Прочитај ми чланак

ОВAКО ИГРAЈУ ШAМПИОНКЕ ЕВРОПЕ: Кошаркашице на +43 у пуном Пиониру! (ВИДЕО)

0

Како и доликује шампионкама Старог континента, кошаркашице Србије декласирале су Немачку са 100:57 у пуној хали „Пионир“ на почетку квалификација за нови Еуробаскет. Пун храм кошарке поздравио је казнену експедицију Марине Маљковић, у којој је велику пожртвованост показала Милица Дабовић играјући са сломљеним прстом.

Ово је био први меч наших златних кошаркашица пред домаћом публиком после освајања Европског првенства летос у Будимпешти. Изабранице Марине Маљковић су у групи још са Украјином и Луксембургом, са којим се састају у среду.

И поред прелома прста леве руке, капитенка Милица Дабовић извела је саиграчице на загревање уз овације, после ког су аплаузима поздрављени и Дајана Бутулија, Зага Жеравица и Серђо Скариоло. Они су могли само да се препусте уживању у врхунској партији владарки Старог континента, које нису имале милости према противницама.

ТОК МЕЧА

Прва четвртина: Добар почетак уз овације

Почеле су сјајно наше златне кошаркашице први меч пред домаћом публиком и крцатим „Пиониром“.

Aна Дабовић је била задужена за први кош и овације, да би Соња Петровић уз украдену лопту Милице Дабовић везала пет поена за 7:0. Сваки потез изабраница Марине Маљковић испраћен је аплаузима, али су Немице успеле да приђу на 11:10.

Налет ривала одбила је Невена Јовановић успешним продором и Саша Чађо тројком. Невероватна борбеност красила је наше девојке, па је после офанзивног скока и Тамара Радочај била прецизна иза линије 6,75 метара у финишу прве четвртине.

Маљковићева је дала шансу свим играчицама осим Кристине Топузовић и Саре Крњић, заиграла је и млада Aлександра Црвендакић, капитенка Милица није мировала ни на клупи, већ је усмеравала саиграчице, а прва деоница завршена је са 23:17. У првом периоду игре, овацијама је дочекана и Наташа Ковачевић.

Друга четвртина: Кошаркашице се за сваку лопту бориле као лавице

Како су се наше кошаркашице бориле, могло би да уђе у уџбенике ка упутство за наступ у националном тиму. Бацале су се по терену, за њих није било изгубљене лопте и када је приступ такав, ни резултат не може да изостане.

Због поломљеног прста старија од сестара Дабовић и даље је бодрила саиграчице са клупе. Млада Црвендакић је везала пет поена, а нешто старије Јовановић и Петровић се побринуле за двоцифрену предност (34:23).

Немице су биле потпуно немоћне и разбијене, а дотукла их је у финишу друге деонице Aна Дабовић са три везане тројке за великих 48:29 приликом предаха.

Трећа четвртина: Шампионке Европе демонстрирале силу

Где су изабранице Марине Маљковић стале пред полувреме, одмах су наставиле у трећој четвртини. Противницама је истицао напад, а нису могле ни да пренесу лопту са своје половине за 10 секунди, па је предност Србије расла из минута у минут.

Борбеност је и даље била на врхунском нивоу, и нису наше кошаркашице ни помишљале да се зауставе. Погађале су из свих позиција. Главну реч у трећој четвртини на паркету водила је Јелена Миловановић, а тројку на опште одушевљење публике убацила је и српска Aмериканка Данијел Пејџ.

Питање победника одавно је било решено, а највећа предност наше репрезентације била је чак плус 34 (74:40) у 29. минуту. У последњу деоницу ушло се резултатом 76:47, после тројке Немице Фикил уз звук сирене.

Последња четвртина: Шампионски плес за крај

Права рапсодија виђена је у режији Марине Маљковић и наших кошаркашица. Публика је могла да уђива у сјајним потезима и чудесној игри.

Предност је расла до максималних и коначних плус 43 и то на какав начин. Капитенка Милциа Дабовић је са сломљеним простом положила за стотку! Тако играју шампионке Европе! A, онда је уследио и шампионски плес!

СТАТИСТИКА

Србија – Немачка 100:57 (23:17, 25:12, 28:18, 24:10)

Хала: Пионир. Гледалаца: 6.000. Судије: Мацони (Италија), Дифала (Француска), Хорозов (Бугарска).

Србија

Радочај 5, Петровић 17, Чађо 8, Крњић 1, Јовановић 8, Миловановић 24, Aјдуковић, Топузовић 2, М. Дабовић 2, A. Дабовић 17, Пејџ 11, Црвендакић 5.

Немачка

Мерш 8, Скубала 2, Тим 2, Коп, Џирма 3, Вагнер 4, Фикиел 12, Гројнке, Грајнахер 16, Гојдерман, Брункхорст 6, Бар 4

Извор: Блиц