Прочитај ми чланак

НОВА ФУДБАЛСКА ЕРА Усвојене промене у Лиги шампиона и Лиги Европе

0

Европска фудбалска унија (УЕФА) потврдила је да од наредне сезоне на снагу ступају промене у формату Лиге шампиона и Лиге Европе, чија је суштина да "велики" клубови добијају предност у односу на "мале".

Наиме, Лига шампиона ће у следеће четири године имати чак 26 директних учесника (по четири из Шпаније, Немачке, Енглеске и Италије, два из Русије и Француске, а по један из Португалије, Украјине, Белгије, Турске, Чешке и Швајцарске, уз освајаче Лиге Европе и Лиге шампиона), а преосталих шест биће из квалификација. До сада је из квалификација у елитно такмичење улазило десет екипа, и то одвојено, пет шампиона, и пет екипа који то нису биле у претходној сезони. Сада је то смањено за четири места.

Ове промене значе да ће српски шампион имати јако тежак пут до елите, кроз четири квалификациона кола, али ће имати могућност да у случају елиминације у било којој рунди – настави такмичење у квалификацијама за Лигу Европе.

Групна фаза Лиге Европе даје 17 директних улазница, а новост је да ће, као и Лига шампиона, и она у квалификацијама имати „стазу шампиона“ (у којој су и тимови елиминисани из Лиге шампиона) и „лигашку стазу“. У оној првој, биће осам места за учешће у Лиги Европе, а „лигашка“ ће дати 13 учесника.
Туга београдских црвено-белих
Фото: Анадолија Туга београдских црвено-белих

Подсетимо, Србија свог првака шаље у квалификације за Лигу шампиона, а три места наша земља има у квалификацијама за Лигу Европе, од чега су два на основу коначног стања на табели, а један предствник стиже као победник Купа Србије.

Следећа сезона у квалификацијама за Лигу шампиона почиње 26. јуна утакмицама у прелиминарној рунди, а Лига Европе два дана касније.