Прочитај ми чланак

ОРЛОВИ У ЕВРОПИ: Голови, повреде, опроштај

0

Germany Soccer Bundesliga

(Б92)

Протекли викенд био је подједнако добар и лош за српске интернационалце, неки су наставили голгетерску серију, док су поједини доживели тешке повреде.

У центру пажње је свакако повреда Невена Суботића који је покидао лигаменте колена због чега је завршио сезону. Немања Видић је добио ударац у главу против Арсенала.

Филип Костић био је двоструки стрелац, Филип Ђорђевић стрелац и асистент, а стрелци су били још Зоран Тошић, Никола Жигић, Немања Пејчиновић, Стефан Шћеповић, Дејан Лекић и Ђорђе Лазић.

Енглеска: Немања Видић одиграо је само 46 минута у победу Јунајтеда над Арсеналом, јер је због жестоког судара са Давидом де Хеом морао да оде у болницу на проверу. Бранислав Ивановић одиграо је цео меч за Челси у ремију са ВБА 2:2 и у завршници меча показан му је жути картон. Александар Коларов имао је неколико добрих центаршутева, али је Манчестер Сити ипак поражен од Сандерленда. Матија Настасић није био у тиму због повреде. Никола Жигић је у Чемпионшипу дао гол за Бирмингем у тријумфу над Хадерсфилдом 3:1.

Шпанија: Стефан Шћеповић и Дејан Лекић постигли су по гол и донели прекрет и победу Спортинг Хихону. Бивши нападач Партизана постигао је десети гол у Сегунди и први је стрелац лиге, док је Лекић погодио мрежу други викенд у низу. У Примери, Мирослав Ђукић никако да успостави прави ритам у Валенсији, ремизирао је 2:2 са својим бившим тимом Ваљадолидом за који није играо Антонио Рукавина.

Немачка: За Невена Суботића је завршена сезона, он је повредио лигаменте колена на мечу са Волфсбургом због чега ће морати да паузира најмање 6 месеци. Слободан Медојевић одиграо је цео меч у победи Волфсбурга над Дортмундом. У поразу Вердера од Шалкеа у Гелзернкирхену Александар Игњовски одиграо је последњих двадесетак минута.

Француска: Филип Ђорђевић блиста у Француској, у недељу је постигао осми гол у првенству, а имао је и асистенцију у победи Нанта. Стрелац у Лиги 1 био је и Немања Пејчиновић који је постигао једини гол за Ницу у поразу од ПСЖ-а 3:1, а Милош Красић играо је до 75. минута у тријумфу своје Бастије над Реном 1:0. У ремију Тулуза са Ажаксијоом 1:1 Урош Спајић одиграо је цео меч и добио је жути картон, а Павле Нинков био је на клупи.

Италија: Адем Љајић је за 90 минута на Олимпику зарадио жути картон, у новом киксу Роме. Бошко Јанковић одиграо је цео меч у поразу од Ђеное, тима из кога је стигао на позајмицу у Верону. Влада Аврамов коначно је добио шансу на голу Каљарија, примио је гол, али је са три одбране помогао да његов тим слави против Торина.

Шести пораз Болоње, први после три добра меча поново са клупе гледао је Урош Радаковић. Жељко Бркић стајао је на голу Удинезеа у поразу од Катаније 1:0, а Душан Баста одиграо је свих 90 минута, уз жути картон. Здравко Кузмановић преседео је целу утакмицу на клупи Интера.

Белгија: У поразу Кортријка од Серкл Брижа 3:1 искусни Небојша Павловић играо је до 71. минута и добио је жути картон, а голман Бранимир Петровић био је на клупи за резерве. Александар Митровић одиграо је цео меч, а Лука Миливојевић друго полувреме у победи Андерлехта над Генком у дербију кола. Владан Кујовић остао је на клупи Клуб Брижа у ремију са Стандардом у Лијежу.

Filip Kostic72_orig

Холандија: Филип Костић доминира у дресу Гронингена, дао је два гола Хераклесу, а један Ришаиро Живковић. Душан Тадић није много помогао Твентеу да избори више од ремија код Зволеа. Бреда Небојше Гудеља савладала је после преокрета у другом полувремену ПСВ 2:1. Његов син Немања овај пут није био стрелац у ремију АЗ Алкмара са Фејенордом 2:2.

Португал: У Купу Португала Бенфика је савладала Спортинг 4:3 после продужетака – Немања Матић одиграо је свих 120 минута, Лазар Марковић одиграо је 90, а Филип Ђуричић био је на клупи за резерве.

Русија: Зоран Тошић наставио је са фантастичним партијама у руском шампионату, постигао је свој пети узастопни погодак, сада против Терека. Марко Ломић је у победи московског Динама над Самаром 2:1 играо до 69. минута.

Турска: Генчлербирли је направио велики преокрет против Трабзона, од 0:2 стигао до 3:2, треће победе у низу и бега из зоне испадања. Радосав Петровић је одиграо одлично до 82. минута када је замењен, док је последњих 25 на терену провео и Немања Томић. Марко Симић је остао без тренера, пораз Кајзерија од Бешикташа 3:0 присилио је Роберта Просинечког да напусти клуб. Бојан Јоргачевић сачувао је мрежу у минималном тријумфу Ерцијеспора код Елазигспора.

Остали: Олимпијакос је друго коло у низу славио у дербију, после ПАО-а надиграо је и ПАОК са 4:0, са Марком Шћеповићем на клупи. Звонимир Вукић је одиграо последњих пола сата за тим из Солуна. Пред овај меч навијачи у Пиреју су поздравили Марка Пантелића, који се званично опростио од клуба. Пантелић је почетком октобра окончао каријеру.

Ђорђе Лазић био је стрелац за свој Металург из Доњецка, који је нанео први пораз у шампионату другопласираном Металисту. Димитрије Ињац играо је до 57. минута за Лех у победи над Рухом, а Милош Косановић одиграо је свих 90 минута за Краковију у ремију са Пјастом.