• Почетна
  • СПОРТ
  • Оригинално: Хулигани уместо затвора осуђени да гледају филм
Прочитај ми чланак

Оригинално: Хулигани уместо затвора осуђени да гледају филм

0

navijaci-legije

Уместо на уобичајену условну казну затвора суд у Варшави ударио је по џепу 17 хулигана који су на фудбалској утакмици Легије из Варшаве и Видзева из Лођа пре две и по године у пољској престоници скандирали антисемитске пароле, а осудио их је и да одгледају један филм.

Истрага скандала у Варшави када се у априлу 2011. године са трибина више пута орило „Хамас, Хамас! Јевреји у гас“ трајала је годину дана. Полиција и тужилаштво идентификовали су 17 хулигана који су том паролом позивали на расну и верску мржњу за шта у Пољској прети казна до две године затвора.

Суд је, међутим, у првој инстанци хулигане ослободио на шта је тужилаштво уложило жалбу и сада у поновљеном процесу у Варшави судија Вјоћех Лончевски осудио их је на девет месеци јавних радова.

Да осете и финансијске последице своје мржње одредио је уз то да девет месеци уплаћају 20 одсто својих примања Савезу јеврејских заједница и да погледају филм Изабеле Цивињске из 2000. године „Чудо пурима“ о хулигану који открива јеврејске корене.

„Гледање тог филма може да помогне осуђенима да не понове свој преступ“, казао је новинарима о неуобичајеној пресуди судија Лончак.

„Чудо пурима“ је прича о Пољаку, сиромашном раднику Јану Кохановском из Лођа чији син спада међу локалне фудбалске хулигане. Кохановски губи посао и за то криви САД, Јевреје, Запад и капитализам, док га једног дана не позове амерички адвокат да га обавести да га чека наследство од давно заборављеног рођака.

Једини услов да добије новац јесте да се врати јудаизму зато што су Кохановски, за шта главни јунак ни његов син хулиган нису знали, у ствари јеврејска породица Коен, а преминули рођак је задржао идентитет и веру.

(Блиц)