даље провоцира. Има и повређених, амбулантна кола одвела су једног навијача.

23. мин. Шанса! Прва прилика за Партизан. Играчи Звезде несмотрено су изгубили лопту на средини терена, а лопту је украо Митровић. Млади нападач црно-белих повукао је сâм, одабрао је да не дода Марковићу, и после неколико дриблинга шутирао је поред гола.

29. мин. Контра Звезде, Касалица је имао много бољих решења, али одлучио се за шут, који је Стојковић лако ухватио.

30. мин. Мирно на Југу, али кордон полиције и даље је распоређен на трибини. ‘Забрањени’ и ‘Гробари Југ’ заједно навијају. На северној трибини навијачи Звезде развили су нови транспарент: „Погледај Југ што буди се сад, а навијали за Звезду, Земун, ОФК и Рад“.

45. мин. Шанса! Обе екипе имале су по неколико убацивања у казнени простор, али без шанси. Тако је било све до 45. минута, а онда је Партизан одлично извео полуконтру – повукао је Марковић, Лука је са леве стране центрирао, а Митровићев шут главом Бајкович је избио лопту у корнер. Црно-бели су тражили пенал после дуела Миљковића и Касалице, али судија Мажић само је показао да се игра настави.

der549. мин. Бакљада на северној трибини. Миран темпо утакмице на почетку другог полувремена. Судија Мажић због дима је на кратко прекинуо меч.

52. мин. После паузе од два-три минута, меч је настављен.

56. мин. Шанса! Прекршај Кадуа над Лазаром Марковићем, први жути картон на мечу. У истом минуту нова прилика за Митровића . после центаршута Марковића са десне стране, Митровић је главом шутирао, а лопта је завршила мало поред стативе.

58. мин. Жути картон и за Милијаша. Партизан је у налету, а помоћни судија је погрешио јер је свирао офсајд Партизану – двојица фудбалера домаћих јесу били у недозвољеној позицији, али не и Миљковић, који је први дошао до лопте.

Jelen superliga derbi Partizan - Crvena Zvezda61. мин. Шанса! Нова велика прилика за Партизан – очајна реакција Звездине одбране, Митровић поново покушава главом, али Бајковић рефлексно реагује и спасава госте.

70. мин. Уместо Луке, у игри је Јојић. Измена и код Звезде, Милуновић је заменио Гарида.

72. мин. Солидна шанса за Звезду – Миљаш је после убацивања пребацио лопту до петерца, а Дауда је за мало закаснио, Стојковић је први стигао до лопте.

73. мин. Шанса! Дупли пâс Лазара Марковића и Смиљанића, али Марковићев ударац са 6-7м искоса са леве стране брани Бајковић.

76. мин. Милуновић је био у солидној позицији, али је лоше примио лопту, а потом ништа боље није шутирао.

83. мин. Шут Лазара Марковића са ивице казненог простора, али преко гола.

der790. мин. ГОЛ! Партизан води 1:0, Јојић! Миливојевић је на 20м искоса са леве стране оборио Лазара Марковића, судија је свирао прекршај. Лопти је пришао Милош Јојић, одлично је шутирао, лопта је погодила пречку и ишла је ка пољу, али се Бајковић бацио и у паду је лопту убацио у гол. Гледајућу прилике, заслужено вођство Партизана.

94. мин. Шанса! Слободан ударац за Звезду на ивици шеснаестерца искоса са десне стране. Каду је прецизно шутирао у горњи десни угао, али Стојковић се извио и избио је лопту у корнер.

96. мин. Неспортски потез Максимовића, који је гурнуо Сашу Марковића и зарадио је црвени картон.