• Почетна
  • СПОРТ
  • Михајловић: Смештају допинг афере Троицком, јер им смета Ђоковић
Прочитај ми чланак

Михајловић: Смештају допинг афере Троицком, јер им смета Ђоковић

0

sinisa-mihajlovic

(Телеграф)

Селектор фудбалске репрезентације Србије Синиша Михајловић сматра да је афера око допинга Виктора Троицког класична подметачина запада, који не воли Србе, а посебно Ђоковића, који је најбољи на свету. Недавно је неки анонимни Италијан Квинци напао Ђоковића, запитавши се како се он тако брзо опоравља после напорних мечева, алудирајући на недозвољене супстанце. Михајловић сматра да би била другачија ситуација да је Ноле Француз, Енглез или Немац.

Српски селектор је у интервјуу за Телеграф такође открио да би млади голман Партизана Лукач могао да буде позван за квалификациони меч са Хрватском, као и да се нада победи над “шаховничарима” у Београду.

Тренутно су актуелни млади фудбалери, који су направили феноменалан успех пласманом у финале, како вам се чине њихове игре?

– То је успех за српски фудбал и доказ да у Србији расту таленти. Имамо добру перспективу и то је позитивно. И сам пласман у полуфинале је био велики успех, а финале је невероватно. Ипак, не треба да стану овде већ да покушају да освоје титулу. Очигледно је да имају квалитет и индивидуални и тимски, чим су направили овакав успех.

Да ли има неког играча, који вам се допао, мимо Митровића, који би могао да заигра за А селекцију?

– Они су сви још млади и за сада ме интересује само Митровић. Има ту финих играча, који у перспективи могу да играју за А тим. Али не желим о именима да се не уобразе. Сигруно, ако су дошли до финала ЕП да ту има индивидуалног квалитета. Митровић је вођа екипе и он ме највише интересује.

Води се доста полемике око њега, да ли ће отићи или остати у Партизану, шта је боље да уради?

– Шта је боље? Све зависи од клуба, млади играчи морају да играју у континуитету у својим клубовима и да играју јаке утакмице. Белгијска лига је јача од наше и ако Митровић оде, имаће јаке утакмице. Али мора да буде стандардан, да игра, јер ако седи на клупи онда то нема везе. Млади играчи не треба да гледају на паре и на име клуба већ да гледају да играју у континуитету у некој јакој лиги. Андерлехт нема шпиц играча и не мислим да ако Митровић оде тамо да неће да игра стандардно. То би било позитивно, али не знам колико је то добро за Партизан.

Како вам се чине игре наших клубова Звезде, Партизана, Војводине и Јагодине у квалификацијама за европска такмичења?

– Да кренемо од Јагодине, жао ми је што су испали, јер су ушли са страхом у први меч у Европи. Да су играли као што су играли после примљеног гола сигурно би другачији био резултат. Ипак, Рубин је најјачи од све четири екипе које су биле ту. Војводина је одиграла одлично, победила у два меча и то је по мени очекивано.

– Прошле године су више пута победили Звезду и Партизан него што су изгубили. Играли су најбољи фудбал у Србији. Што се тиче Звезде и Партизана, они су потценили противнике. У данашњем фудбалу имаш неатрактивне противнике, али немаш лаке противнике. Није као пре 15 година, кад играш против Фарских Острва, па им даш 12 комада.

– Ту је више психолошки проблем, али добро је што су прошли макар и срећно и ја са надам да неће поновити исте грешке. Мислим да су Звезда и Партизан бољи од Черномореца и Лудогореца, али морају да уђу максимално са респектом и да играју најјаче што знају. Војводина има најтежег ривала, јер се Бурса спремала за Лигу Шампиона, али је испала да би ушао Фенербахче. Али ако одиграју како знају, могу да прођу.

Наши најбољи клубови Звезда и Партизан, али и остали у Суперлиги, често ангажују странце на одређеним позицијама, али они ипак не направе разлику на терену. Зар није боље да на њиховом месту игра неки српски млади играч?

