Прочитај ми чланак

НОЛЕ – ТЕРМИНАТОР! Ђоковић после преокрета савладао Монфиса и пласирао се у финале

0

Победом у полуфинала АТП турниру у Дубајиу над Гаелом Монфисом 2:1 (2:6, 7:6, 6:1), српски тенисер Новак Ђоковић пласирао се у финале где ће одмерити снаге са Грком Стефаносом Циципасом

Никад не потцењујте срце шампиона”. Много пута је та изрека употребљена, а сада је Новак Ђоковић то показао и на правом примеру. У полуфиналу турнира у Дубаију.

Био је далеко од највишег нивоа игре, мучио се, суочавао се са три меч лопте и на крају 17. пут у исто толико мечева успео да сломи Гаела Монфиса (Француска) – 2:6, 7:6 (10:8), 6:1.

Имаће Француз за чим да жали пошто је имао сет и брејк предности (2:6, 1:3) и изгледао је незаустављиво. Србин је тада успео да пронађе начин да врати брејк и да заигра знатно боље, пре свега са мањим бројем грешака. Пропустио је Ђоковић пет сет лопти у завршници сета, па је меч отишао у тај-брејк. Монфис је све време правио дуже паузе између поена, показивао да је уморан…

Одлучујући гем је донео мноштво мини-брејкова, да би Монфис дошао до три меч лопте (3:6). Ђоковић је освојио четири поена у низу, пропустио две сет лопте, али је трећу претворио у изједначење у сетовима.

У трећем сету је виђена игра мачке и миша. Монфис је ушао у проблеме са грчевима, све теже се кретао, Ђоковић је све то умео да казни и да дође до победе.

Мораће српски тенисер да пружи знатно бољу партију у финалу. Тамо га чека Стефанос Циципас (Грчка). Њих двојица су до сада одиграли четири меча и резултат је нерешен (2:2).

Трећи сет:

 

Брејк већ на старту трећег сета! Ђоковић води са 2:1! Чини се да је Новак освајањем другог сета успео да обесхрабри до тада сјајног Монфиса. Француз полако пада, а Ђоковић наставља да меље на терену… Српски тенисер има предност од 4:1 и на прагу је финала. Монфис је био надомак победе у другом сету, међутим, није иксористио три сет лопте. У наставку је потпуно пао, а сада је затражио и помоћ лекара.

Други сет:

Као и што смо навикли, Новак има челичну вољу! Успео је да се врати из мртвих и одузме сервис Французу за изједначење у другом сету – 3:3! Наставља Новак са добром игром! Коначно се стабилизовао и води са 5:4, на корак је од освајања другог сета. Није Ноле искористио сет лопту! Имао је прилику да форхендом изједначи на један један, међутим, послао је лоптицу у мрежу… Траје борба! Невероватна борба у Дубајију, Ноле води са 6:5, а Монфис спасава сопствену кожу… Ђоковић је пропустио три сет лопте, Монфис долази до 6:6 и тај-брејка!

Монфис води са 4:2! Француз је водио са 6:3 и био на корак од пбеде, али Ноле се не предаје! Води са 7:6!

Жестоко је и наставку игре! Ђоковић – Монфис 1:1! Бори се Француз током целог меча у намери да коначно прекине серију пораза у дуелима са српским играчем. Публика у Дубајиу на сав глас даје подршку Монфису што Француз користи и долази до новог брејка! Покушао је Новак да на све начине прекине серију Монфиса, међутим то му није пошло за руком. Монфис води са 3:1 и близу је пласмана у финале…


Резултатом 6:2 Монфис је решио први сет у своју корист!

Мучио се Новак на своје сервис, а упорни Француз је успео да после велике борбе дође до брејка, а касније и предности од 3:1! Наставио је Француз са добром игром и наставку игре. На прави начин је одоговрио на прецизне ударце Новака и налази се на корак од освајања првог сета. 5:2 је за Монфиса…


Ђоковић је са три грешке на свој сервис започео овај дуел, међутим у наставку првог гема дошао је до игре и успео да поведе са 1:0. Француз је успео да узврати и поравна на 1:1! Чини се да је Монфис у овај дуел ушао са више енергије од нашег играча.