Прочитај ми чланак

Он одлучује о Новаковој депортацији – ко је министар пореклом с Балкана

0

Иако је најбољи тенисер на свету, Новак Ђоковић, победио државу Аустралију на суду, њему и даље прети опасност од депортације. Зауступник аустралијских власти Кристофер Трен тврди да није још све готово и да министар за имиграције Алекс Хок, упркос одлуци суда, има моћ да депортује Новака из њихове земље.

Новак Ђоковић победио је Владу Аустралије на суду и одлука од укидању визе је поништена, а судија је наредио његово моментално пуштање.

Након пет дана боравка у хотелу за мигранте, где је био смештен до доношења одлуке, Ђоковић ће коначно моћи да изађе на слободу.

Новакови адвокати су аргументовано представили случај одбране и изнели су потребну документацију о медицинском изузећу. Ентони Кели је пресудио у Новакову корист и Ђоковић сада може да игра на Аустралијан опену.

Међутим, и даље постоји могућност да министар за имиграциону политику Алекс Хок искористи дискреционо право и депортује Ђоковића, што ће ускоро бити познато.

Ко је Алекс Хок

Александар Џорж Хок, како гласи пуно име аустралијског министра, постао је члан тамошњег парламента 24. новембра 2007., као члан Либералне партије, у којој је од 1995. године. Те 2007., кад је постао парламентарац, почиње и његов политички успон.

Након искуства стеченог у парламенту, Хок је постепено напредовао и добијао све важније функције у држави. Био је помоћник министра за имиграцију између 19. јула 2016. и 20. децембра 2017. Године.

У мају 2019., именован је за министра за међународни развој и помоћник министра одбране, да би годину дана касније, у децембру 2020., постао министар за имиграцију, држављанство, мигрантске услуге и мултикултурална питања.

Води порекло са Балкана

Баба и деда министра за имиграције у Аустралији, како се наводи у његовој биографији, емигрирали су из Грчке у Аустралију 1953. године, као део миграције из Европе у Аустралију након Другог светског рата. Хокова мајка је умрла кад је имао свега 10 година, те је бригу у њему у потпуности преузео отац, наводи се у биографији.

Похађао је Хилс гимназију, а затим средњу школу Камберленд. Хок је затим студирао на Универзитету у Сиднеју, где дипломирао уметности и магистрирао државне и јавне послове. У биографији се додаје да се на универзитету придружио резервном саставу аустралијске војске, где је служио шест година, након чега је био ангажован у Краљевском аустралијском оклопном корпусу и то као као поручник.

Подржвао избацивање геј ученика из верских школа

У аустралијској јавности Хок се памти и по својим контроверзним ставовима. Тако је 2018. године, актуелни аустралијски министар за имиграције и мултикултурална питања, изјавио да снажно подржава правила на основу који се омогућава верским школама да избацују ученике који су хомосексуалци, бисексуални или трансродни.

Он је рекао да су због тога, “верници нападнути у Аустралији”.

“Мислим да није контроверзно у Аустралији то што људи очекују да верске школе подучавају практиковање њихове вере и њихове религије. Углавном говоримо о примарном систему и веома младим људима који су испод узраста на ком би могла да схвате ове ствари. Реч је о намештеној теми коју левица покреће како би покушала да угрози верску слободу“, тврдио је он.

Хок је својевремено оптужио и прву муслиманку чланицу аустралијског парламента, Египћанку Ен Али да покушава да наметне “како је њена различитост много боља од различитости других људи”.

Кад га је тамошња јавност критиковала за расистичке ставове, он је рекао да Лабуристичка партија, којој припада Ен Али, Хок је одговорио да су лабуристи “глумили бес, лажмо тврдећи да је реч о расизму како би угасили дебату”. Он је поручивао да су његови политички противници “фиксирани на политику идентитета”.

Фото: + ЕПА-ЕФЕ/АНДРЕЈ ЦУКИЦ
Од одлуке Алекса Хока зависи да ли ће Новак кренути по 21. титулу на Аустралијан опену

Победу Новака Ђоковића на суду, као што је напоменуто, могао да поништи управо Алекс Хок. Од одлуке министра за миграцију, држављанство, мигрантске услуге и мултикултурална питања, зависиће и евентуално учешће најбољег тенисера у историји на првом гренд селему у сезони, који је освајао 9. пута.

Након што је савлдана бирократија, на путу ка историјској, десетој титули на „Ози опену“ и укпуно 21. највећег трофеја у белом спорту, Новаку сада стоји само политика.

Нема сумње да ће, у случају учешћа на турниру у Мелбурну, како су то већ лепо описали Ник Кирјос и Матс Виландер, Ђоковић бити веома мотивисан да ће његови противници бити у великом проблему кад се светски број један појави с друге стране мреже.