– Ја сам то стално говорио, такву грешку су правили Италијани. Раније, још док сам ја играо у Калчу, могла су да играју само три странца и то су онда били играчи који су правили предност у игри. Онда су почели да масовно доводе странце сумњивог квалитета. Тако и ми у Србији сада радимо, али ја не видим ниједног странца који је бољи од неког нашег младог играча. Мислим да би било много позитивније да људи из клубова више форсирају наше младе играче него странце који не могу да донесу превагу.

Очекују нас пријатељска утакмица са Колумбијом, да ли ће бити неких новина у тиму?

– Имаћемо проблем са голманима, јер је Бркић повређен, а Стојковић нема клуб, па ће бити позвани Кахриман, Алексић и Перић, голман младе селекције. Иако Лукач својим одбранама заслужује позив у тим. Ми га пратимо и ако настави овако да брани сигурно ће бити позван. Не за дуел са Колумбијом, али за Хрватску вероватно. Такође, биће ту браћа Сулејмани, Тошић, који је јуче почео да игра, тако да неће бити изненађења. Биће 20 играча плус три голамана.

Да ли имате снаге да наставите са послом иако се на пласирамо, јер се чини да јавност, али и навијачи желе да вам виде леђа?

– Нико не говори о нашој групи која је најјача, јер имамо две екипе из првих десет на ранг-листи. Оне су искусније од нас, али по мом мишљењу у три пораза, од Белгије два и Хрватске један, ми нисмо били надиграни. Нисмо заслужили да изгубимо. Можда нисмо заслужили ни победу али, нисмо надиграни. Белгији је требало 10 година да створи ову генерацију, а нама ће требати много мање ако наставимо овако.

Да ли сте спремни да останете ако се не пласирамо на СП?

– Треба да се има континитет, а то зависи од ФСС-а, али и од мене. Уговор ми истиче у децембру 2014. године и ако Савез буде хтео да разговара, сешћемо и причати, а за мене није проблем да останем. Све зависи од ФСС, јер они треба да повуку први потез. Имам поверења у репрезентацију и знам да ће направити резултате и више шанси за пласман кроз неколико година.

Албанија је испред нас на ранг листи ФИФА, они су 37. а ми 41. Како вам то изгледа?

– Па, не изгледа ми никако. И Бразил је 22. на ранг-листи, а пет пута су били прваци света. Кад Бразил може да буде двадесет други, што Србија не би била четрдесета. Имамо млад тим, који стасава и то може да се промени.

Да ли верујете да имамо шансе да се домогнемо баража?

– Има шансе док год се игра. Треба да победимо све три утакмице, а да Хрвати изгубе све три. Према томе, имамо тај меч са Хрватском то је дерби, али играмо на нашем терену. Направићемо све да победимо, па ћемо после размишљати о наредном мечу.

Да ли сте пратили вест о Троциком и допинг афери?

– Пратио сам, шта да кажем, ми плаћамо цехове појединачно и групно из прошлих година, због ратова и слично. Нас људи у свету не воле много, али видим да и ми не волимо сами себе. Јер кад неко ради нешто нормално, у нашој земљи је то ненормално и обрнуто. Тако да, видим да је и Чилић ухваћен, па је добио три месеца, а Троицки 18 месеци. Е, да је он Француз, Италијан, Немац или Енглез не би имао тих проблема. А пошто је Србин онда ајде.

Неки кажу да је то и циљано на Троциког да се приближе Ђоковићу јер им смета?

– Па, наравно да им Ноле смета, јер најбољи играч света је Србин! Нормално је да им смета. И ја када сам играо фудбал говорили су да је најбољи извођач слободних удараца Роберто Карлос, који није дао ни пола голова колико ја. Али он је Бразилац, а ја сам Србин. Светска тениска асоцијација имала би већу популарност да је први на свету неки Шпанац, Швајцарац, Енглез…

(Д. Стојменовић)