Прочитај ми чланак

КО ЈЕ БОЉИ: Мута пореди чудесни Партизан из 2010. и нестварну Звезду из 2017.

0

Моћни Партизан из 2010. или ова неустрашива Црвена звезда? Какав би то само дерби био да сада могу да се састану! И како би само прштало у окршају ова два наша најјача тима у 21. веку.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Да ли би Лазић уштоповао Кецмана, ко би чувао Мекејлеба, да ли би Aлекс Марић и Вранеш изашли да крај са Кузмићем, а ко би на Симоновића? Много је ту питања без одговора, али и много је сличности између два тима који су, свако у своје време, харали (и харају) Европом.

Те 2010. године Партизан је заиста чинио чуда, као и Звезда сада. Предвођен Мекејлебом, Божићем, Кецманом, Робертсом и Марићем, том страшном првом петорком, црно-бели су се преко Макабија докопали фајнал-фора у Паризу, а у “Берсију” их је једна лопта делила од финала. Трофеј AБA лиге, освојен после оне Кецманове тројке за сва времена, уз оне у домаћој лиги и Купу, само су делимично залечили ране, али и дан-данас у ваздуху лебди питање – да ли би казнена експедиција Душка Вујошевића срушила Барселону у борби за европски трон.

Исто тако, и на Малом Калемегдану ове сезоне све мирише на трофеје. Седам везаних победа у Евролиги довело је црвено-беле на праг четвртфинала, па “делије” увелико маштају о фајнал-фору, а 19 победа у низу у AБA лиги гарантују да ће од њих све зависити и на Јадрану.

Ко би победио? Мирослав – Мута Николић, тренер Динамика и помоћни тренер наше репрезентације, предност ипак даје Партизану.

– Ја бих ипак пустио да резултати говоре. Звезда је заслужила све похвале, тренутно играју најбољу одбрану у Европи, можда и најбољу кошарку, али хајде да видимо да ли ће успети да понове тај невероватан успех Партизана и оду на фајнал-фор. То је екстремно тешко, а док то не ураде, није у реду према црно-белима ни да их поредимо – каже Николић за Блицспорт.

Да ли је уз овај низ победа и овакво самопоуздање, то ипак реално, питамо искусног стручњака.

– Желим да верујем да јесте, зашто да не? Види се да Звезда игра са пуно емоција и енергије. Да су играчи гладни победа. Да гризу на свакој утакмици и да су решени да нешто направе. Све то се огледа у тој одбрани која их је и довела до петог места у Евролиги.

Николић је посебно одушевљен играма наших репрезентативаца.

– Јовић је израстао у једног од најбољих плејмејкера Европе, Кузмић игра врхунску сезону, Лазић је невероватан у одбрани, Симоновић има важну улогу. Наравно, види се и тренерски печат Радоњића, као што се и 2010. видео Вујошевићев. Мирише на добро, али сачекајмо – закључио је Николић.

Профитира српска кошарка

Мирослав Николић на крају ипак гађа у центар.

– Сјајно је све ово што ради Звезда за српску кошарку. Сјајно је било и оно што је Партизан радио те 2010. Тако се диже кошарка, тако се привлаче нови клинци. И то све на највећој сцени, пред очима Европе – каже Николић.

Други тип играча. Јовић је миран, сигуран плеј. Он савршено одрађује посао, не греши, а на сваком мечу има велики број асистенција. Игра за тим, а притом је најбољи дефанзивни плеј у Европи! Мекејлеб је био брз, продоран, скочан, али и јако важан за Партизан. Предност ипак дајем Јовићу.

Волтерс још није показао колико може, а мислим да може много више. Све је бољи, и треба му дати још времена. Некоме треба две недеље, а некоме два месеца. Рашић је био класичан шутер, а Волтерс уме и да пробије, корисније је. Одлучио бих се за Волтерса.

Божић је играч каквог жели сваки тренер. Увек позитиван, ради и не пита. Добар дефанзивац, његове тројке су често биле пресудне. Ретко је грешио када је било важно. Џенкинс је продорнији, луциднији и бољи у одбрани, али осцилира. Деси се да га у серији мечева нема нигде. Гласам за Божића.

Идеално би било спојити Кецманов напад и Лазићеву одбрану. Био би то комплетан играч. Кецман је тада одиграо сезону из снова, сам је срушио Макаби у Тел Aвиву, па она тројка у Загребу… Лазић је јако важан шраф Звездине одбране. Штета што му недостаје учинак у нападу. Зато, узимам Кецмана.

Волим играче као што је Марко Симоновић, који може да игра све, од “двојке” до “четворке”. Кад га чува “четворка”, уме да се извуче за три, а уме и да уђе под кош, као сад против ПAО у финишу. Ђекић је рођени шутер, али је „тврд“ у осталим категоријама и то га је коштало каријере. Глас иде Симону.

Ту бар нема дилеме. Весели је страшан играч, доминантан на свим позицијама, од три до пет. Може да чува и бека, а у нападу прави атлета, скочан. Митровића су спутале повреде, изгубио се, али ево, видели смо против ПAО да се полако буди. Чекамо га.

Томпсон има шмека. То се види, иако је тек наговестио своје могућности. Још нема потребну минутажу, али полако, треба му времена да уђе у систем. Биће он добар. Ипак, не треба ни заборавити колико је Робертс допринео Партизану. Одличан крилни центар, добар у шуту за три. Њему иде глас.

Гудурић 100 одсто. Добар је у шуту, има леђну игру, продор. A биће све бољи. Милошевић је крут играч, нема ни делић луцидности коју има Гудурић.

Кузмић је све изненадио. Стварно је одличан, ефикасан у нападу, добро гради кош, први је скакач Евролиге. Доста лопти иде на њега и лепо се сналази. Марић је тада био одличан, али се изгубио чим је отишао. Вујошевић је из њега извукао оно најбоље. Пре бих ја ту узео Кузмића.

Бјелица, наравно. Види се то искуство, стварно је користан у рекету, а уме да погоди и тројку. Једино што је мало тањи у одбрани. Вранеш је имао своју улогу, али слабо се креће и када је у игри, цео тим мора да игра за њега.