• Почетна
  • СПОРТ
  • Од свих – АРСЕНАЛ?! Стигла званична понуда за Мбапеа од 100.000.000 евра!
Прочитај ми чланак

Од свих – АРСЕНАЛ?! Стигла званична понуда за Мбапеа од 100.000.000 евра!

0

Делује као научна фантастика, али Арсен Венгер је спреман да направи лом на трансфер пијаци

Чудо се догодило, небо се отворило – Арсенал је у четвртак увече послао прву званичну понуду Монаку за Килијана Мбапеа и то на вртоглавих 100.000.000 евра!

Ово је информација којом барата поуздани и угледни француски дневник Л’Екип, који је вест објавио под вињетом „ексклузивно“.

Делује као научна фантастика, јер од свих клубова који су се доводили у везу са француским чудом од детета понајмање се од Арсенала, а посебно Арсена Венгера очекивало да ће извући коферчину препуну пара и понудити деветоцифрену суму новца! Али, ма колико многима тешко било да поверују у то – истина је.

Ни најмање дилеме више нема – Килијан Мбапе је на добром путу да постане главни протагониста надолазећег прелазног рока, где би могла да се заврти досад највећа сума новца у историји фудбала.

Арсенал је овим потезом ставио на огроман тест најбогатије европске клубове, почев од мадридског Реала, преко Бајерна, Пари Сен Жермена, те оба тима из Манчестера. Јер, досад се око Килијана Мбапеа вртела сума од 70.000.000 – 80.000.000 евра. С тим што је и тада било јасно да ће Монако вероватно тражити много више, па чак и сада актуелних 100.000.000 евра. Потез којег су се многи (оправдано) прибојавали многи, Арсенал је направио први и тако бацио рукавицу у лице свим директним конкурентима.

Такође, овај потез само показује то колики је Арсен Венгер поштовалац лика и талента свог младог сународника. Никада досад Венгер није ни помишљао да на тржишту барата с новцем какав могу да искеширају тек поједини европски клубови. Али, у Мбапеу очигледно види нешто што је и њега, добро познату фудбалску шкртицу, натерало да прекрши све своје давно постављене постулате, законе и обећања и направи слатки грех.

Није тајна да је Мбапе високо, можда чак и највише котиран на листи потенцијалних аквизиција за лето. Све оно што се управо дешава доста је условљено и чињеницом да су Алексис Санчез и Месут Озил, људи са којима је Арсен Венгер први пут прешао дотад невиђене границе на трансфер пијаци (први плаћен 42.500.000 евра, други рекордних 47.000.000 евра, обојица заједно мање од самог Мбапеа), тражили од свог шефа струке листу жеља како би сами могли да извагају има ли вајде остајати у Лондону или не.

Очигледно је, због тога али можда и новопробуђене жеље за успехом, Венгер одлучио да извуче змију из џепа и престрави целу фудбалску планету. Јер, оваквом потезу нису могли да се надају вероватно ни највећи фудбалски критичари, па ни поштоваоци прекаљеног тренерског вука. А понајмање они који га целе сезоне терају из клуба.

Да ли ће управо овај потез, можда чак и евентуална куповина, уједно Венгеру поново купити место у срцима навијача? Вероватно да.

Али, у Арсеналу имају и „План Б“ за случај да посао са Мбапеом пропадне. Паралелно са Монаковим чудотворцем Арсенал паралелно осматра ситуацију у Лиону и шта ће се десити с Александром Лаказетом. Како Л’Екип истиче, уколико Мбапе изабере Реал, што је готово извесно (понајвише због жеље да заигра у тандему с Кристијаном Роналдом и да му тренер буде Зинедин Зидан), или неког другог, Арсенал ће се моментално фокусирати на довођење једног од најбољих француских и европских стрелаца тренутно. Који је, такође, врло близу одласку из редова Лавова.

Ипак, прва опција је Мбапе и Арсенал ће, наводно, све урадити како би довела момка кога многи пореде с легендарним Тјеријем Анријем.

Што даје посебну симболику целој причи. Анри је оставио непоновљив печат на историју Арсенала и Тобџије водио кроз златне године. Мбапе би, ако ништа друго, могао да остави траг као најскупље појачање у клупској историји. Онда остаје све на француском тинејџеру да утаба себи пут до звезда и стане раме уз раме са својим идолом, Анријем.

А све ово дешава се само дан пошто је Арсенал званично објавио да Арсен Венгер остаје и да је добио нови уговор.

Случајност? Не бисмо то тако описали…