Прочитај ми чланак

Легенда Звезде: Како сам избегао клање у Задру

0

Duci-Simonovic1

Звезде Љубодраг Дуци Симоновић тврди да се Југославија распала још 1971. године када су екипу црвено -белих једва спасили од руље у Задру која је хтела да их линчује.

Легендарни југословенски кошаркаш Љубодраг Дуци Симоновић изјавио је да је распад некадашње СФРЈ предосетио још 1971. године када је на католички Божић у Задру са Црвеном звездом доживео да 8.000 људи скандира “Цигани” и “Србе на врбе”.

– Након утакмице једва смо успели да побегнемо у свлачионицу. Више од пет сати слушали смо како усташка руља настоји да нас се дочепа. Да ниси стигли полицајци на коњима и војна полиција били бисмо поклани – казао је Симоновић у исповести за нови број НИН-а.

Он је за репрезентацију некадашње СФРЈ одиграо 109 утакмица и освојио златну медаљу на Светском првенству 1970. године, као и сребрне медаље на шампионатима Европе 1969. и 1971. године. У дресу Црвене звезде освојио је две шампионске титуле, три национална купа и Куп победника купова.

Он је, такође, рекао да су спортисти доживели распад на својој кожи далеко пре него што је до њега званично дошло.

– Средином седамдесетих, када је кренула парола “Европа здај“, доживео сам у Љубљани, у граду у којем смо постали прваци света само неколико година раније да, играјући за Звезду, добијем невиђене батине, да ме навијачи Олимпије шутирају и ударају песницама док нисам изгубио свест. Тада Милошевић није постојао у политичком животу – казао је Симоновић.

Симоновић се осврнуо и на Олимпијске игре у Минхену 1972. године када је због утакмице против репрезентације Порторика, чији су играчи били допинговани, напустио Олимпијске игре.

Принтскрин: Yоутубе/ТВКоперникусПринтскрин: Yоутубе/ТВКоперникус
– Одмах по повратку КСЈ ме је суспендовао на шест месеци. Заправо, заувек су ме избацили из репрезентације. Није истина да нисам желео да се вратим. Желео сам да играм за своју земљу, али позив више никада није стигао – казао је он.

Говорећи о глобалној кризи Симоновић је навео да Европа има шансу за еманципаторски потенцијал који може да изнедри озбиљну леву идеју.

– Европа ће да створи нови свет или ће пропасти. Иначе, да Европа није успела да колонизује већи део света, у њој би одавно настао социјализам – поручио је Симоновић.

 

(Телеграф)