Прочитај ми чланак

НЕМИЛОСРДНИ ПОРЕЗНИЦИ: Французи одрали Новака

0

Ђоковић освајањем Ролан Гароса више новца донео Француској него што је ставио у свој џеп

novak-dokovic-foto-rojters-1465512147-925687

Новак Ђоковић је у Паризу зарадио два милиона евра и сви су одмах помислили да је дошао до богатства, али већину тог новца морао је да врати Француској!

Наиме, пореска политика у овој земљи је ригорозна, стопа на награде и зараде износи чак 70 одсто, па је најбољи тенисер света остао без чак 1,4 милиона евра. Французи највише деру спортисте у случају да њихова зарада прелази милион евра.

Кад се на то додају остали трошкови Новака Ђоковића у Паризу, као што је изнајмљивање куће, која кошта неколико хиљада евра дневно, па до плаћања тренера, може се констатовати да Новак од самог турнира не заради ни 500.000 евра. Наравно, за већину обичних грађана овај износ је и даље огроман, али далеко од тога да тенисери трпају у џепове онолико колико се мисли. Треба истаћи да је укупан фонд на Ролан Гаросу био 32 милиона евра.

Недавно се и Златан Ибрахимовић, фудбалер ПСЖ, пожалио и открио да му је држава за прошлу годину на име пореза узела 20 милиона евра:

– Помогао сам држави много више од председника Франсоа Оланда. Какав је то председник? Нећу да причам о његовој популарности, али ако је потребно, могу да му помогнем да га заволе.

Зарадио 2.000.000 €

Узели му 1.400.000 €