• Почетна
  • ВИДЕО
  • Љупко Петровић: Звезда је 1991. морала да пусти Динамо због Туђмана! ( ВИДЕО )
Прочитај ми чланак

Љупко Петровић: Звезда је 1991. морала да пусти Динамо због Туђмана! ( ВИДЕО )

0

Љупко Петровић, тренер најтрофејније генерације Црвене звезде, открио је у разговору за „Блиц“ да су црвено-бели били принуђени да изгубе меч против загребачког Динама 18. маја 1991. године, дан пре него што су Хрвати на референдуму изгласали независност. Он је навео да је тог дана у свечаној ложи „Максимира“ седео тадашњи хрватски председник Фрањо Туђман и да није било шансе да пред његовим очима један српски клуб победи усред Загреба.

Петровић је, коментаришући у разговору за “Блиц” речи бившег ученика Роберта Просинечког који је у интервјуу за „Глобус“ признао да је Звезда тог дана „пустила Динамо“, рекао да то није било класично договорено пуштање јер “она шампионска Звезда то никада не би урадила”, али да је његова екипа практично била присиљена да препусти победу у том мечу. Петровић, који је искључен у полувремену тог дуела, тврди да Звезда из политичких разлога није никако смела да победи Динамо у Загребу јер је у свечаној ложи седео Фрањо Туђман.

– Нисмо ми ту утакмицу изгубили тако што смо пре почетка сели са неким из Динама и договорили се да их пустимо. Не, ми смо једноставно били присиљени да изгубимо тај меч, иако смо имали велику жељу да га добијемо јер је постојао огроман политички притисак да Динамо мора да победи. Било је то у тренуцима када је рат практично већ почео, Хрватска је била пред независношћу, а све се дешавало само годину дана после оног чувеног инцидента на “Максимиру”, када је Бобан напао полицајца. Дакле, наше прво гостовање у Загребу од тада… Сећам се да је у ложи био Фрањо Туђман са свитом, да је атмосфера била наелектрисана, постављена тако да ниједан други исход осим победе модрих није дозвољен – присећа се Љупко Петровић догађаја од пре више од 21 године.

Он каже да је у полувремену схватио да и поред почетног вођства од 2:0, Црвена звезда тешко може да добије утакмицу.
– Повели смо лако са 2:0 и онда је у финишу првог полувремена досуђен скандалозан пенал над Шукером, који се бацио а да га нису ни дотакли. Касније су Загрепчани и изједначили. У полувремену сам жестоко протестовао код судије, сећам се да је био то један познати црногорски арбитар чијег имена не могу да се сетим и да сам из разговора с њим између редова схватио да ми тај меч морамо да изгубимо из политичких разлога. Зато што Туђман седи у ложи и што не жели да српски клуб пред његовим очима слави усред Загреба. И то у тренутку када ствара независну државу. Ја сам искључен због приговора, до краја меча смо примили још један гол, изгубили меч и то је цела прича – рекао је Петровић.

Трофејни стручњак каже да је Динамо тај меч добио притисцима на судију и усијаном атмосфером на трибинама, а да његовим играчима нико није пришао и тражио од њих да изгубе.

– Ми смо тада били на путу да постанемо шампиони Европе и нико, чак и да је хтео, није смео да нам приђе и тражи од нас да продамо меч. Не знам одакле Роберту прича да смо намерно изгубили ту утакмицу. Не, понављам, били смо принуђени да изгубимо због политичких тензија које су тада владале и које нису дозвољавале да српски тим победи у срцу Хрватске – поручио је Љупко Петровић из далеког Казахстана где тренира екипу Тараза.

 

( Блиц )