Прочитај ми чланак

МОЋНИ УНИКС: Шта и ко чека Звезду?

0

uniks-137
(Саша Озмо)

Навијачи Црвене звезде са нестрпљењем очекују још један спектакл у Комбанк арени, први меч полуфинала Еврокупа са Униксом из Казања. Тим из Татарстана ове сезоне јако ретко губи утакмице, има само по један пораз у Еврокупу и ВТБ лиги, а састав чине играчи којих се не би постидео ни евролигашки тим, напротив. Екипу је на прави начин укомпоновао тренер Андреа Тринкијери, па је Уникс с пуним правом апсолутни фаворит за освајање Еврокупа. Шта и ко у ствари чека Црвену звезду?

Ендру Гаудлок

Endru Gaudlok55_w640Прва звезда тима јесте Ендру Гаудлок, момак који је играо и за Лос Анђелес Лејкерсе, а код Тринкијерија има велику слободу у игри и користи на најбољи могући начин – у Еврокупу просечно убацује 19,3 поена по утакмици, уз 3,3 асистенције.

“Нападачки је врло разноврстан, може да поентира и шутом и продором, али и у пик-ен-рол игри. Уз то, сналажљив је када се изврши јак притисак на њега и када га уско чувају, не губи ту лопте.

Он је дефинитивно њихов главни играч, можда би се његовим заустављањем пореметио баланс у игри Уникса“, каже за Б92 тренер Нижнег Новгорода Зоран Лукић, чија екипа је ове сезоне оба пута изгубила од Уникса.

Гаудлок је познат по томе да уме да погоди из јако тешких позиција, из пуног трка, али и неким неконвенционалним шутевима ближе кошу. Као највећу његову слабост људи истичу немарну игру у одбрани, али…

“Ове сезоне његов највећи напредак јесте што је успео максимално да се подреди тиму. Он и даље доста поентира, али сада и ствара много отворених позиција за саиграче. Такође, обично се таквим играчима гледа кроз прсте за поједине киксеве у дефанзиви, али Тринкијери је успео да га уклопи у тимску одбрану, тако да и на том пољу има мање пропуста“, сматра Лукић.

Ретко ко је ове сезоне зауставио Гаудлока, црвено-бели ће на њему вероватно мењати Лазића и Нелсона, а можда би Звездин Американац био боље решење због физичке супериорности у односу на Гаудлока.

Ипак, ако се ’Ди’ искључиво концентрише на чување играча који троши толико лопти и има широк спектар решења, то би значило да Нелсон у нападу можда не би могао да допринесе колико се од њега очекује.

Уникс игру умногоме базира на пик-ен-ролу, што не одговара Звезди, која се током целе сезоне мучи са одбраном игр два на два. Гаудлок је најчешће играч који држи лопту у таквим ситуацијама, али далеко од тога да је једини – Никос Зисис и Меки су играчи којима је додавање увек прече од поентирања, а доброг пик-ен-рол играча Тринкијери може да нађе и у Ејдсону.

Kostas Kajmakoglu_w640Костас Кајмакоглу и остали

Уз Гаудлока, кључни играч екипе јесте Костас Кајмакоглу, искусни Грк који на различите начине може да запрети кошу, а поседује и смисао за игру и додавања.

Снажан је и леђима најбоље игра ’један на један’, а из пика може да се отвори и у ширину, пошто поседује одличан шут (у Еврокупу тројке шутира 46%).

На центарској позицији мењају се Јан Вујукас и Владимир Веременко, обојица играју добру одбрану на ниском посту, али Грку уме да се деси да закасни у одбрани од пик-ен-рола. Вујукас има изврсну леђну технику, али Веременко је бржи.

Једна од бројних предности које Уникс има јесте што неколико играча може да покрије више позиција.

У рекету можемо да гледамо комбинације Кајмакоглу-Вујукас, Кајмакоглу-Веременко, Веременко-Вујукас, а дешавало се чак и да се Кајмакоглу спусти на ’пет’ када противник инсистира на брзој игри са ниском петорком (са Звездом то вероватно неће бити случај).

