Прочитај ми чланак

Новакова судбина на УС Опену у рукама четворице политичара из Беле куће

0

Питање свих питања у тениском свету је да ли ће Новак Ђоковић заиграти на УС Опену од 29. августа.

Да ли ће Новак уопште добити прилику да брани финале до ког је стигао прошле године, а у ком је славио Данил Медведев, да ли ће моћи да добије прилику да одбрани бодове и да чак и додатно увећа бодовни салдо? У овом тренутку то делује као изузетно тешко.

Ипак, судбину би на крају могло да одлучи тек неколико људи који се питају око свега у Сједињеним Америчким Државама.

Постоји могућност да одлука о забрани уласка невакцинисаним странцима буде промењена до средине августа, јер је обично Аустралија била пробни балон за САД. Ипак, не постоје гаранције да ће се то и десити, већ је Ђоковићу остало само да чека. Зато су и он и Горан Иванишевић поручили да се тренутно налазе на одмору и да чекају добре вести из САД.

„Нисам вакцинисан и не планирам да урадим то, тако да једине добре вести које могу да добијем јесу да укину забрану, те обавезне вакциналне пасоше или како год то звали како би ушао у САД, или неко изузеће. Не знам. Не мислим да је изузеће реално могуће. Ако је могуће, не знам какво би било, немам много одговора на то питање. Ради се само о томе хоће ли или неће укинути то на време да бих могао да уђем у САД“, поручио је недавно Ђоковић.

Један од два начина је „Прокламација 10294“.

Наиме, уколико Ђоковић нема здравствени ризик због ког није могао да буде вакцинисан, може да уђе у земљу ако се оцени да је „особа од националног интереса“.

„Лице чији би улазак био од националног интереса, како то одреди државни секретар или секретар за саобраћај или секретар за унутрашњу безбедност“, стоји у одредби.

Дакле у овом тренутку постоје четири особе које Новаку могу да потпишу изузеће. Очекивано је то Џо Бајден, председник САД, затим државни секретар Ентони Блинкен, секретар за саобраћај Пит Бутиџеџ, те директор државне безбедности Алехандро Мојокас.

Тако би се ствар још једном вратила у домен политике, али сада нико нема дискреционо право да депортује Ђоковића као што је то у Аустралији урадио Алекс Хок, министар за имиграције, који је у међувремену смењен.

Наравно, све ово прави и погрешан наратив да би власти САД требало да се „савију“ пред српским играчем, што би могао да буде један од разлога да се одлука пролонгира, барем на неко време.

Очекује се да Ђоковић касније неће имати никаквог проблема да се такмичи на Аустралијан опену, али би још једном могао да остане ускраћен за прилику да нападне титулу и брани бодове од прошле године из Њујорка.

Постала је хит петиција подршке Ђоковићу да му се дозволи да уђе у Сједињене Америчке Државе, а сада су и Срби у Америци повукли конкретан потез.

Небојша Јовановић, власник компаније „Спортс менаџмент“ која се једина бави промоцијом тениса у расејању, одлучио је да уз консултације са Српско-америчком гласачком алијанском (САВА) покренуо политичку иницијативу да Ђоковић учествује у Њујорку.

Јовановић је поменуо прокламацију 10294 по којој може да се дозволи улазак у земљу људима чији је боравак од „националног интереса“, а то је све написао у писму које је послао на адресу Џоа Бајдена и других америчких званичника који могу да преокрену ову одлуку, пренео је „Српски радио Чикаго“.

Наиме, подчлан 3б наводи да се дозвољава улазак у земљу невакцинисаним странцима у случају да се процени да је то од националног интереса. Ово изузеће може да додели неколико особа – Бајден као председник, секретари Блинкен, Бутиџиџ и Мајоркас, или особе које они одреде за одговорне.

„УС Опен је највећи тениски турнир на свету, и он неће бити оно што јесте без Новака Ђоковића. С обзиром на економску ситуацију и кризу на свим нивоима, Америка не сме дозволити да се Ју-Ес Опен не одигра у свом пуном сјају и капацитету, што значи и долазак Ђоковића који је три пута крунисан на УС Опену. Новак не представља никакву безбедносну претњу, један је од најздравијих људи на свету због свог дисциплинованог живота и служи као узор и инспирација милионима широм света. У интересу је Америке да највећи турнир света угости и најбољег играча света, посебно што је управо освојио седми Вимблдон у Лондону“ поручио је Јовановић, који је 22. јула послао писмо председнику Џоу Бајдену.

Одговор на захтев Јовановића стигао је из Беле куће, одговорио му је и секретар Бутиџиџ.

„Најважнији разговор и косултације настављамо са републиканском Конгресменком Клаудијом Тени и њеним тимом, која се јако заузела да контактира председника Бајдена и предложи евентуалну процедуру у Конгресу.

У томе помаже и члан наше САВА организације, адвокат Борко Комненовић, надгледајући могуће правне параметре. У контакту смо и са конгресменом Франком Мрваном, демократским чланом српског кокуса у чијем дистрикту је велики број српско-америчких гласача, укључујући и сам Српски радио Чикаго. Било би значајно имати сагласност из обе партије по овом питању“, поручила је др Олга Раваси, председник и оснивач Српско-америчке гласачке алијансе (САВА).