Прочитај ми чланак

МАРОКО ПРЕЈАК: Србија поразом почела припреме за Светско првенство у Русији

0

Фудбалска репрезентација Србије није положила први испит пред Мундијал у Русији, пошто је у пријатељском мечу у Торину поражена од селекције Марока са 1:2 (1:2).

Селектор Младен Крстајић први пут је предводио национални тим без префикса в.д, и одлучио се за одређене промене у стартној постави, али неће по добром памтити овај меч.

На мање од три месеца до почетка Светског првенства видео је све мане „орлова“ и све оно што би требало да се поправи, како би се у Русији показали у бољем светлу. Што се тиче промена, међу стативама је био голман Еибара Марко Дмитровић уместо стандардног Владимира Стојковића, док је место десног бека заузео Душан Баста уместо доскорашњег капитена Бранислава Ивановића.

Покушао је и само са Матићем од дефанзивних везиста, поред кога су играли Андрија Живковић и Адем Љајић, док су иза најистуренијег Митровића по крилу деловали Тадић и Костић. Ни тако офанзивна варијанта није дала жељени резултат, већ је Мароко славио.

ПРИЈАТЕЉСКА УТАКМИЦА Србија – Мароко 1:2 (1:2)

Стадион: Олимпијски – Торино. Гледалаца: око 15.000. Судија: Марко Гвида (Италија)
Стрелци: Тадић у 37. минуту за Србију, а Зијех у 29. (пен) и Бутаиб у 40. за Мароко.
Србија: Дмитровић – Баста, Максимовић (од 73. Ивановић), Тошић, Коларов (од 78. Обрадовић) – Живковић (од 46. Миливојевић), Матић (од 67. Грујић), Љајић (од 83. Пријовић) – Тадић (од 70. Гаћиновић), Костић, Митровић.
Мароко: Мунир – Дирар, Бенатија, Саис, Мендил – Ел Ахмади, Бусуфа – Амрабат, Зијех, Беланда – Бутаиб.

Фудбалери Србије ће другу проверу имати у уторак (20.45) против Нигерије у Лондону. Подсетимо, нас ветском првенству играће у Е групи са селекцијама Бразила, Швајцарске и Костарике.

Уочи почетка утакмице са Мароком је председник ФСС Славиша Кокеза поклонио Душану Тадићу цвеће и урамљен дрес са бројем 50, јер му је ово био управо 50. наступ за „орлове“.

Имали су наши фудбалери иницијативу у првих 10 минута, Марконаци готово да нису прелазили половину терена, али није било опаснијих шанси. Несмотрена реакција Николе Максимовића није кажњена, па су „орлови“ теренску доминацију могли да крунишу средином првог полувремена и то после прекида.

Корнер са десне стране извео је Љајић, највиши у скоку је био Душко Тошић и главом је шутирао мало преко пречке.

Било је приметно и да су Мароканци, када су се ослободили притиска, врло брзи и агресивни, те су са неколико полушанси ставили нашу одбрану на муке. И одбрана је посустала у 29. минуту када је Максимовић оборио Амрабата и скривио пенал, а са беле тачке је Зијех матирао Дмитровића који га је прочитао – 0:1.

Потпуно се распламсала борба, успела је Србија да изједначи, али тај резултат није био дуго на снази. Душан Тадић је затресао мрежу на сјајну асистенцију Љајића за 1:1, да би заборављени Бутаиб главом са друге стативе вратио предност Мароку на центаршут Зијеха са десног крила у 40. минуту – 1:2.

У паузи између два дела је селектор Младен Крстајић направио прву измену и уместо Живковића на терен послао Луку Миливојевића. Ипак, најопаснији у нашем табору у наставку био је Филип Костић.

Крилни нападач Хамбурга је најпре на додавање Љајића умало пронашао Митровића у петерцу, да би онда и непрецизно шутирао главом уз повлачање са дефанзивцима Марока.

Решио је Крстајић да додатно освежи везни ред и офанзиву, па је увео Грујића и Гаћиновића уместо Матића и Тадића, који су добили 20-так минута да пробају да промене резултат. Међутим, праве прилике нису биле ни на видику осим из прекида, јер је Грујић главом „тукао“ мало изнад пречке.

Није било течности у игри „орлова“, самим тим ни опасности по обрану Марока до самог финиша. У последњих седам минута шансу је добио и Пријовић, па смо заиграли са два класична шпица.