Прочитај ми чланак

Новак и Рафа – велики ривали, али пре свега људи

0

108353084556ebb7bad6d3c240029462_w640

Србин и Шпанац доминирају ‘белим спортом’ у последњој деценији – освојили су 25 Грен слемова и 53 Мастерс титула, а нико на Туру нема више међусобних сусрета од њих двојице – 47.

Ипак, иако се знају од малих ногу и иако често истичу да се неизмерно поштују, новинари се на сваком кораку труде да нешто извуку из контекста или пронађу нешто контроверзно када је у питању ривалитет два велика шампиона.

Међутим, слика која нам стиже са првог Мастерса сезоне говори нам да су момак са Бањице и његов ривал са Маљорке пре свега велики људи, особе и пријатељи, а тек и само на терену љути противници.

Рафа, који се последњих сезона мучи са повредама и формом, тешком муком је стигао до преокрета и пласмана у четвртину финала, савладашви после скоро три часа игре младог Александера Зверева, док је Новак непуних два часа касније лако изашао на крај са Фелисијаном Лопесом.

Али оно што је на крају искочило у први план нема везе са догађајима на терену, већ у тунелу који води до Стадиона број 1 у комплексу Индијан Велса.

„У тунелу се увек осећа тензија пре мечева, али је истовремено веома тихо јер играчи готово никада не причају између себе. Поготово у тих десетак секунди пре него што се нађу на терену. Тада се налазе у ‘зони’, па често и не примете ко се све ту налази“, каже Јеред Викерам, фотограф.

Два фотографа фондације БНП Парибас спремала су се да овековече излазак првог играча света на терен, односно излазак петог рекета света са истог, а у међувремену се на другом крају тунела појавио видно исцрпљени, али срећни Надал.

Оно што је уследило можда и најбоље осликава какав однос има споменути двојац – пошто је Новак само испружио руку, а насмејани Надал му у пролазу ‘бацио коску’.

„Нису проговрили ни реч. Тачније, све се догодило када сам пратио Рафу док је излазио са терена, да би после давања аутограма ушли заједно у тунел. У том тренутку сам угледао Новака на другој страни, као и свог колегу. Само сам помислио у секунди – ‘Добро, хајде да пробамо да овековечимо овај тренутак из два различита угла и да видимо шта ће испасти“, октрива Били Вајс, иначе, човек задужен за фотографисање тима из МЛБ Бостон Ред Сокса.

„Моментан као овај се не дешава готово никада, још ређе када су у питању таква два великана једног спорта. Такође, мислим да су Ђоковић и Надал две најснажније личности на Туру, а и састајали су се међусобно безброј пута. Имају фасцинантно ривалство, али се одувек понашају као велики пријатељи, који гаје огромно поштовање ка овом другом. А овај моменат је буквално илустрација свега тога“, додао је Вајс.

Од новог блокбастера светског тениса деле нас још два дуела, тачније – Новак мора да савлада Жоа Вилфрида Цонгу, а Рафаел нешто раније Кеија Нишикорија.

Извор: б92