Прочитај ми чланак

Новак: Јачи сам него икад!

0

novakdj(Новости)
Ђоковић и Томаш Бердих у среду се боре за улазак у полуфинале Вимблдона. Ноле: Мислим да пружам квалитетније партије на трави него те шампионске 2011.

Чак 13 пута у 15 мечева Новак Ђоковић је лупио „пацку“ Томашу Бердиху, али га та два пораза од Чеха, један баш на Вимблдону 2010. и други не тако давно у Риму, опомињу да је изазов у среду на Централном терену раван финалу гренд слема.

Јесте Ноле одиграо беспрекорно до четвртфинала гренд слема, није испустио нити један сет, од серве до ритерна све функционише готово маестрално и застрашујуће по ривале, али није ни имао препреке који би из њега могли да извуку максимум, осим можда ветерана Хаса.

На другој страни, Бердих се у последње две рунде „калио“ против громовника Андерсона и Томића, двојице опасних сервера и сигурно је да ни против Ђоковића неће изаћи са подигнутом белом заставицом.

– Бердих ме је добио у нашем једином сусрету у Лондону, 2010, али сећам се да сам тада имао турбулентних пет или шест месеци. Улазак у полуфинале ми је много значио и дошао је у право време, као одскочна даска за све оно што се после дешавало.

Нисам добро тада одиграо, знам то, а Томаш је био одличан, заслужено је стигао до финала, на том путу је савладао Федерера и мене, да би и против Надала у борби за пехар одиграо добар меч. То показује да Бердих и те како уме да игра на трави – прича Новак уочи меча.

ОПАСНА ЈЕ САБИНА ЛИСИЦКИ

Стигао је Ђоковић да погледа и меч Серене Вилијамс и Лисицки. Немица је стигла од тад да добије и Кају Канепи и уђе у полуфинале.
– Да, видео сам један део тог сусрета са Вилијамсовом. Увек сам мислио да ће Сабина бити тежак ривал за Серену, јер је сјајна на трави и увек добро игра на Вимблдону. Доста врхунских асова, и код дама и код мушкараца, испало је врло рано. Ал’ честитам играчима који су остварили победе против фаворита

Упркос својој одличној форми, наш ас очекује жестоку борбу.

– Сигурно је да ће дуел бити јако тежак. Па ово је четвртфинале гренд слема! Притом, Бердих је стандардни члан топ пет друштва, налази се јако дуго у првих десет и извесно је да ћемо обојица јуришати свом снагом на победу.

Ђоковић је поновио да ће се потрудити да не доживи падове у фокусу попут оног у завршници меча са Хасом.

– Тешко је остати миран, иако се трудите. Тај унутрашњи спокој у преломним моментима може да вам помогне око концентрације за важне ударце, да изаберете праву тактику. Али није увек лако, јер некада и емоције могу да извуку оно најбоље из вас. У сваком случају, битно је остати избалансиран колико је то год могуће.

Дан између осмине и четвртфинала Новак је провео што више чувајући снагу.

– Имао сам тек пар обавеза према медијима. Трудио сам се да проведем лаган дан, уз нешто тренинга, вежбе и спремања за Чеха.

Новак се осврнуо и на питања новинара да игра мање агресивно него што је то раније чинио.

– Мислим да сам довољно агресиван. Није могуће увек нападати. Трудим се да комбинујем дефанзивне и офанзивне вештине, као формулу за успехе на мојим мечевима. Зависи доста и од ривала против кога играм. Добро се осећам у вези са својом игром, и мислим да пружам бољи тенис на трави него пре две године, када сам освојио Вимблдон. Засад је све јако добро, први сам тенисер на свету и немам разлога да будем забринут око игре.

КЛАДИОНИЦЕ
Букмејкери широм света већ су уписали победу Новака над Бердихом. Компанија „Бет енд вин“ Нолету је дала квоту 1,12, а Чеху 5,75, што показује колики је фаворит Ђоковић. Према њиховим прогнозама, меч ће бити решен у три сета или ће бити 3:1, а први ће припасти нашем асу 6:3 или 6:4. Притом, квота на улазак Србина у финале је 1,20, да ће играти за титулу против Мареја 1,35…

Прича на конференцији се потом пренела и на дебату о разлици у бекхенду код појединих играча.

– Свакако да постоји та јасна разлика између једноручног и дворучног, али тешко је рећи које су предности и мане таквих стилова. Пре двадесет година већина играча је форсирала ударац са једном руком, али је данас више дворучних. Издвајају се Федерер, Хас, Вавринка, Гаске…

Опет, са једноручним можете лакше да се пребаците на слајс и имате варијације на спину. Са дворучним сте у прилици да се боље браните, јер имате помоћ у другој руци. Можете лакше да гађате и више лоптице, које вам прелазе раме, боље него када користите само једну руку.

Новак се присетио и својих почетака у белом спорту.

– Када сам кренуо да тренирам тенис, Јелена Генчић је желела да играм једноручни бекхенд, али сам се осећао слабо у тим моментима, јер ми је већина деце слала високе лоптице на бекхенд страну, па сам почео да је придржавам са левом руком. Тако сам почео да играм дворучни…

Медији су питали Новака и шта мисли о томе да се уведе правило по ком би шампион гренд слема убудуће добијао 3.000 поена уместо 2.000.

– Ако освојим гренд слем, слажем се са предлогом – нашалио се Ђоковић.