Прочитај ми чланак

ЛИГА НАЦИЈА Србија разбила Литванију и са 1-ог места осварила пласман у Б дивизију

0

Фудбалска репрезентација Србије савладала је Литванију 4:1 (0:0) у шестом колу Лиге нације, чиме је остварила пласман у Б дивизију новоформираног УЕФА такмичења.

„Орлови“ су ову фазу окончали без пораза, са четири победе и два ремија, те гол разликом 11:4 и 14 бодова, испред Румуније, Црне Горе и Литваније.КРАЈ: СРБИЈА – ЛИТВАНИЈА 4:1 (Жулпа аг 51, Митровић 58, Пријовић 71, Љајић 75 – Петревичијус 64)

Прво полувреме – Гости били жељни доказивања, „орлови“ у неколико ситуација опасни, пречка спасила нашу селекцију, Србија – Литванија 0:0

„Орлови“ су у белој опреми дочекали Литванце који су изабрали поптуно црвену комбинацихју, а иницијатива наше селекције кренула је од првог секунда, док је контрола лопте била отежавајућа због лоших временских услова у Београду.

Растерећени гостујући играчи показали су жељу за доказивањем, без обзира на то што им резултат апсолутно ништа није значио, али очигледно да оставе добар утисак у нашој земљи јесте, док је са друге стране Србија лаганим ритмом тражила рупе у одбрани противника.

Наши су покушавали да пробију кроз средину, међутим, дуге лопте су често биле пресецане од штоперског тандема гостију, Србија је контролисала игру, али Литванија успевала преко Черниха најчешће да припрети голу Рајковића, међутим, без поревелике опасности.

Иако су „орлови“ кружили око шеснаестерца екипе Едгараса Јанкаускаса, то ипак није стварало много посла Шеткусу, док је најопаснија шанса била када је Родић пробио по десној страни и пробао да проигра Љајића на 11 метара који није стигао на убачену лопту, играо се 20. минут.

Саша Лукић је лако могао да донесе Србији предност у 26. минуту, када је готово идентична акција као горе наведена прошла кроз казнени простор Литваније, а играч Торина је слабо шутирао по земљи, па је лопта завршила у рукама голмана гостију.

Неколико десетина секунди након тог напада, Петравичијус је намучио Рајковића који је морао да интервенише због ударца са око 16 метара, а одмах након тога је Љајић искоса са десне стране после утрчавања непрецизно гађао гол Шеткуса.

Јанушевскис је могао након пола сата игре без проблема да матира Рајковића. Добио је лопту у срцу шеснаестерца, центрирану лопту проследио посред гола, а онда је чувар мреже Макабија из Тел Авива најпре закачио руком, а она завршила на пречки.

До краја полувремена резултат се није мењао, а по неколико полуприлика на обе стране затвориле су занимљивих 45 минута у Хумској.

Друго полувреме – Рапсодија „орлова“, погађали Пријовић, Митровић, Љајић, али и један аутогол на нашу срећу, Србија – Литванија 4:1

Мијат Гаћиновић је после првих 45 минута уступио место Александру Пријовићу, видело се да је Крстајић решио да по сваку цену нападне три бода, па и са та „фамозна“ два нападача о којима се често прича у нашој јавности.

Ипак нико од двојице голгетера није био део велике шансе у 47. минуту. Живковић је извео корнер, послао лопту скроз на другу стативу, а до ње није стигао на време Родић који се укључио из другог плана.

Након што је Рукавина намучио Шеткуса, лопта је завршила у углу, Андрија Живковић је поново преузео одговорност, извео корнер и сервирао Миленковићу. Испречио се Жулпа који је несрећно главом послао лопту у своју мрежу чувајући Миленковића и Србија је повела са 1:0.

Да су амбиције наших момака да удвоструче предност порасле, показао је и потез Александра Пријовића који је у 57. минуту сјајно шутирао левом ногом, а зауставила га је статива.

Ипак, у наредном нападу, на центаршут Рукавине, Митровић је надвисио своје чуваре у срцу шеснеастерца и главом дошао до 23. гола у дресу Србије и изједначио се са Драганом Џајићем, на 11. месту вечне листе стрелаца.

Литванци су у 64. минуту преко Петревичијуса дошли до трећег гола у Лиги нација. Черних је умакао Родићу, утрчао у казнени простор и послао лопту ка Рајковићу који је лоше интервенисао, а на њу је на трчао Петревичијус и пласирао је од стативу у мрежу.

Да је измена за другог офанзивца био прави потез, доказао је Пријовић који је успео у 71. минуту да потврди тријумф Србије и постави 3:1.

Међутим, није много прошло, а муњевит соло контранапад извео је Љајић, који је све окончао лобом са око 18 метара, а голман Шеткус није успео при истрчавању да уради апсолутно ништа – 4:1.

То је уједно био и коначан резултат, а наша селекција се са првог места Ц дивизије, групе 4, преселила у виши ранг, а жреб за то такмичење је крајем 2019. године.

Србија – Литванија 4:1 (0:0)

Стадион: „ФК Партизан“. Гледалаца: око 1.000. Судија: Кристо Тохвер (Естонија). Стрелци: Жулпа 51 аг, Митровић 58, Пријовић 71, Љајић 74 (Србија) – Петравичијус 64 (Литванија).

Србија: Рајковић – Родић, Вељковић, Миленковић, Рукавина – Лукић (од 77. Фејса), Максимовић – Гаћиновић (од 46. Пријовић), Живковић, Љајић (од 82. Алексић) – Митровић.

Литванија: Сеткус – Славицкас, Јанусевскис, Гирдваинис, Баравискас – Жулпа (од 87. Јанкаускас) – Казлаускас (од 58. Шернас) , Воробјовас (од 69. Матулевичијус), Сиргедас, Петравичус – Черних.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!