Прочитај ми чланак

Одлазак капетана Исинбајеве (Видео)

0

jelena-isinbajeva

(Б92)

Јелена Исинбајева опростила се од атлетике титулом првака света пред својим навијачима, чим је заокружила једну од најуспешнијих каријера у историји спорта.

Исинбајева је победила скоком од 4.89, а у наставку такмичења није успела да обори сопстврени светски рекорд од 5.06 метара.

Рођена је 3. јуна 1982. у Волгограду, у тадашњем СССР-у. У скоку с мотком освојила је две златне медаље на Олимпијским играма, 2004. и 2008. године, три пута је била светска шампионка, 2005. у Хелсинкију, 2007. у Осаки и сада, у Москви.

Има још 15 медаља са великих такмичења у јуниорској и сениорској конкуренцији а од јула 2003. године када је у енглеском Гејтсхеду скочила 4,82 и поставила светски рекорд, до Игара у Пекингу 2008. када је 27. пут померила границу људских могућности.

Рускиња је 26 пута постављала или поправљала светски рекорд у једној од технички најзахтевнијих атлетских дициплина.

Неприкосновена краљица тадашње Златне лиге у атлетици је прва жена која је прескочила пет метара а садашњих 5,06, последњи рекорд из Цириха 2009. године, њен 28. и последњи у каријери, делују прилично недостижно за све активне скакачице с мотком.

Најбоља светска спортисткиња 2007. и 2009. године једна је од укупно осморо атлетичарки и атлетичара у историји Краљице спортова са златним медаљама на свим великим такмичењима у јуниорској и сениорској конкуренцији.

У вечитој полемици о могућностима жена и мушкараца у спорту Исинбајева је једна од ретких за које су тренери тврдили да има бољу технику и од свих колегиница и колега.

Исинбајева је рођена у Волгограду али је припадница ретке мањинске групе Табасарана, настањених углавном у Дагестану, руској републици на обали Каспијског мора, докторирала је на Факултету за спорт у Волгограду а формално је и капетан руске војске.