Прочитај ми чланак

Колашинац славио са српском, али и заставом Санџака!

0

ШИРОК осмех, српска тробојка високо подигнута иза леђа европског шампиона, а око појаса – застава Санџака. Србија је славила историјски успех Асмира Колашинаца на дворанском ЕП у Гетеборгу, а златни бацач кугле је ставио народу прст у око. Сјајни атлетичар који је на Олимпијским играма изјавио да му смета што се у химни „Боже правде“ не спомиње ниједан народ осим српског, опет је доспео у центар збивања.

Обележје Санџака су му, према неким наводима, одмах после завршетка такмичења дали пријатељи из дијаспоре, а на фотографијама светских агенција се види како му везују заставу око струка. Уследило је позирање пред бројним објективима, заједно са вицешампионом Хамзом Алићем, који је био огрнут заставом Босне и Херцеговине.

– Не бих доводио у питање његов патриотизам, зашто сваки пут успех мора да се политизује? Не волим да говорим о томе – истакао је за „Новости“ председник АСС Веселин Јевросимовић. – Пустимо Асмира да ужива у ономе што је остварио, не треба сад ту заставу стављати под лупу. Ово је сјајан дан за српску атлетику и сви заједно треба да славимо.

Златно одличје је обасјало Београд, Сјеницу, целу Србију… Нико не доводи у питање колико наш репрезентативац воли Србију и на који начин је представља на сваком такмичењу, али овакви потези беспотребно распирују довољно узавреле страсти.

Контактирали смо и са Колашинцем, који није желео за „Новости“ да даје одговоре на ту тему, као ни на питање да ли је певао химну Србије. Нисмо желели да глумимо инспекторе патроитизма, нити селектора фудбалске репрезентације Синишу Михајловића, само смо се надовезали на Асмирове изјаве у Лондону.

– Волео бих да сам постао олимпијски шампион и да сам имао прилику да певам химну. Надам се да ћу у будућности као победник неког великог такмичења имати ту срећу – рекао је тада наш атлетичар, демантујући наводе неких медија да неће певати химну. Није познато да ли је европски шампион остварио жељу када се попео на победничко постоље. Сигурно је само да је опет дао повода за злураде коментаре оних који једва чекају да умање нечији успех, само због порекла, друге вере или због имена које није српско.

ВИШАЦКИ: РАЗГОВОР, ПА ОДЛУКА

ГЕНЕРАЛНИ секретар Олимпијског комитета Србије Ђорђе Вишацки је током дана из медија сазнао за детаљ који је донекле бацио сенку на велики резултат и славље Асмира Колашинца у Гетеборгу. – Пре свега желим да пошаљем искрену честитку Колашинцу и његовом стручном штабу на фантастичном резултату и златној медаљи у Гетеборгу. Када се Асмир буде вратио са Првенства Европе, разговараћемо са њим и с људима који су били у званичној делегацији, како бисмо прецизно и до детаља знали о чему се заправо радило пре церемоније доделе медаља. У питању су врло осетљиве ствари, тако да нема потребе да било шта коментаришемо пре него што сазнамо све детаље – каже Вишацки. Како незванично сазнајемо, уколико се докаже кривица златног Колашинца, нису искључене ни одређене санкције за српског атлетичара.

БЕКРИЋ: ДОНЕЋЕ ЈОШ МЕДАЉА

КО ће боље разумети Колашинца од његовог цимера и великог пријатеља Емира Бекрића? И име европског вицешампиона на 400 метара са препонама су често стављали у ружне конотације, говорили да „свака птица своме јату лети“ када су обојица прешли у АК Партизан. Не знајући да је Емир православац, рођен у Београду. – Асмир увек представља Србију у најбољем светлу и сматрам да његова љубав према земљи не сме да се доводи у питање. Зашто сада да се бавимо тиме, ако знамо да ће он још годинама доносити медаље. Бацачи кугле су најбољи у 36, 37. години, он је још веома млад, а физички и ментално је већ потпуно спреман – поручио је Бекрић.

(Вечерње новости)