• Почетна
  • СПОРТ
  • Караџић: Спремам наследника! (Милошевић, Станковић, Крстајић, Југовић….)
Прочитај ми чланак

Караџић: Спремам наследника! (Милошевић, Станковић, Крстајић, Југовић….)

0

karadzic_620x0
(Новости)
Ова функција би требало да припадне Милошевићу, Станковићу, Крстајићу, Југовићу… – реплицирао је председник ФСС челницима Суперлигаша после анкете ”Новости”.

Челници српских суперлигаша су имали претходних дана реч. Чуло се много критика, мишљења, ставова, предлога, али све негативности у домаћем фудбалу биле су готово стопроцентно адресиране на рачун председника ФСС Томислава Караџића. Неки су га прогласили и аутократом, диктатором, углавном човеком који у џепу држи све конце српског “лоптања”.

Време је за реплику. По пословнику. Први човек ФСС је сачекао да сви кажу шта имају, а онда спремио одговоре. Без имало жучи, нервозе, са лакоћом, уз осмех. И ником није остао дужан.

Да ли сте испратили анкету “Вечерњих новости” и какви су вам утисци после излагања челника клубова?

– У највећем броју случајева се слажем са мишљењима, једино што сматрам да би требало убудуће о свим тим питањима расправљати на нивоу Заједнице Суперлиге. Посебно ми се свиђају предлози и идеје људи који улажу свој новац у фудбал, борећи се са огромним тешкоћама. Такви су БСК, Рад, Хајдук, Јагодина, Јавор, Доњи Срем, Војводина.

Они углавном позитивно размишљају, чак и када траже решења за реорганизацију ФСС. Ништа им не замерам. Другу групу чине Раднички Ниш и Крагујевац и Слобода, а ту желим да похвалим локалне самоуправе које издвајају значајна средства за клубове и захваљујући њима стање је тамо подношљиво.

ПОДРШКА СНС-у
Често се чују гласине како ће се власт умешати да вас смени са чела ФСС?
– Рекао сам како у то не верујем, јер ако се политика умеша, УЕФА ће бити обавештена. И никад у том контексту нисам поменуо ниједну странку. Штавише, мислим да врх СНС ради историјске ствари за нашу државу и ја их у томе подржавам. Не пада ми на памет да то оспоравам или да њих доводим у контекст спорта, фудбала. Не верујем да имају времена ни афинитета да се баве стварима које су у домену ФСС.

Има и група клубова чије иступање вам се није допало?

– Председнике Спартака ЗВ, ОФК Београда, Новог Пазара и Смедерева не желим да коментаришем. Нарочито ме чуди да два клуба које је ФСС, па и ја, највише подржавао, који нам још дугују значајна финансијска средства, показују незадовољство према нама, а то су Нови Пазар и Смедерево.

На ОФК Београд и Спартак уопште не желим да се осврћем, раније сам рекао шта је са стањем у тим клубовима, са њиховим стадионима и шта би ту требало радити… Нагласио бих Смедерево, јер је њихов председник Павловић тамо случајно дошао. Ту му није место, са њим нема бољитка. Што пре реше тај проблем, биће боље за њих.

Неки председници не крију да су предводници иницијативе за вашу смену. Не делујете изненађено?

– Знали смо да ће се то десити, имали смо информације да се чека евентуални неуспех репрезентације у Загребу, па да крене кампања против Синише Михајловића и поготово против ФСС и мене. Тај сценарио се остварује. Истина, није да нема никаквог разлога. Неуспех није мали, али нама је најтеже. И даље верујем да ће ова млада репрезентација донети лепше дане и да ће Михајловић пронаћи најбоља решења и игру, па да ће тај круцијални проблем српског фудбала бити разрешен.

Шта мислите, ко је покренуо кампању против вас?

– Колико имам информације, главни барјактари ове кампање су Звездан Терзић и Горан Весић, који евидентно желе да резултате свог минулог рада пребаце у фокус ФСС.

Малтене, сви челници клубова су као главног кривца за све лоше у нашем фудбалу маркирали вас?

НИСМО НА ДНУ
Доста челника клубова сматра да је наш фудбал дотакао дно?
– Не слажем се да је српски фудбал дотакао дно, него можда само три-четири клуба! Али њихове проблеме не може да реши председник ФСС него морају сами. И занимљиво, најжешће критике на рачун савеза и мене стижу из тих средина, од људи који живе од фудбала! Мислим да наша лига није ништа лошија од шампионата из окружења. Немамо успех сениорске репрезентација и то треба нагласити. А, погледајмо земље бивше СФРЈ. Неке од њих имају добре резултате државног тима, али у свему осталом у фудбалу не могу да се мере с нама.

И моја одговорност није мала! Без обзира на то што се у ФСС ради тако да сви учествују у доношењу одлука. Иако је био консензус око избора селектора, око циљева репрезентације, нико мене неће да аболира ни за милиметар. А, није тако у Европи. Моје је да водим систем и обезбедим најбоље услове, који нису ништа лошији него што имају Шпанци, Енглези, Французи. Није моје да играм фудбал.

Него, уврежило се мишљење: “ФСС нам не даје паре, не помаже нам и зато смо у тешкој ситуацији”. То ниједан савез не ради! Ми смо давали кроз припреме, позајмице, рефлекторе два-три милиона евра. Можда су се клубови зато мало навикли, али одвићи ћемо их. И да сутра смене Караџића, неће овде наћи паре, нити решити своје проблеме.

Терзић из ОФК Београда и Симовић из Спартака оцењују да савез водите диктаторски, антидемократски?

– Са тим се апсолутно не слажем. Сви који су то раније говорили па ушли у ФСС, то више не причају. Кажу: “Нисмо знали да је овако”. Има таквих, као Саво Милошевић, Мракић… Не знам како ти други људи мисле да би требало водити Савез, баш бих волео да видим ту силну демократију кад би сутра неко од њих дошао на ово место.

Од свих критика, предлога који су се могле видети, колико тога сте чули на Скупштини, седницама?

– На последњем састанку проширеног Извршног одбора је седело десетак људи и једина тема је била “актуелности у српском фудбалу”. Дискусија је трајала четири сата. Нема аутократије, свако може да каже шта мисли.
Сви овде раде аматерски и увек могу да оду ако им се нешто не свиђа. Када видим да је такво размимоилажење у органима, онда нећу имати шта да тражим. Знам да би добар део јавности волео да ми види леђа што пре, али мораће још да се стрпе.

Има ли на видику још младих људи који би могли да освеже, подмладе ФСС?

– Мислим да имамо доста младих људи и да не би требало ФСС гледати кроз моје године. Када смо већ код те теме: сматрам да је крајње време да Србија добије човека у Извршном комитету УЕФА. Знам да Платини има афинитете према бившим великим играчима, рекордерима…

ИЛИ ЂУКИЋ ИЛИ АНТИЋ
Смене селектора Ђукића и Антића су чест аргумент против вас?
– Е, па не могу обојица да се помињу! Ако смо сменили Ђукића, па довели Антића и отишли на СП, то ваљда значи да је одлука била исправна!? Антић је после кажњен са четири утакмице и ниједан савез на свету неће пустити да му селектор пола квалификација гледа с трибина. То је једини разлог за промене, све друго бисмо премостили!

Тако да једног дана када одем, ово место би требало да припадне неком од таквих: Сави Милошевићу, Дејану Станковићу, Владимиру Југовићу, Младену Крстајићу, Немањи Видићу, Ивану Томићу… А ми ћемо таквог погурати да постане члан Извршног комитета.

Значи ли то да ћете искористити текући мандат да пронађете и припремите наследника?

– Баш тако! Што пре – то боље. Шта год људи мислили, ја нисам оптерећен да седим овде. Сутра, ако се договоримо у оквиру фудбалске организације да би требало да одем, јер имамо добро решење, сутра ћу се повући – поручује председник ФСС Томислав Караџић.

ПРИТИСАК НА ФСС И СУДИЈЕ
Чињеница је да би добар део јавности желео да вам види леђа. Шта мислите да је узрок?

– Промотер, иницијатор те прве кампање против мене био Горан Весић из Црвене звезде. Он је неуспехе клуба проследио на име председника Савеза, инструментализовао је групу навијача и онда је то добијало на ширини. То је почетак. Томе је допринео и део медија, који умеју да се наљуте зато што нисам у свакодневној комуникацији с њима.

И трећа ствар: не можемо ничим да залечимо неуспех репрезентације! Док год резултат не дође, нема одбране на ту тему. Ипак и сада неки клубови траже у мени алиби за своје неуспехе, а ова последња кампања је чак и врста притиска на ФСС и судије пред финиш првенства – каже Караџић.

БЕЗ ЗАМЕРКИ ЗВЕЗДИ
Црвена звезда се придружила иницијативи за ванредне изборе у ФСС. Како на то гледате?

– После интервјуа Драгана Џајића сам схватио званичан став Црвене звезде. Рекли су да ће се кроз институције система придружити иницијативи за промене на челу ФСС. Ја то поштујем. Имају простор, време, инфраструктуру, па нека то ураде. Како год да буде, бићу задовољан, јер је то мишљење фудбалских људи. То поштујем, немам замерки – истиче Караџић.

Tomislav Karadzicw640
А, ПРОВИЗИЈЕ?
Да ли имате жељу да председницима клубова ви поставите питање око њиховог рада?

– Да, али мој манир никада није био да то радим путем медија. Али би свакако било занимљиво да председници појединих клубова пруже одговоре из домена њиховог рада: око трансфера, менаџерских провизија, пословања са офшор компанијама и слично.