Прочитај ми чланак

ЛИГА НАЦИЈА: Анализа – са Црногорцима братски, Румуни и Литванци доносе срећу

0

Када се погледа жреб, балтичка република је свакако најслабији тим, доносили су нам срећу, док је са Румунима некадашња Југославила била љути противник. На крају, никада нисмо играли са браћом из Црне Горе, сада је прилика...

Србија је добила ривале у Лиги нација, можда је време за прву анализу, у питању су два суседа, плус балтичка република која, чини се, у овом друштву има најмању шансу.

Да кренемо од Литванаца.

Осим што много боље играју кошарку, ова репрезентација се никада од распада СССР није квалификовала за велико такмичење. Деведесетих су још некако успевали да држе корак, забележе пар трећих места у квалификацијама за ЕП 1996. и Мундијал 1998. али објективно нису били ни близу.

У последња два квалификациона циклуса, ова репрезентација је била претпоследња, успела је да добије само један меч у квалификацијама за Русију, славили су против Малте код куће, а бољи су били у борби за претходно ЕП, добили три утакмице, али ако кажемо да су успели да савладају Естонију и Сан Марино, али и да су им „патуљци“ из државице у Италији откинули бод, биће јасније о чему причамо.

Литванија има неколико познатих играча попут голмана Шеткуса који је сада у Израелу, а бранио је у Холандији и Турској, пар играча је у Русији, везиста Словка у Хибсима, у нападу обећава Спалвис кога су проглашавали за нову звезду, у питању је момак који је одрастао у Швајцарској, купио га је Спортинг, сада је у Кајзеру на позајмици.

Србија је играла са Литванцима у квалификацијама за Мундијал 2006. као СЦГ, оба меча смо добили 2:0. Балтичка република нам је срећне руке, у квалфиикацијама за СП 2010. у Београду смо их добили 3:0, головима Ивановића, Красића и Жигића, савладали су нас у реваншу у Маријампољу са 2:1, али смо већ тада обезбедили одлазак у Јужну Африку, пошто смо претходно победили Румуне са 5:0 у Београду.

Комшије Румуни

То нас доводи до комшија Румуна са којима имају дугу историју војевања, без обзира у којим је државама играла Србија.

Румуни у овом веку нису били на Мундијалу, али јесу и то чак три пута на шампионатима Европе, мада се 2016. нису прославили. У групи су за Русију били са још једним нашим противником из групе, Црногорцима, ни једни ни други нису успели да се докопају ни баража.

Румунија нема тим као пре неколико година, ни лига више није тако јака, Козмин Контра, легенда фудбала у земљи наших суседа је селектор, у последњим квалификацијама су давно изгубили шансу, као и обично имали су доста проблема са постизањем голова, то им је рак-рана годинама.

Нападаче знате, Кесеруа се сећате из Лудогореца, Андоне игра за Ла Коруњу, доста играча је из домаћег шампионата, неки који су много обећавали попут Торјеа својевремено фудбалера Удинезеа, сада су у Турској. Пробали су и са страним селекторима, водио их је Кристоф Даум, Немца је наследио контра у последња два меча квалификација, када су изгубљене шансе.

Као Србија играли смо поменута два меча са Румунима у квалификацијама за Мундијал 2010. оба смо добили, против њих је некадашња Југославија пре рата одиграла први меч у историји, често су се суседи састајали, Румунија је имала позитиван скор 18 поена, Југославија је добила 16, пет пута је завршено нерешено.

Браћа Црногорци

И на крају браћа Црногорци, откад смо се раздвојили, нисмо играли, Црна Гора није успела да се докопа великог такмичења, у трци за Русију здушно смо навијали за њих, били су трећи у групи, у квалификацијама за ЕП, четврти, нису стигли ни до баража.

Биће то дуел између браће, Љубиша Тумбаковић је на клупи, много играча наступало је у нашој лиги, поменимо Иванића, ту је Флип Стојковић, затим искусни Симић, па Марко Јанковић из Партизана, прва звезда је Стефан Савић из Атлетика, капитен је Јоветић, Вучинића и да не помињемо, он је легенда фудбала на овим просторима.

Прошло је више од деценије од када нисмо заједно, играли смо у млађим категоријама, „А“ селекције се нису састајале, сада је прилика, надајмо се да ће све остати у границама спортске игре и да мањина будала неће ово користити да спорту придаје неки други значај.

У сваком случају биће занимљиво, с обзиром на систем такмичења, нама остаје ево да пожелимо да Србија освоји прво место у својој квалифационој групи и оде на следеће ЕП 2020. а да Црногорци, ако не могу другачије, кроз ово такмичење нађу пут до завршног турнира.

ЕУРО 2020

Знате већ да ово такмичење мења досадашње пријатељске утакмице које су одиграване у току квалификација за ЕП, па ће представљати прилику за све оне селекције које кроз класичан систем квалификација не успеју да се изборе за пласман на ЕУРО 2020, да кроз Лигу нација остваре тај циљ.

Места на ЕП ће имати само за четири репрезентације из Лиге нација, што на први поглед делује претешко, али када “одбијете“ све оне репрезентације које кроз редовне квалификације стигну до пласмана на ЕУРО, онда све ово изгледа реалније.

Дакле, освајањем првог места у нашој групи, Србија ће, за почетак изборити пласман у виши ранг – Лигу Б у наредном квалификационом циклусу, али ће се пласирати и на завршни турнир, који ће бити одигран од 5. до 9. јуна 2019 и на коме ће учествовати и победници свих осталих група из Лиге Ц.

Ко буде најбољи на том турниру, пласираће се у бараж, заказан за термин од 26. до 31. марта 2020. године, а одатле ће четири најбоље селекције оверити визу за ЕУРО.

Наравно, ако Србија оним “редовним“ путем у квалификацијама избори пласман на ЕУРО, а освоји прво место у Груп Ц4 Лиге нација, онда ће прва следећа најбоље пласирана која НИЈЕ изборила пласман на ЕУРО ићи на завршни турнир.

Додајмо још и да ће последњепласиране селекције из сваке групе бити “пресељене“ у нижи ранг такмичења у следећем циклусу.