Прочитај ми чланак

ОБУЋИНА: Без стадиона Партизан не постоји!

0

sp-stadion-partizana

Не желим ни у кога да упирем прст или да неког унапред осуђујем. Вест из Вишег суда је изненађење за све нас – каже генерални секретар СД из Хумске на вест из вишег суда о одузимању објекта.

Виши суд у Београду доделио је Војсци Србије стадион Партизана у Хумској 1. Спор, који се води пред овом институцијом пуних 16 година, добио је тако епилог на изненађење многих. Изгледа, највише људи који раде у Партизану, чији је најочигледнији симбол управо стадион на Топчидерском брду.

У петак ЈСД Партизан слави 68. рођендан, а следеће среде, 9. октобра, биће тачно 64 године откако је тек изграђени стадион ЈНА, на темељима предратног БСК, примио прве навијаче на пријатељској утакмици Југославија – Француска (1:1).

Ипак, оно што се дешава у послдњих 16 година више личи на судску „сапуницу“ него на лепе стране спортске историје.

– Ова вест из Вишег суда је изненађење за све нас. Заиста не желим ниједном изјавом да реметим судски процес који водимо са Војском од 1997. године. Ниједан званични документ, а камоли пресуда, нису до данашњег дана дошли на адресу Партизана – каже Милан Обућина, генерални секретар ЈСД Партизан.

У Партизану истичу да поседују судски документ из априла 1990. године у којем је стадион практично поклоњен црно-белима јер Војска више није могла да брине о њему. Међутим, 1997. године поступак је покренут, а тада су на питања из Партизана, из Војске одговарали да „имају велики притисак од својих припадника, а да ће се Партизан једног дана приватизовати, па пошто неколико хиљада војних лица нема решено стамбено питање, мора некако да се реагује“.

– Наглашавам да ћемо ми у што краћем року са својим правним тимом да реагујемо. Ово за нас није ништа ново, али јесте чудно. Зна се како је војска дигла руке од стадиона и зна се врло прецизно колико је Спортско друштво Партизан уложило у његово одржавање и реконструкцију. Једноставно, нас нема без стадиона. Практично, не постојимо без њега. Не желим унапред ни у кога да упирем прст или да осуђујем, али искористићемо сва своја права – закључује Обућина.

СПОР ЈОШ ОД 1997. ГОДИНЕ, ТУЖБА ОДНОВЉЕНА 2007.
Војни правобранилац Војске Југославије, поднео је 19. новембра 1997. године тужбу против ЈСД Партизан ради утврђења ништавности уговора о преносу права коришћења, заједно са предлогом мера забране отуђења и оптерећења неопокретности. Као разлог за подношење тужбе пред надлежним судом наводи се да у моменту преноса непокретности уопште није постојао правни интерес за уступање непокретности.

Дирекција за имовинско-правне послове Министарства одбране, на основу овлашћења републичког јавног правобраниоца, обновила је тужбу 20. марта 2007. године. Током поступка Други општински суд донео је 8. јула 2009. године решење којим се одређује забрана ЈСД Партизан отуђења и оптерећења непокретности. Након тога, Окружни суд у Београду одбио је жалбу туженог и потврдио одлуку Другог општинског суда.

У среду се на интернет-сајту Вишег суда појавила вест да је предмет решен у корист тужиоца, дакле Војске Србије.

(Вечерње новости)