Прочитај ми чланак

Кошаркаши убедљиво оверили пласман у четвртфинале!

0

Изабраници Саше Ђорђевића савладали су, у последњем мечу групне фазе олимпијског турнира, Кину са 94:60, заузевши тако четврто место у групи са две победе и три пораза

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Мушка кошаркашка репрезентација Србије пласирала се у четвртфинале олимпијског турнира у Рио де Жанеиру, пошто је у ноћи између недеље и понедељка победила селекцију Кине са убедљивих 94:60 (24:18, 19:10, 35:15, 16:17).

Групну фазу такмичења Србија је завршила са учинком од две победе и три пораза и заузела је четврто место у А групи, а ко ће јој бити противник у четвртфиналу знаће се када буду одигране утакмице петог кола у Б групи.

Како турнир одмиче кошаркаши подижу форму и после изванредних издања против Американаца пре три дана и сада против Кинеза са оптимизмом можемо чекати меч са првопласираним тимом из Б групе, ко год то да буде. Уколико буду одиграли на нивоу на коме су играли последње две утакмице, полуфинале ће бити итекако достижно.

Одлучујући меч против Кине изабраници Александра Ђорђевића су почели максимално ангажовано. Нису поновили грешке из претходних утакмица, када су противницима дозвољавали да на старту направе велику разлику, коју су онда мукотрпно стизали. Одбрана је функционисала најбоље до сада и кинески кошаркаши су морали да се помуче за сваки кош, а напад је био веома течан, о чему сведочи податак да смо сусрет завршили са 24 асистенције.

Велика жеља, преточена у огромну енергију, можда се најбоље испољавала у скоку. Србије је имала 40 ухваћених лопти, од чега 13 у нападу, а Кина укупно 13 скокова мање.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Ђорђевић је искористио прилику да честим ротација пружи шансу свим играчима, а посебно радују одличне партије Милана Мачвана и Николе Калинића. У право време су разиграни сви наши кошаркаши, што може имати пресудан значај у наставку такмичења.

После доброг првог полувремена, у коме су Кинези колико-толико држали резултатски прикључак, репрезентација Србије је експлодирала у трећој четвртини, коју је завршила са вођством од 78:43. У последњој деоници темпо је разумљиво пао и до краја утакмице само смо одржавали велику предност.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Србија: Теодосић 7, Симоновић 8, Богдановић 19, Марковић, Калинић 15, Недовић 6, Бирчевић, Радуљица 11, Јокић 8, Штимац 7, Јовић 2, Мачван 11.

Кина: Жао, Суи, Гуо 8, Динг 3, Жаи 11, Жу П. 4, Ји 20, Ли Г. 3, Ли М, Жу Ј. 4, Жу К. 3, Ванг 4.