Прочитај ми чланак

Лука неће у затвор – четири фазе процеса против Јовића

0

Лука Јовић неће у затвор, а можда се деси и да избегне сваку одговорност за бахато бекство из карантина у мартовској корона пометњи. Није то скандал, то су искуства српског правосуђа.

Подсећамо, Прво основно тужилаштво у Београду подигло је оптужни предлог против Јовића због кршења карантина, односно Непоступања по здравственим прописима за време епидемије.

Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

С обзиром на то да је Јовић одбио да уплати новац у хуманитарне сврхе и на тај начин искористи институт опортунитета (одложено кривично гоњење, по народски речено “паре за слободу”), сад му следи суђење.

Озбиљно звучи, богами. Само што и није баш.

Јер, то, међутим, не значи да ће фудбалер “Реала” нужно у затвор, нити да му процес мора нужно омести каријеру и професионалне обавезе. Напротив – искуства из српског правосуђа уче нас да то сигурно неће бити случај.

ФАЗА 1: Присуство на рочиштима – два максимум

Тужилаштво нике тражило притвор за Луку Јовића ни у првом наврату и неће то сигурно радити ни сада. Зарад несметаног покретања поступка треба очекивати да ће морати да присуствује излагању уводне речи на суђењу, и испитивању од стране тужиоца (ако буде имао питања) – максимум два рочишта. Остали изостанци ће му се толерисати, докле год буде могао да их правда пословним обавезама (или на други начин).

ФАЗА 2: Прва пресуда – неће пре маја

Процес ове врсте – познајући српско правосуђе – у првом степену могао би да траје макар до пролећа идуће године. Ритам заказивања рочишта обично је у размаку од макар месец дана, а прво не треба очекивати пре новембра. Од тада до пролећа имамо и “зимски распуст” у судовима (рочишта се по правилу не заказују од 1. до бар 15. јануара), и Дан државности, Ускрс, сезону слава… и тако даље. Дакле, пресуда није реална до маја. А то је само првостепена

ФАЗА 3: Правоснажна пресуда – неће пре јесени 2021.

Ако све буде добро за тужилаштво, правоснажна пресуда се може очекивати на јесен 2021. године. и то ако “мала апелација” потврди првостепено решење суда. Ако буде процедуралних проблема или неслагања у меритуму пресуде између два суда, суђење може да почне и из почетка. Онда – Јово наново.

ФАЗА 4: Казна – “Забела” га неће видети

Када је у питању одрезивање казне Јовићу, запрећена је од новчане до три године робије. Треба бити реалан: упркос томе што је показао бахатост, млади и перспективни фудбалер који је починио лакше кривично дело – а нема кривични досије – неће видети ћелију. Минималне су и шансе да буду осуђен на кућни затвор (који може да служи и без наногице), а најреалније је да буде осуђен на условну казну. То је као “жути картон” у фудбалу: ако понови дело, добиће црвени, и онда му робија не гине.