Прочитај ми чланак

КАРАЏИЋ: Грех је дирати Михајловића!

0

sp-sinisa-i-tole

Председник ФСС о крају квалификација, статусу селектора и будућим потезима. Караџић: Синиша има три-четири понуде из Италије, али чека расплет у Србији.

Завршене су квалификације за Светско првенство за репрезентацију Србије, друго место је остало ван домашаја „орлова“. Играчи кажу да је бесмислено освртати се на претходних годину дана и жалити за неким пропуштеним приликама, већ да се мора гледати унапред.

ЧЕКАЈУЋИ НИЦУ

УЕФА још није прецизирала тачан формат квалификација за ЕП, пошто ће се променити од ове године, јер се шампионат континента проширио на чак 24 учесника.
Ипак, зна се да ће из сваке групе прве две селекције и најбоља трећепласирана ићи директно на првенство.
У бараж ће остале екипе које заузму треће место у групи.
Домаћин жреба за квалификације биће Ница 23. фебруара следеће године.

Што се тиче будућности државног тима и ФСС, расплет тек треба да уследи. У наредна два-три месеца на дневни ред долазе питања председника савеза, па селектора, на крају и директора репрезентације.

Актуелни први човек наше „Куће фудбала“, Томислав Караџић, спреман је да анализира учињено у завршеним квалификацијама, али је уздржан, мери и бира речи када на ред дођу теме предстојећих избора. Укључујући и питање које данас највише занима фудбалску јавност: да ли ће Синиша Михајловић остати селектор репрезентације?

– Видим да су већ кренуле приче како су Хрвати сменили Штимца који се пласирао у бараж, а ми нашег стратега нисмо, иако је трећи у групи. То су потпуно различите ситуације. Михајловић је направио смену генерација, почео да ствара тим пред којим је велика будућност. Сутра да дође неки нови селектор уместо њега, не верујем да би изабрао неких нових 10 играча – сматра Томислав Караџић.

Што се председника ФСС тиче, апсолутну подршку Михајловићу је давао од првог дана и ни за милиметар није променио мишљење до данас.

– Нема потребе да понављам сваког дана оно што сам хиљаду пута рекао о Синишином раду. Знам да има људи који би само да мењају, али сматрам да би била грехота дирати селекторе наших репрезентација, јер у овом тренутку имамо стотину играча изузетног потенцијала у свим категоријама и то је велико благо српског фудбала. Ипак, не бих желео ништа да прејудицирам, Михајловић ће водити тим још у новембарским мечевима, а онда ће се разговарати о питању селектора.

Караџић је још једном истакао да му се не свиђа што је Михајловић свој нови мандат на месту селектора везао за његов останак.

– Мало ми се то не свиђа, јер је Михајловић у ових годину и по упознао ФСС, људе у њему и наш начин рада. Видео је да Савез не чини један човек, већ да је ово озбиљна организација која одлично функционише. Са друге стране разумем Синишу, јер има на столу три-четири понуде из Италије и не жели да их прихвати док не реши статус у Србији. Сигурно да нико, па ни он, не жели тек тако да напусти нешто што је, добрим радом, створио.

karadzic_620x0

Питање које се само намеће је да ли ће онда Томислав Караџић остати председник ФСС. У августу се чинило да сигурно одлази, а у последње време се чини да су веће шансе да остане…

– Питање руковођења Савезом је отворено. Што се мене тиче, никада нећу бити проблем било које врсте. Али, ни приче како сам везан за фотељу или како користим време да спремим себи наследника нису тачне. Када та тема дође на ред, питаћемо фудбалску Србију шта мисли. Због свега тога не желим да износим неке категоричке ставове по било ком питању. Све ћемо решавати „у пакету“, рекао бих да су питања председника, селектора, директора репрезентације повезана.

Функција директора државног тима је дуго упражњена, Дејан Станковић је признао да га та улога привлачи.

– Разговарао сам са Дејаном. Рекао сам му да за њега има места и у руководећим органима Савеза и у струци, па да бира. Он је признао да би више волео да је ближе терену, играчима, селектору. Као што рекох, чекамо расплет па да поново разговарамо.

Најављени расплет би, према очекивањима, требало да уследи у децембру, за када је Караџић ковертирао одлуку о евентуалном повлачењу, а тада и Михајловићу истиче уговор са ФСС.

– Рокови су крај године или евентуално фебруар, када нас чека свођење биланса и Скупштина. Нема разлога за журбу, прича опозиције како немамо времена за чекање не пије воду. Почетак квалификација нас чека тек на јесен следеће године. Антић је дошао на позицију селектора четири дана пре прве утакмице па смо се пласирали на СП. Имамо довољно времена за све – закључује председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић.