Прочитај ми чланак

КРАЈ: ЦСКА-Реал Мадрид 83:92

0

Други полуфинални меч завршног турнира Евролиге припао је шпанском клубу.

 

Мадридски Реал пласирао се у финале Евролиге пошто је у другом полуфиналном мечу Фајнал фора у Београду поразио московски ЦСКА – 92:83!

 

‘Краљевићи’ су потпуно заслужено дошли до прилике да се у недељу боре титулу првака Европе, односно десету јубиларну титулу у елитном такмичењу.

Ривал ће им бити Фенербахче наших Жељка Обрадовића, Николе Калинића и Марка Гудурића, који је у првом полуфиналу био бољи од Жалгириса, а просто невероватно звучи податак да ће легендарни српски стратег такође бити у прилици да освоји своју десету европску круну.

ЧЕТВРТА ЧЕТВРТИНА

Одличан почетак „армејаца“. Де Коло погађа тројку, Курбанов потом краде лопту и снажно закуцава. Ласо одлучује да не прекида то тајм-аутом. Љуљ је фаулиран при покушају продора, погађа само једно бацање, али се потом искупљује тројком (61:68).

Таварес поентира, Де Коло губи лопту, а Томпкинс то кажњава тројком, Итудис тражи минут одмора (61:73). Серију Реала 9:0 прекида Курбанов тројком. Керол не успева да узврати, Клајбурн из изгледне ситуације промашује, а Хајнс успева да избори два пенала. Родригез потом фаулира Томпкиса, судије прегледају снимак, Ламоника показује да је у питању неспортски фаул. Томпкинс погађа оба пенала, Керол промашује (66:75).

Таварес у кратком размаку прави две личне и тако оставља тим на цедилу пошто има пет фаулова. Клајбурн погађа прво бацање, промашује друго, али у борби за лопту Хајнса и Томпкинса један од њих је враћа у кош, па Московљани добијају два поена. Дончић на другој страни половично изводи пенале, па је на четири и по минута до краја предност на страни Реала (71:76).

Клајбурн гази линију па уместо три погађа за два, док Љуљ у свом стилу погађа тројку, а у покушају ЦСКА да направе пресинг по целом терену Ајон остаје потпуно сам и са своје половине се прошетао до коша и снажно закуцао. Дончић покушава да смири темпо, а Де Коло успева да изнуди фаул Томпкинса у нападу (73:81).

Оба тима су у бонусу, па Дончић добија пенале које сигурно изводи. Родригез покушава продором, промашује. Лука прави одличне потезе против Де Колоа, не погађа, Томпкинс хвата лопту, а Ајон то награђује за двоцифрено вођство на мање од два минута пре краја (75:85).

Де Коло преузима одговорнсот и погађа за три. Француз потом пада после дуела са Љуљом, судије ништа не свирају. Сопствене промашаје Мадриђани хватају, а Ламоника показује да је истекао напад. Из Реала траже да се погледа снимак који показује да је арбитар направио грешку. После краћег разговора са тренерима лопта остаје у поседу „краљевског клуба“. Одмах је фаулиран Томпкинс. Треј погађа оба пенала (78:87).

Де Коло поново узима лопту и погађа нову тројку. Љуљ и Дончић паметно троше време,а Фридзон успева да „ухвати“ Љуља и да га фаулом пошаље на линију пенала. Серхио сигурним извођењем пенала доноси Мадриђанима недостижно вођство. Де Коло промашуује нову тројку, а Фридзон фаулира Фернандеза.

Руди погађа оба, Хигинс узвраћа брзим поенима, а Тејлор иде на линију за слободна бацања. Маши прво, даје друго и поставља коначан резултат пошто је Де Коло промашио (83:92).

ТРЕЋА ЧЕТВРТИНА

На старту другог полувремена, обе екипе су испустиле по две шансе да постигну кош, па је резултат после минут игре остао непромењен.

Чврста одбрана се игра на обе стране, тимови се муче у нападу, па је после пет минута игре у овој деоници резултат 5:5 (51:52).

Серија Мадриђана на крилима Рејеса, Козера и Дончића, а после Лукине тројке Итудис тражи минут одмора (51:60). Муче се Московљани у офанзиви, што због добре дефанзиве ривала, што због мањка креације. После више од три минута „празног хода“ Хигинс „уписује“ свој тим на семафор, погађа само једно од два бацања. Борбени Ајон се изборио за лопту, добио фаул, па промашио оба пенала. Хајнс је четири пута скочио у нападу и успео да поентира (54:60).

Одлични потези Хајса и Ајона на различитим странама терена. Тејлор потом прави фаул и спречава контру. Дончић користи то што његов тим није у бонусу и прави и он фаул. Де Коло промашује тројку, Кампацо са своје половине промашује. Реал води пред последњих 10 минута (56:63).

ДРУГА ЧЕТВРТИНА

Кошаркаши Реала боље су отворили другу деоницу. Направили су серију 8:0 и приморали своје противнике да затраже тајм-аут. Низ Мадриђана прекинуо је Клајбурн са два поена са пенала, али је Реал убрзо дошао до првог вођства на мечу после тројке Љуља (32:34). Московљани су узвратили закуцавањем, али је Керол одмах одговорио новом тројком (34:37). Хајнс је у наставку успешно реализовао два слободна бацања и смањио резултатски заостатак. Уследио је шутерски неефикасан период, у којем смо видели фаулове у нападу испод оба коша.

У осмом минуту друге четвртине дошло је до изједначења, после алеј-упа одиграног за Хантера. Био је то атрактиван одговор на тројку коју је претходно уписао Керол (40:40). Међутим, Реал је убрзо поново повео, Дончић је био прецизан за два. Узвратио је Клајбурн, прецизним шутем за три, али је одмах потом и направио фаул и послао Дончића на линију за слободна бацања (43:43). Ново вођство Московљанима донео је Де Коло још једном тројком руског тима, али су Мадриђани преко Љуља и Томкинса успели да дођу до минималне предности пред одлазак на паузу – 46:47.

ПРВА ЧЕТВРТИНА

Први напад на мечу имали су кошаркаши ЦСКА, али су промашили за два. Мадриђани су на другој страни направили фаул у нападу, а то је тројком казнио Хигинс. Ајон је, после фаула Антонова, убацио два слободна бацања, али је потом поново погодио Хигинс – два плус један. Ајон је смањио на 6:4, али је Родригез у наставку убацио тројку, да би потом Хигинс атрактивно закуцао (11:4). Реал је узвратио преко Дончића са три поена, али се онда Хигинс још једном „прошетао“ кроз одбрану Мадриђана. Фернандез је смањио на 13:9, али је са два поена одговорио Родригез.

Екипа ЦСКА је у наставку чувала предност, иако се Реал борио да преко Дончића и Фернандеза смањи заостатак (21:16). Де Коло је донео Московљанима плус седам, али је на другој половини терена узвратио Таварес (23:18). Хигинс је добио прилику да поентира са слободних бацања и то је и урадио, а недуго потом и Де Коло је био прецизан са пенала. Фернандез је смањио на 27:20, али је Клајбурн уз звук сирене из левог угла погодио за три.