Прочитај ми чланак

НИЈЕ ПОЛТРОН Милорад Чавић: У Србији ми не дају спортску пензију!

0

Не прођу једне Олимпијске игре да спортски љубитељи у Србији бар једном не помену Милорада Чавића и једну од најконтроверзнијих трка у историји Олимпијских игара, када је српском пливачу, по мишљењу многих, украдено злато у борби против Мајкла Фелпса.

Фелпс је тада оборио све могуће рекорде Олимпијских игара, освојио је седам златних медаља, а највећа препрека да освоји осам од осам злата, био је Милорад Чавић у дисциплини 100 метара делфин.

Иако се на снимку види да је Чавић први додирнуо тастер, наводно то није учинио довољном јачином, па је Фелпсу додељено најсјајније одличје.

Ипак, 13 година касније, Чавић с горким укусом у устима прича о Пливачком савезу Србије. Наиме, човек који је Србији у Пекингу донео олимпијско сребро и који је био првак света 2009. и Европе 2008. и 2012. године, као и вишеструки првак Европе у малим базенима, данас већ две године не добија националну пензију, која га по закону следује.

Чавић је својевремено због исказивања свог патриотизма 2008. године остао и без медаље, јер се на постољу појавио у мајици „Косово је Србија“, што су организатори протумачили као уплив политике у спорт и дисквалификовали га из даљег такмичења, где је, такође, био фаворит за још једно злато.

Ипак, Србија се сада према њему „маћехински“ односи, односно његов матични Пливачки савез Србије, који је подигао из пепела када је одлучио да, ипак, наступа за Србију, иако га је и Америка желела у својим редовима, где се и школовао и где је тренирао.

– Имамо преталентовану децу. Изненадио сам се када сам видео да су Нина Станисављевић и Тања Поповић пливале у финалу на 100 м краул на јуниорском ЕП у Риму. Велика је ствар имати две девојке испод 56 секунди, јер сутра ћемо у мушко-женским штафетама бити сила, а 2028. имати озбиљан олимпијски тим. Волео бих да учествујем у раду ПСС, али сада једноставно то није могуће.

– Зашто? Зато што сам их тужио, јер због њиховог пропуста више од две године не примам национално признање, које ми по првој Уредби припада од моје 35. године. Нисам добио ни награде за успехе у малим базенима. ПСС није предао потребну папирологију Министарству омладине и спорта. А немам подршку МОС, јер по њима не постоји модел да ме исплате – рекао је Чавић за магазин „Спорт“.

Признаје да се дуго „ломио“ да ли да тужи Савез, чији му се челници не јављају и избегавају га.

– Ако добијем на Суду, они ће то морати да исплате из свог буџета, што би значило да би наши пливачи били ускраћени за ту суму. Буквално дуго сам се борио сам са собом, шта је исправно. А исправно је да мени буде исплаћено оно што сам заслужио пре 13 година. Награду за олимпијско сребро сам добио од државе, јер је ишло преко ОКС. Али, национално признање нисам. У ПСС се правдају да се то загубило, што је немогуће. И избегавају ме.

Открио је Чавић да је имао и понуду Пливачког савеза Хрватске

– Писао ми је председник ХПС пре неку недељу да им се придружим, да постанем део њиховог стручног штаба. Веровали или не. И јавила се дилема: како да помогнем другима, када нисам својима. А не могу зато што ПСС ради против мене и буквално одузима од мог детета и од мог живота – разочаран је Милорад Чавић.