• Почетна
  • СПОРТ
  • Ко је боље позициониран на ФИФА ранг листи: Србија или Албанија?
Прочитај ми чланак

Ко је боље позициониран на ФИФА ранг листи: Србија или Албанија?

0

reprezentacija-srbije-61530(Новости)
На новој ранг листи наша репрезентација пала за пет места и зауставила се на 41. позицији. Пре три године Србија је била на најбољем пласману у историји, на 13. месту.

Један пораз мења све. А овај читави низ откако је Синиша Михајловић преузео репрезентацију Србије донео је слободан пад “орлова” на ФИФА ранг-листи. И до октобра, када му истиче мандат, питање је где ће се наш државни тим зауставити…

На јулској ранг-листи Србија је 41. репрезентација света, док је у Европи на 23. месту. Гледа у леђа Албанији. Селекцији коју греје нада у историјски искорак и пласман на Светско првенство, на којем наших “орлова” сигурно неће бити. Истина, није то “смак света”, била је Србија и на степеницу нижој позицији за мандата Михајловића, у септембру и новембру прошле године… А када је актуелни селектор преузео команде, репрезентација је заузимала 32. место, на које за ових годину дана ниједном није успела да се врати.

Срећа у несрећи је што када се буду одређивали шешири за жреб пред квалификације за Европско првенство УЕФА не гледа само ову ранг-листу. Поред ње, сабирају се и успеси у последња три квалификациона циклуса за велика такмичења. Ако ништа друго, Србија је учествовала на СП у Јужној Африци 2010. године, па можда постоје скромне шансе да се задржи у другом шеширу. Међутим, то је тешко проценити у овом тренутку, пошто је жреб тек у фебруару наредне године…

Што се тиче трке за СП у Бразилу, шансе су одавно изгубљене, па у недостатку других такмичарских мотива, “орлови” би могли у наредне три квалификационе утакмице, против Хрватске, Велса и Македоније, да играју макар за себе, за рејтинг, да олакшају “живот” у борби за ЕП у Француској 2016. године.

Пре три године, у августу, Србија је била на најбољем пласману у историји, на 13. месту ФИФА ранг-листе када је селектор био Радомир Антић. Данас тај резултат делује нестварно. “Орлови” су много ближи да “поправе” један други рекорд: најслабију позицију икад, а то је 47. место на којем су били у децембру 2005. године.