Лук Харангоди једини не може ни под којим условима да се спусти на центра, али добар је у скоку и воли да се извуче на шут за три поена.

На спољним позицијама Тајван Меки је једини класичан плејмејкер, брз је и има одличан преглед игре. Зисис углавном игра плеја, али по потреби може и да игра бека чекајући шут, а улогу креатора неретко преузима и Гаудлок. Уз то, и Чак Ејдсон са висином од 202 цм има неке плејмејкерске карактеристике и високу кошаркашку интелигенцију.

За разлику од неких екипа са којима се Звезда сусретала ове сезоне, Уникс нема петицу која шутира за три поена (Вујукас у најбољем случају може да погоди са 4-5 метара, а и то не често), што отвара простор за већу минутажу Бобана Марјановића и инсистирање на његовој игри под кошем. Уз то, брза игра са што више полуконтри требало би да буде Звездин адут.

sp-trinkijeri_620x0

Андреа Тринкијери

Уникс има одличне играче, али они вероватно не би били тако моћан тим да их не води Андреа Тринкијери, који важи за темељног тактичара и човека који је потпуно посвећен кошарци. Направио је ’бум’ са Кантуом, сада је и селектор Грчке, а Уникс је преузео ове сезоне.

“Он доводи кошарку до најситнијих детаља и ове сезоне било ми је најинтересантније да се такмичим са њиме. Тактички јако добро спрема екипу, а има играче који успевају да искористе све слабости ривала. Конкретно у дуелу са Звездом мислим да ће акценат бити на одбрани игре ’један на један’, коју Звезда користи, као и чување од ’екстра паса’ после акција Нелсона“, каже Зоран Лукић.

У ВТБ лиги Уникс руши све пред собом, довољно је рећи да су Локомотиву Кубањ, која је ове сезоне по два пута добила Звезду и Партизан, код куће декласирали 91:63, док је у Краснодару било 66:53.

Звездина предност у првом мечу требало би да буде пуна Арена. Пред меч са Будивељником притисак је био знатно већи, а сада су црвено-бели пробили лед пред толиким бројем људи и очекује се да одиграју знатно боље.

Питање је како ће играчи Уникса реаговати на ватрену атмосферу у Београду. Са једне стране, тим из Казања пун је искусних играча који су много тога претурили преко главе – уосталом, тројица су већ освајали Евролигу (Кајмакоглу и Вујукас са Панатинаикосом, Зисис са ЦСКА).

Са друге стране, Уникс тимски још није имао сличан изазов ове сезоне, а пред толико људи нервоза се лакше увлачи у екипу ако се ситуација не одвија према плану.

Тренер Нижнег Зоран Лукић предност даје Униксу, али истиче да је време да тиму из Казања дође слаб меч после неколико месеци бриљантних издања.

“Уникс је ове сезоне имао само једну баш лошу утакмицу, када ништа нису могли да погоде. Било је то против естонског Калева, тај меч су изгубили. Зато мислим да је време да се понови једна тако бледа партија, пошто јако дуго држе континуитет изврсних игара без иједног пада. Мислим да 24 хиљаде навијача могу да помогну и да узрокују тај пад Уникса, време им је за лошији меч“, закључио је Лукић.

Састав:
4 Тајван Меки 188цм, плејмејкер, 188цм, 1986. годиште
6 Никос Зисис, плеј/бек, 195цм, 1983
7 Лук Харангоди, крили центар, 203цм, 1988
10 Павел Сергејев, плеј, 187цм, 1987
12 Владимир Веременко, крилни центар/центар, 208цм, 1984
15 Јан Вујукас, центар, 211цм, 1985
17 Јевгениј Колесников, бек, 185цм, 1985
20 Дмитриј Соколов, центар, 213цм, 1985
21 Костас Кајмакоглу, крилни центар, 204цм, 1983
22 Павел Антипов, крило, 202цм, 1991
30 Ендру Гаудлок, плеј/бек, 191цм, 1988
21 Чак Ејдсон, бек/крило, 202цм, 1980
41 Никита Курбанов, крило, 202цм, 1986
45 Максим Шелекето, крило, 204цм, 1987

тренер: Андреа Тринкијери

(Б92)