Прочитај ми чланак

НЕМАЊА ВИДИЋ – Не даје често интервјуе, али кад то учини, онда испадне овако нешто

0

Немања Видић је у једном врло опшрином интервјуу говорио о Црвеној звезди, бомбардовању, Манчестер јунајтеду...

Немања Видић не даје често интервјуе, није желео превише дружења са новинарима, али од завршетка играчке каријере често га можете видети у различитим интервјуима у којима је углавном говорио о Манчестер јунајтеду.

Фото: EPA/PETER POWELL

 

Сада је одрадио један, за ЕСПН, а говорио је не само о Манчестер јунајтеду, већ и о свом садашњем животу, почецима, Звезди, бомбардовању, Спартаку…

„Сада сам у Милану, ту сам остао још након завршетка играчких дана. Свиђа ми се овде, храна је добра, као и вино. Морате доста да знате о вину уколико желите да будете фудбалски тренер, о томе причају након утакмица.“

„Након играчке каријере посветио сам се уживању, играо сам голф, мало тенис, ишао сам на скијање, путовао сам… Имам јаке ноге за скијање, тако да сам добар у томе. Радим ствари које нисам радио док сам играо фудбал.“

Немања је истакао и да учи језик у Италији, али и да његови синови који су старости 10, 8 и 5 година, боље говоре од њега.

Истакао је и да жели да се врати фудбалу након одмора, да добија лиценцу од енглеског савеза и да је на похађању курса био са Никијем Батом, Дејвидом Џејмсом, Вареном Џојсом…

„Увек сам рекао ‘извини’ када бих ударио играча. Никада их нисам повређивао намерно, увек сам играо и давао све од себе, чак и на тренингу. Нисам дозвољавао никоме да постигне гол поред мене. Недостају ми играчи који су веома брзи. Роналдо је био брз, Руни такође. Луј Саха је такође био изузетно брз, а на краткој дистанци Рајан Гигс.“

Говорио је о Рију Фердинанду, како му је помогао да се уклопи у овај тим, како су заједно постали веома јак штоперски тандем, можда и најбољи у ери Премијер лиге.

Добро памти и успехе Црвене звезде, клуб за који навија.

„Имао сам десет година када је Звезда освојила КЕШ. Могу да вам наведем читав тим. Мој град (Ужице) је 200 километара од Београда, али постоји много навијача Црвене звезде и Партизана. Маштао сам да играм за Звезду и волео сам нападаче и офанзивне играче, Панчева, Просинечког, Савићевића, Југовића“, набрајао је наш ас, а онда навео Звездин пут до освајања КЕШ.

Присетио се НАТО агресије на нашу државу, говорио је новинарима и о томе, како је у то време био у Црвеној звезди и како је знао два дана раније да ће се бомбе сручити на Србију.

„Отишао сам у свој град на два месеца, иако сам био у Звезди. Фудбал је стао у то време. Погођене су зграде у мом граду и у Београду. Имао сам само 18 година, био сам млад, али сам мислио сам о себи и о свом сутра. Сада бих се као родитељ далеко више потресао око свега“, истакао је он.

Сетио се победоносног гола у дербију против Партизана, титуле са Црвеном звездом, а поменути гол је посветио свом преминулом пријатељу, Владимиру Димитријевићу.

„Мој пријатељ је преминуо и ја сам носио његову мајицу. Обојица смо дошли у Звезду са 15 година, а он је имао срчани напад на терену током тренинга када је имао 20 година. Видео сам амбулантна кола и пошао са њим. Били смо нераздвојни, веома блиски пријатељи, као браћа. Још увек сам у контакту са његовим родитељима.“

Звезда није прихватила понуде из Италије, а Немања је отишао пут Москве.

„Потребан ми је био нови изазов, требало је да се побољшам. Прелазак у Спартак био је за мене корак напред, јер је руска лига јача од српске. Било је доста српских играча који су ми помогли да се осећам пријатно у Москви.“

Поново је поменуо Ливерпул и његов чувени разговор са Рафом Бенитезом који га је желео у свом тиму, али је Манчестер јунајтед дошао по Ужичанина пре Црвених.

Имао је Немања потешкоћа по доласку у Јунајтед, посебно због чињенице да је његова сезона била завршена у јануару, а остали фудбалери Манчестер јунајтеда су у том тренутку били потпуно спремни јер су играли шест месеци у пуном ритму.

Ипак, након тешке полусезоне и питања да ли заслужује да буде у Манчестеру, све је легло на своје место, Немања се усталио у стартној постави Манчестер јунајтеда, постао је касније и један од лидера тима о чему је сувишно говорити.

Причао је и о Полу Погби, сетио се када је 17-годишњи момак стигао у Манчестер јунајтед.

„Имао је само 17 година, и већ тада је био психички јак као што је сад, био је физички спреман.“

Можда и највећи утисак на Немању Видића оставио је Пол Сколс, човек који је невероватан такмичар, према његовим речима.

„Сколс је показивао да ми нисмо пријатељи који само шутирају лопту, он вас је терао да будете укључени увек. Тренирали смо јако, баш као што су нам били и мечеви, а он нам је држао пажњу“, истакао је Видић.

„Најтеже у фудбалу је да играте једноставно, а Пол ј успевао баш то. Он види своје шансе и пре него што лопта дође до њега. Играо је брзо са једним или два додира. Ако има шансу да шутне, он шутне. Имао је око 85% комплетираних пасова, али је већина ишла напред“, говорио је некадашњи штопер Јунајтеда.

Сукоб са Дрогбом му је остао у сећању, такође.

„Хтео је да ме удари, прво сам помислио да је у стању свашта да уради, а онда сам кренуо ка њему. Били смо глупи, обојица. Никада нисам говорио са њим о том случају од тада. Оно чега ћу се ја сећати јесте освојена Лига шампиона те вечери у Москви.“

Питали су га новинари ЕСПН-а и о дербију Манчестера који је израстао у велики дерби последњих неколико година.

„Ситијев новац је променио дерби. Купили су тада Адебајора, Агуера и Силву. Велики новац, сјајни играчи. Довели су и Карлоса Тевеза који је такође добар играч. Никада није радио 100% на тренингу, али је на утакмици давао све од себе. Постигао је доста важних голова за Јунајтед. Нисам био срећан када је прешао у Сити“, рекао је он.

О најтежем ривалу за чување?

„Дрогба нас је терао да дајемо све од себе, било је веома тешко против њега. Посебно на Стамфорд бриџу где је мањи терен. Увек је био око казненог простора где је најопаснији. Торес јесте креирао шансе, али је Дрогба био тај који је био на вама читаву утакмицу. Ипак, увек сам се припремао за утакмице као да играм против најбољег играча на свету.“

Упитали су га за мишљење да ли се тим променио од одласка Фергусона из Јунајтеда.

„Да ли је потребна промена? Били смо шампиони, шта смо још могли да урадимо? Мислим да је питање менаџера, битно је да извучете најбоље из играча. Дејвид Мојес то није урадио, нити смо ми успели да извучемо најбоље од њега. Ситуација је била тужна“, рекао је Видић, а за крај је рекао једну реченицу која ће обрадовати навијаче Манчестер јунајтеда:

„Вратиће се они.“